• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ne propustite najveću izložbu dela Olje Ivanjicki!

Izvor MONDO/Tanjug

Izložba "Zaostavština Olje Ivanjicki" otvorena je u Istorijskom muzeju Srbije, a predsednica parlamenta Maja Gojković istakla je da je ovo prvi put da, nakon smrti poznate slikarke, javnost vidi deo njenog umetničkog rada i zaostavštine

Izložbu cine najreprezentativnija umetnickih dela - skulpture, slike, akvareli, crteži, ali i licni predmeti, koji su do smrti slikarke bila u njenom vlasištvu, a od 2009. godine su dodeljna Istorijskom muzeju na cuvanje do odluke o pravnom nasledniku.

Gojkovic, koja je i predsednica skupštinskog Odbora za kulturu, porucila je da se izložbom javnost upoznaje ne samo sa delom, idejama i mislima Olje Ivanjicki, vec pre svega sa energijom koju je davala svetu i kojom je nadahnjivala mnoge.

"Hrabra, originalna i prepoznatljiva, spremna da menja i uspostavlja umetnicke standarde, ostavila je neizbrisiv trag u našem slikarstvu i umetnosti, i postala poznata širom sveta", rekla je Gojkovic i dodala da o znacaju slikarke, svuda gde je izlagala, svedoce brojne nagrade i priznanja.

Izložba je, kako je rekla, samo prvi korak ka danu kada ce Oljina dela, koja su stajala rame uz rame sa svetskim trendovima i velikanima, biti uvek dostupna njenoj publici.

"Prvi korak ka ispunjenju njene želje da svakog dana, svaki Beogradanin, i onaj ko dode u Beograd, može svojim ocima da vidi kakvo je umetnicko stvaralaštvo ostavila iza sebe Olja Ivanjicki, na koji nacin je živela, šta je volela i kako je svojim životom obeležila Beograd", ukazala je Gojkovic.

To je važno za poštovaoce poznate slikarke, a uverena je Gojkovic, bilo bi važno i samoj Olji Ivanjicki.

Olja Ivanjicki privlacila je pažnju ne samo bogatim i snažnim slikarskim darom, vec i drugim ostvarenjima koja nikoga nisu ostavljala ravnodušnim - u oblasti dizajna, arhitekture, vajarstva, istakla je Gojkovic i dodala da su "posebno interesantne slikarkine filozofske misli kojima se prepuštala sa istom strašcu kao i slikarstvu".

"Znacaj ove izložbe je utoliko veci kada se ima u vidu da ona obuhvata ne samo slike cuvene umetnice vec i licne predmete, odecu, stvari koje su cinile njenu svakodnevnicu, a to ce nam pomoci da osetimo i oživimo Oljin atelje i životni prostor", rekla je predsednica parlamenta.

Gojkovic je zahvalila Istorijskom muzeju što brižno cuva zaostavštinu naše slikarke, a posebno na izložbi koja, kako je rekla, docarava energiju i duh po kome je Olja bila poznata, barem onoliko kao i po svojoj umetnosti.

"Želim da naglasim da je od velikog znacaja što ce od danas, nakon osam godina od njene smrti, za javnost biti dostupan njen rad, koji je obeležio citav njen život", rekla je Gojkovic.

Autorka izložbe Tijana Jovanovic Ceška kazala je da trud oko postavka izložbe nije bio uzaludan, jer je Olja Ivanjicki bila voljena iimala brojnu publiku.

Kako je rekla, izložba je uradena na drugaciji nacin, na "Oljin nacin".

"Olja je želela svoj muzej na Kosancicevom vencu. Trenutno ga je dobila ovde, ne zauvek, vec na odredeno vreme od godinu dana. Ali šta traje vecno? Jedino energija, u vidu secanja koje može da se prenosi vekovima i nadam se da ce secanje i na ovu izložbu ostaviti traga i dovesti do formiranja pravog muzeja po njenoj želji", rekla je Jovanovic Ceška.

Direktorka Fondacije Olje Ivanjicki Suzana Spasic istkla je da je Olja Ivanjicki kazala je da je njihov cilj upravo stvaranje Muzeja Olje Ivanjicki.

U proteklih osam godina, kako je rekla, Fondacija je organizovala 35 izložbi u zemlji i inostranstvu, i deo opusa Olje Ivanjicki viedelo je 500.000 ljudi.

"Ova izložba, verujem, bice jedan krupan korak ka ostvarenju Muzeja Olje Ivanjicki", rekla je Spasic.

Tagovi

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Luka Albijanic

Pocivajte u miru , neka je laka zemlja , vecna slava i veliko Hvala na svemu ! ...

Jasna

Savršeno... Neviđena gužva na otvaranju, ali je vredelo čekati. Izložba je do novebra tako da mislim da ću otići još nekoliko puta. Kakav duh, kakva energija, kakva žena. Hvala svima koji su nam ovo omogućili i podsetili koliko nam Olja nedostaje

Lady

do kada traje izložbA?

SERIJE