• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ne propustite: Neviđena dela Lubarde!

Izvor MONDO/Tanjug

Dve izložbe u čast 110. godišnjice rođenja jednog od naših najvećih slikara!

Povodom 110 godina od rodenja jednog od najvecih jugoslovenskih slikara 20. veka Petra Lubarde (1907-1974) u Domu Jevrema Grujica bice otvorena izložba "Nevideni Lubarda", a posle 64 godine od nastanka cuvena Lubardina slika "Fantasticna zver" bice predstavljena u Beogradu, u prostorijama nekadšnjeg "Eurosalona".

Na izložbi "U jezgru života vreme je nemerljivo" na Andricevom vencu bice izloženo Lubardino remek-delo "Besta Fantastica" iz 1953. godine.

"Fantasticna zver" je jedna od 25 slika koje su nastale zarad predstavljanja Jugoslavije na Bijenalu u Sao Paolu 1953. godine, ali je tom prilikom otkupljena i nije vracena u Beograd sve do sada.

Zahvaljujuci kolekcionarima Vladimiru Krstonošicu i Dušanu Klepicu, koji su pronašli i otkupili Lubardinu sliku, beogradska publika ce prvi put imati priliku da do 5. marta pogleda to delo.

Na izložbi u Domu Jevrema Grujica do 2. maja bice izložena 24 remek dela Petra Lubarde od kojih neka premijerno.

Dela su nastala izmedu 1936. i 1972. godine, u dva perioda umetnikovog stvaralaštva - izmedu dva svetska rata i posle rata sve do 1972. godine, što cini skoro 40 godina rada velikog slikara.

Postavka ce obuhvatiti dela iz kolekcija Kuce legata, Galerije Matice srpske, Medija centra "Odbrana", Narodnog muzeja Panceva i šest privatnih kolekcija.

Bice predstavljen i deo umetnikove licne arhive, kao i njegovi crteži i grafike.

Izložbom "Nevideni Lubarda" Dom Jevrema Grujica, muzej istorije, umetnosti i diplomatije, nastavlja projekat "Velikani srpskog slikarstva", koji je zapocet prošle godine izložbom dela Uroša Predica koju je posetilo preko 20.000 posetilaca.

"Ja sam ja i svet slikam po svojoj volji. Uzburkam more, da se zapeni kao šampanj. Rasklapam bregove. Crvene stene kršnih predela, plave senke u podne, žuti strah smrti, beli krik galebova, sve su to boje moje palete", misli su Petra Lubarde.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE