• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Znate li priču o ovom pozorištu u Beogradu?

Izvor mondo.rs

U čast jubileju kultnog beogradskog pozorišta, sprema se posebna predstava

Povodom 175 godina od osnivanja prvog stalnog pozorišta u Beogradu, Pozorište na Terazijama ce na inicijativu Skupštine Grada, napraviti i prikazati 16. decembra u 19:30, predstavu posvecenu ovom dogadaju. Predstavu ce režirati Mihailo Vukobratovic, a glavni akteri su: Desimir Stanojevic, Ivana Popovic, Žarko Stepanov, Slobodan Stefanovic, Duško Radovic, Milan Milosavljevic…

Kada se 1841. godine iz Kragujevca u Beograd, koji je postao nova prestonica, preselio dvor sa upravnim i administrativnim aparatom, sa njim stižu i najznacajnije institucije kulture i kulturni poslenici poput Atanasija Nikolica, Jovana Sterije Popovica, Petra Radovanovica, Jozefa Šlezingera… Njihov posveceni rad, uz svesrdnu podršku Kneza Mihaila rezultirao je prvim stalnim pozorištem u Beogradu.

U staroj turskoj carinarnici adaptirana je sala s 250 mesta, u kojoj je u periodu od decembra 1841. do kraja avgusta 1842. godine odigrano 55 domacih i stranih dramskih dela. Predstave su igrane redovno cetvrtkom i nedeljom sve do svrgavanja Kneza Mihaila, kada je pozorište prestalo sa radom.

"Kroz odabrane prizore iz Sterijine drame, odigrane kako govore istorijski podaci samo jednom – prilikom otvaranja pozorišta, želeli smo da današnjoj publici donesemo barem deo tog važnog cina. Dijalogom dvojice Beogradana koji se odvija u kafani i citaonici 'Novina srbskih', danas poznatom 'Znaku pitanja', pokušali smo da približimo duh tog vremena, a kroz reci naratora prisutni ce ponešto saznati i o istorijskim okvirima i dogadajima iz vremena pokretanja prvog stalnog pozorišta u Beogradu", navodi se u saopštenju Pozorišta na Terazijama.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE