• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kolarac se NE zatvara!

Izvor MONDO/Tanjug

Direktorka Kolarčeve zadužbine o budućnosti kulturne ustanove, čija velika dvorana ove godine slavi 85. rođendan.

 Kolarac Kolarčeva zadužbina nastavlja rad Izvor: MONDO, Petar Stojanović
Izvor: MONDO, Petar Stojanović

  Direktorka Kolarceve zadužbine Jasna Dimitrijevic rekla je danas da se ta institucija ne zatvara i da nije pred gašenjem, podsetivši da Zadužbina Ilije Milosavljevica Kolarca traje više od 135 godina, a njena Velika dvorana u 2017. proslavlja 85 godina.

Dimitrijevic je u intervjuu Tanjugu istakla da su vrednosti Kolarceve zadužbine istorijski dokazane.

"Postoje razna vremena u finansiranju kulture, ali se Kolarac uprkos razlicitim izazovima nikada nije ugasio niti zatvorio za javnost, pa za to nema razloga ni danas. Platili smo struju i nije tacno da imamo neizmirena dugovanja, imamo nove tepihe koje smo postavili prošlog decembra, nove staze postavljene u velikoj dvorani i verujem da ne treba uznemiravati našu publiku koja je kupila karte za koncerte do kraja ove sezone. Oko 30 posto koncerata se rasproda u septembru za celu godinu unapred", kazala je Dimitrijevic.

Direktorka Kolarceve zadužbine napominje da je njen kolektiv u 2016. godini pokazao šta su vrednosti ovakve instucije koja ima prostorne kapacitete, znanje, resurse i iskustvo da unapredi svoje programe.

"Apliciranjem na konkursima u Ministarstvu kulture i gradskom Sekretarijatu za kulturu dobili smo sredstva za mnogo raznovrsnije programe nego do sada, kao što je na primer projekat 'Digitalna galerija'", rekla je ona.

Dimitrijevic je primetila da su problemi, koje imaju sa infrastrukturom i unapredenjem opreme, identicni problemima koje imaju i sve ostale instucije.

"Sve zgrade koje su stare kao Kolarac, gde su smeštena pozorišta ili kulturni centri, takode imaju probleme baš kao i mi. Napominjem da kroz Kolarac dnevno prode oko 1.000 ljudi i održavanje zgrade u takvim uslovima nosi velike izazove. Uprkos svemu tome nemamo negativno poslovanje", naglasila je Dimitrijevic.

Prema njenim recima, Kolarac je pre pet godina imao 1,5 miliona dinara mesecno kao redovne dotacije, ali je Zakonom o zadužbinama ta mogucnost ukinuta.

"Nama bi znacilo i bili bi još bolji da imamo ta sredstva, ali daleko od toga da mi imamo minus u poslovanju. Bliži nam se jubilej 85 godina Velike dvorane Kolarceve zadužbine i srecna sam što ce velika zvezda klasicne muzike violinista Nemanja Radulovic koncertima 4. i 7. februara uvelicati proslavu te godišnjice. Koncerti su rasprodati za jedno prepodne", kazala je Dimitrijevic.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Tagovi

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Skajls

Kako biste onda opisali stanje jedne institucije u kojoj, kad platim uredno kartu, nemam cime da operem ruke, a ni (da izvinete) cime da se obrisem? Pozdrav od publike

BiP PiVo

E ako je kupljen novi tepih, onda u redu.

SERIJE