• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Franko "namestio" pobednika Evrovizije 1968.?

Diktator Franko namestio Evroviziju 1968. godine u korist Španije, a na štetu velikog favorita Klufa Ričardsa, tvrdi se u jednom dokumentarcu.

Španska televizija emitovala je dokumentarni film u kojem se tvrdi da je diktator Francisko Franko "namestio" rezultat takmičenja za pesmu Evrovizije, održanog 1968. godine na kojem je glavni favorit bio Klif Ričard, a pobeda je pripala Španjolki Masijel.

Britanski pevač važio je za glavnog favorita na svim kladionicama sa hitom "Congratulations", ali je prvo mesto, ipak, pripalo Masijel koja je pobedila s jednim malim bodom prednosti sa pesmom "La La La", tvrde autori dokumentarca.

"Takmičenje je bilo namešteno", izjavljuje u filmu voditelj španske televizije Hose Maria Inigo, dodajući da je "Masijel pobedila zahvaljujući kupljenim glasovima".

On je ispričao da je grupa rukovodilaca španske televizije obišla više evropskih prestonica, obećavajući da će otkupiti drugorazredne emisije u zamenu za njihove glasove na Evroviziji.

Inigo je dodao da je u to vreme pobeda Španije na Evroviziji bila izuzetno važna za frankistički režim koji je time želeo da poboljša imidž na međunarodnoj sceni, prenele su agencije.

Direktor programa Evrovizije Bjorn Erihsen je, međutim, skeptičan povodom ovih tvrdnji. "Da li je Franko toliko želeo pobedu svoje zemlje? Ovde nije reč o NATO-u, Evropskoj uniji, ili o temi političkog značaja. To je samo obično takmičenje pesmuljaka", rekao je on uz smeh.

"Ipak, ne isključujem mogućnost da ime pomalo istine u svemu tome", dodao je Erihsen.

Tadašnja pobednica Masijel nije bila dostupna da bi se saznalo i njeno mišljenje.

Premda nije pobedila, pesma "Congratulations" postigla je te godine ogroman uspeh u Evropi. Klif Ričard se još jednom pojavio na Evroviziji, 1973. godine, kada je osvojio treće mesto.

(Tanjug/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE