• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počinje 39. Salon arhitekture

Izvor mondo.rs

Pod sloganom "U realnosti" od 29. marta će biti održan Salon arhitekture u Muzeju primenjene umetnosti.

U realnosti!... je slogan pod kojim ce se održati 39. Salon arhitekture u Muzeju primenjene umetnosti od 29. marta do 30. aprila 2017. Tradicionalno svakog proleca, više od cetrdeset godina u galerijama Muzeja, Salon arhitekture kao prvorazredna i popularna arhitektonska manifestacija, okuplja brojne arhitekte iz zemlje, regije i inostranstva i skrece pažnju javnosti na znacaj i uticaj arhitekture na kvalitet života savremenog društva.

Ovogodišnji, 39. Salon arhitekture tematizovan je pitanjem prostornog odnosa izmedu arhitekte, kao stvaraoca, i pojave – realnosti, kao aktuelne nemogucnosti u odnosu na aktuelno stanje stvari u Svetu – ovde i sada. Poslednjih decenija mnogo pažnje bilo je usmereno na spektakularno u arhitekturi, a mnogo manje na potrebe društva u odnosu na angažovana i neophodna rešenja. Kriza savremenosti arhitekture na razlicite nacine može se smatrati preovladujucim stanjem discipline u odnosu na koje zapravo arhitekta gradi licni stav prema sopstvenom zanimanju i strpljivo pravi arhitekturu i dalje tragajuci za njenim istinskim vrednostima. U realnosti nastajanja, arhitektura podrazumeva proces i saradnju, rešavanje problema, komunikaciju složenih ideja, obradu podataka i ogranicenja, prezentaciju i reprezentaciju, eksperimentisanje i inovativnost, veštinu i strategiju pregovaranja, kao i mnoštvo drugih zadataka. A svi mi koji se bavimo arhitektama i kojima je do arhitekture stalo moramo da se borimo za arhitekturu, jer nema ko drugi. To je naša realnost.

Za ovogodišnji 39. Salon kandidovano je 233 rada u svim kategorijama. Žiri je u zvanicnu selekciju uvrstio 112 radova, od kojih je u konkurenciji za nagrade razvrstano 77 radova u šest kategorija (konkursni i studentski radovi izlažu se van kategorije za nagrade).

Žiri 39. Salona arhitekture, koji se sastoji od uglednih domacih i internacionalnih profesionalaca –Duško Filipovski, Miroljub Stankovic, Nenad A. Stjepanovic, Irena Videnov i Maruša Zorec – dodeljuje Grand PrixSalona, nagrade, priznanja i pohvale po kategorijama.

Prateci program Salona

Salon arhitekture je manifestacija koja osim takmicarskog dela, uvek priprema i bogat prateci program sa interesantnim temama bitnim za savremenu arhitekturu, a studenti i zainteresovana publika u okviru eksperimentalnih i edukativnih radionica, tribina i predavanja dobice šansu za razmenu iskustava. Isticemo blok pratecih izložbi koji se otvara istovremeno sa glavnim programom Salona posvecen istoriji arhitekture Beograda: "Arhitektura akademizma – Milutin Borisavljevic i Dimitreije M. Leko" kao i "Gradenje grada -daleki pogled iz blizine na Blokeve 1 i 2 Novog Beograda" . Tu je i dogadaj na zatvaranju Salona "Profesoru s ljubavlju" posvecen obeležavanju 120 godina od rodenja i 50 godina od smrti Nikole Dobrovica. Tokom trajanja Salona organizovace se panel "Tacka oslonca" o znacaju lika i dela Alekseja Brkica.Od aktuelnih tema planiran je razgovor o fenomenu konkursa i konkursnih rezultata kod nas. Prvi put na Salonu otvoren je poseban konkurs za dodatni prateci program koji je Savet Salona ustanovio prošle godine a odnosi se na:tematske panel diskusije, tematski seminar, tematsko predavanje, tematska radionica i slicne adekvatne formate za prezentaciju afirmativnih ideja, mišljenja i delovanja. Konkurs traje do 4. aprila 2017. a izabrani projekti bice prezentovani, iz dana u dan, tokom poslednje nedelje aprila. Studentski programi zastupljeni su vec tradicionalnom manifestacijom "Pre Salona" nizom radionica nastalih u saradnji Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, Arhitektonskog fakulteta u Beogradu i Gradevinsko tehnickog fakulteta u Nišu (29.03 -8.4.2017). Studentska izložba "(r) urbane bašte" koja se bavi "stanovanjem u gradu uz uzgajanje voca i povrca" predvidena je za drugu polovinu aprila i trajace do kraja Salona arhitekture.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE