• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Belgrade Design Week: Dizajn je oružje

Podsećanjem na idejne misli velikana "Moderne" da je dizajn najmoćnije oružje koje savremeni čovek poseduje, otvorena je treća Beogradska nedelja dizajna kojom organizatori žele da "pruže vrlo snažan impuls našem društvu da stane i ozbiljno razmisli u kom pravcu želi i može da se razvija"

"Na početku novog veka, u svetu koji je preživeo i eru modernizma i postmodernizma, šta uopšte znači ‘moderno’? Kakva je uloga dizajna, arhitekture i različitih komunikacionih disciplina u preoblikovanju sveta u kome živimo?"

Ovim pitanjima koja su otvoreno postavljena prisutnima okupljenim u blistavom zdanju hotela "Zira", predsedavajući BDW-a Jovan Jelovac otvorio je treću po redu Beogradsku nedelju dizajna (Belgrade Design Week). Na ovaj način, Jelovac ne samo da je jasno zapitao kompletan prestonički dizajnersko - vizuelni establišment, zbog čega su zaista na tom mestu, već je i podvukao značaj misije Beogradske nedelje dizajna za našu, još uvek u razvoju, dizajnersku sredinu.

Podsećajući na rečenicu ’velikana moderne’ Viktora Papanika da je "dizajn najmoćnije oružje koje savremeni čovek poseduje, sredstvo kojim menja i oblikuje svoju sredinu, svoje društvo i samog sebe", Jelovac je naglasio da je želja BDW organizatorskog tima da ovom poslovnom nedeljom "pruže jedan vrlo snažan impuls našem društvu da stane i ozbiljno razmisli u kom pravcu želi i može da se razvija".

BDW još od svog osnivanja 2006. godine traga za vezama između disciplina kao što su dizajn i arhitektura sa kulturnim izrazima kao što su literatura, izdavaštvo i film, ne bi li se podstakla društvena i politička debata i, konačno, otvorio put ka lokalnim društvenim promenama.

Treći po redu BDW, nakon uspeha prošlogodišnjeg ‘CHANGE2’, ove godine za lajtmotiv ima ‘MODERN2’ i u periodu od 8. do 10. maja okupiće najpoznatije svetske eksperte, zvezde i poslovne ljude iz sveta dizajna, brendinga, marketinga, arhitekture, advertajzinga i kreativne industrije uopšte.

Nakon uvodnih reči organizatorskog tima, prisutnima u prepunoj sali ’dizajniranog’ lokalnog sveta premijerno je predstavljen dokumentarni film "CHANGE DESIGN" o prošlogodišnjoj Beogradskoj nedelji dizajna u režiji Miodraga Ilića i produkciji BDW tima.

Film objedinjuje najinteresantnije delove predavanja zvezda kreativne industrije koji su 2007. učestvovali na konferenciji CHANGE2 – Rem Kolaas, Ora Ito, Patricija Urkiola, Hela Jongerijus, Mirko Ilić, Vinka Dabldam, Markus Fers, Julijus Videman, Matali Krase, Saša Vidaković,

BDW je i ove godine, kao prethodne dve, osmišljen kao čitav dvonedeljni multi-venue projekat, sastavljen i organizovan iz brojnih bogatih pratećih programa koji će se odvijati na preko 50 lokacija širom grada.

Glavni ’nerv’ manifestacije biće trodnevna (8-10. maj) konferencija koja će se održati u jednoj od poslednjih ikona jugoslovenske arhitekture, beogradskom hotelu "Jugoslavija". Ovaj centralni trodnevni događaj biće posvećen stručnoj javnosti i zainteresovanim polaznicima koji svoje karijere tek grade. Kroz celodnevna predavanja, slušaoci i gosti predavači baviće se fenomenom visokog dizajna i savremene arhitekture, ulogom dizajna u kreiranju masovnih medija, brendingom sa različitih stanovišta i uticajem medija na stvaranje kulture dizajna u jednom društvu.

Čelnici BDW i ove godine potrudili su se da kao goste predavače pozovu najuticajnije, najpoznatije, ali i najplaćenije ljude kreativne industrije. Lista zvezda nastavlja se od prošle godine: superstar savremene arhitekture Danijel Libeskind, brojni industrijski dizajneri među kojima Šin Azumi, Konstantin Grčić, Bjarke Ingles i Jerg Koh, kustoskinja njujorškog Muzeja moderne (MoMA) Paola Antoneli, zatim Askan Mergentaler iz studija ’Hercog & de Meron’ jednog od najmoćnijih arhitektonskih studija današnjice, dizajnerka i vlasnica fabrike mobilijara Patricija Morozo, kreativni direktor firme "Sači i Sači" Grejem Fink, naslednik imperije Kamper Migel Fluksa i tako redom, do isteka poduže liste ovogodišnjih gostiju predavača.

Prateći ’BDW’ programi svedeni su pod idejnu misao "BEOGRAD2" u vidu organizovanih izložbi, workshop-ova i prezentacija koji su namenjeni onima koji žele da budu u toku sa najsavremenijim konceptima i trendovima i dizajnu, modi i umetnosti, kako kod nas, tako i van naše zemlje.

Po prvi put od svog osnivanja, BDW ove godine će dodeliti godišnju nagradu za dizajnera godine. Ova ideja plod je saradnje sa kompanijama koji su lideri u svojim industrijama u promovisanju i upotrebi dizajna, kao i sa kompanijama Banca Intesa i Master Card. Nagrade će biti dodeljene na ceremoniji zatvaranja BDW-a 2008 u hotelu Zira 10. maja 2008. godine. U konkurenciji su: Tom Dikson, Džasper Morison, Iv Behar i Konstantin Grčić.

BDW podržavaju najpre Skupština grada Beograda i turističe organizacije Beograda i Srbije, zatim nacionalni avio prevoznik ’JAT Airways’ i čitav bord medijskih i ostalih partnera, a ulaznice za glavni i prateći program se prodaju ’on lajn'.

Ekipa MONDA će Vas svakodnevno obaveštavati o događanjima na BDW-u i otkrivati prečice ka najzanimljivijim dešavanjima i susretima tokom i van programa.

Are you MODERN?

(Aleksandar Stefanović za MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE