• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta Beograđani najviše čitaju?

Izvor MONDO/Tanjug

Saznajte ko im je omiljeni pisac, ali i koliko su knjiga pročitale "čitateljke godine" od kojih jedna ima samo pet godina!

 Gradska biblioteka knjige čitanje
Knjige

  Prigodnom svecanošcu i urucenjem nagrada "Marija Ilic-Agapova", "Gligorije Vozarovic" i "Citalac godine", Biblioteka grada Beograda obeležila je svoj Dan i 86 godina od osnivanja.

Prvi put je dodeljena nagrada "Citalac godine" i to u kategoriji "Odrasli" Ljiljani Tadic (55) iz opštine Cukarica koja je procitala 239 knjiga i u kategoriji "Deca" Nadi Lazarevic (5) iz opštine Mladenovac koja je procitala 298 knjiga.

Najcitanija knjiga stranih autora u mreži gradske biblioteke je "Cudan osecaj u meni" Orhana Pamuka, u izdanju "Geopoetike".

Slede "Kafka na obali mora" Harukija Murakamija (Geopoetika), "Pokoravanje" Mišela Uelbeka (Booka), "Vrana" Erika Aksla Sunda (Samizdat B92), "Sneško" Ju Nesbea (Laguna), "Central park" Gijoma Musoa (Vulkan), "Stari grobovi" Tonija Parsonsa (Laguna), "Aleja platana" Džona Grišama (Evro-Ðunti), "Orhanovo naslede" Alin Ohanesjan (Laguna) i "Svetlo u prozoru" Lusinde Rajli (Laguna).

Prisutnima su se obratili ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljevic, zamenica predsednika Skupštine grada Beograda Andrea Radulovic, savetnica predsednika Srbije Jasmina Mitrovic Maric i direktorka Biblioteke grada Beograda Jasmina Ninkov.

Ministar Vukosavljevic je istakao da u periodu od 86 godina, "od Marije Ilic Agapove do Jasmine Ninkov mi možemo u jednoj fantasticnoj zakljivljenoj liniji da vidimo svo bogatstvo, raskoš i divne posledice postojanja ove biblioteke, koliko je citalaca prošlo, koliko je knjiga procitano i kakav su trag ostavile generacije poslenika ove znacajne institucije kulture".

On je naglasio da je kultura citanja bila, jeste i bice jedan od primarnih zadataka svake kulturne politike i da je citanje ona osobenost ljudske kulture, onaj element koji cini naš život drugacijim, kvalitetnijim i boljim.

"Šekspirov Prospero u 'Buri' kaže: Mi smo stvar od koje su sacinjeni snovi i citav naš mali život je snovima zaokružen, a pisac Fernando Pesoa kaže da je citanje san voden tudom rukom. Izmedu naše egzistencije i onoga što jesmo i onoga što nam literatura nudi postoji jaka i neraskidiva veza. Te veze osnažuju i gaje upravo biblioteke", rekao je Vukosvaljevic i pohvalio marljivost, entuzijazam, kreativnost i dobre ideje zaposlenih u gradskoj biblioteci.

Ninkov je istakla da je svojim rezultatima u prethodnih godinu dana Biblioteka grada Beograda, uprkos smanjenju broja zaposlenih za 40, premašila veoma ambiciozan plan, te su tako imali 147.000 korisnika, pozajmili 1,8 miliona knjiga, održali 3.000 programa sa više stotina hiljada posetilaca, nabavili 70.000 knjiga.

"Pokrenuli smo veoma važne infrastrukturne projekte, renovirali Rimsku dvoranu, mnoge biblioteke, otvorili smo ogranak u Sava Centru, otvoricemo drugi u Stepi Stepanovicu. Imali smo odlican budžet i odlicnu saradnju sa Skupštinom grada i Ministarstvom kulture", istakla je Ninkov i dodala da je Biblioteka grada Beograda jedna od onih ustanova koja kada je najteže daje svom gradu najviše.

Prioriteti u ovoj godini, prema njenim recima, bice da nastave sa renoviranjem objekata i otvaranjem novih.

"Pocece da radi prvi 'Makerspase' u Srbiji gde cemo imati najsavremeniju tehnologiju, 3D printere ili robote sa kojima deca mogu da kreiraju šta god žele, pokrenucemo novi sajt koji ce preporucivati citanje. Od danas je u Google prodavnici dostupna naša android aplikacija, do kraja meseca i na ajpedu i ajfonu. Imacete BGB u svom mobilnom telefonu - što više tehnologije da bi podstakli tradicionalno citanje", istakla je Ninkov u izjavi medijima.

Ona se pohvalila da BGB ima posetioce na svaka tri minuta, posebno istakla medunarodnu saradnju i najavila za februar potpisivanje ugovora o saradnji sa Capital Library of China - glavnom gradskom bibliotekom Pekinga i sa Bibliotekom iz Cikaga.

Radulovic je istakla da BGB 86 godina predstavlja simbol Beograda, dok je Mitrovic Maric pricom o poseti predsednika Tomislava Nikolica Sankt Peterburgu ilustrovala njegov odnos prema bibliotekarstvu i bibliotekama.

"Vratili smo se sa velikim brojem knjiga, jer se u sanktpeterburškoj biblioteci cuva preko 370 srpskih rukopisnih knjiga. Dobili smo prepis lista iz Mirosavljevog jevandelja na koži staroj 400 godina, pa Marijino jevandelje koje cemo za Dan državnosti pokoloniti Univerzitetskoj biblioteci. Vazda cete da nas vidite po bibliotekama", kazala je Mitrovic Maric porucivši svim zaposlenima u BGB da su "veliki, mocni i važni".

Nagrada "Marija Ilic Agapova" za najboljeg bibliotekara u 2016. godini urucena je danas Veri Petrovic, rukovodiocu Odeljenja za maticnu delatnost Univerzitetske biblioteke "Svetozar Markovic" u Beogradu.

Nagrada "Gligorije Vozarevic" za najboljeg izdavaca u 2016. pripala je Javnom preduzecu "Službeni glasnik", a za najboljeg knjižara Mariji Jankovic, šefu knjižare "Srpska književna zadruga".

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici -MONDOZabava,kao i na Twitteru@Mondo_zabava.

Tagovi

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Serbia forever

Fejsbuk, Instagram, tviter i druge društvene mreže, ako je zaključiti po ljudima na ulici u kafićima i restoranima!

Bas Me Briga

Smart telefone, nazalost.

nn

Novine.

SERIJE