• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NIN-ova nagrada: 11 u konkurenciji

Izvor Tanjug

Jedanaest naslova ušlo je u uži izbor za NIN-ovu nagradu za najbolji roman u 2016. godini.

 NIN-ova nagrada za 2016. godinu Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović
Ilustracija
Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović



Žiri, koji čine Jasmina Vrbavac, Tamara Krstić, Zoran Paunović, Mihajlo Pantić i Božo Koprivica, u uži izbor uvrstio je romane Svetislava Basare i Vladana Matijevića koji su već dobili NIN-ovu nagradu.

Basara, koji je bio laureat pre 10 godina, ovoga puta ušao je u drugi krug sa delom "Andrićeva lestvica užasa" u izdanju "Lagune", dok je Matijeviću, čiji se "Susret pod neobičnim okolnostima" (Laguna) takođe nalazi u drugom krugu, priznanje dodeljeno 2003.

Članovi žirija izdvojili su i prvenac "Osmeh pod gorom maslinovom" Luke Tripkovića, a rukopis je odabran i štampan u ediciji Prva knjiga, na konkursu za mlade autore Matice srpske.

Kada je reč o prvencima, Vladimiru Tabaševiću pošlo je za rukom da se posle prošlogodišnjeg dela "Tiho teče Misisipi", dve godine zaredom, nađe u užem krugu te sada konkuriše sa knjigom "Pa kao" (Laguna), objavio je NIN.

Na ranijim spiskovima proza koje su obeležile književne sezone nalazila su se i imena Mirjane Đurđević, Žarka Radakovića, Vladislava Bajca, pa su se pomenuti autori našli i u užem izboru za NIN-ovu nagradu i to Djurđević sa romanom "Odlazak u Jolki Palki ili Lažna uzbuna u Aleji zaslužnih" (Laguna), Radaković sa svojim delom "Kafana" (Čarobna knjiga) i Bajac sa "Hronikom sumnje" (Geopoetika).

Muharem Bazdulj je prvi put u trci i to sa romanom "Lutka od marcipana" (Geopoetika), kao i Darko Tuševljaković sa knjigom "Jaz" (Arhipelag).

Svetlana Slapšak bila je članica NIN-ovog žirija kritike 1990. i 1991. godine, a sada se njen roman "Ravnoteže" našao u užem izboru za nagradu.

Među 11 naslova je i "Arzamas" Ivane Dimić.

Razlika između najmlađeg i najstarijeg književnika u užem krugu prelazi četiri decenije, a teme se kreću od Španskog građanskog rata do ljubavi, smrti i rasprave o leku za pritisak.

NIN-ov žiri dobio je više od 170 romana iz prošlogodišnje izdavačke produkcije na čitanje, od kojih je 40 izdvojio u širi izbor.

Naslovi koji će se naći u finalu biće poznati 12. januara, a ime laureata 16. januara.

NIN-ovu nagradu za 2015. godinu dobio je Dragan Velikić za roman "Islednik".

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

aLeksandra, bg

Dobitnik mora biti Muharem Bazdulj. To je jedina ispravna odluka. I ako bude neko drugi, neće mi smetati, samo da to ne bude nadmeni Basara.

SERIJE