• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bitef: Gran pri za Paržižeka

Izvor mondo.rs

Dušanu Davidu Paržižeku uručena je nagrada "Mira Trailović" koju dodeljuje 50. Bitef.

Reditelju Dušanu Davidu Paržižeku urucena je nagrada 50. Bitef-a Grand prix "Mira Trailovic" i 39. Politikina nagradaza najbolju režiju  za predstavu Urnebesna tama u produkciji Burgteatra iz Beca.

Miloš Latinovic, direktor Bitef teatra, u ime teatra i festivala, pozdravio je okupljene zvanice i pozdravio predstavnike Grada Beograda, predstavnike Ministarstva za kulturu i informisanje, koji pomažu u realizaciji ove kulturne manifestacije, kao i sve prisutne sponzore, donatore, novinare i brojne prijatelje koji su dugi niz godina uz Bitef festival, izuzetnu manifestaciju za naš grad i našu državu.

Umetnici direktor Bitefa Ivan Medenica, izjavio je da je današnji susret posvecen predstavi Urnebesna tama, dvostrukog laureata 50. jubilarnog Bitefa, u režiji Dušana Davida Paržižeka. Medenica se zahvalio klubu Zaokret, rekavši da je Bitef oduvek tragao za novim prostorima i tragace ubuduce, ali ne samo za novim prostorima za izvodenje predstave, vec i prostorima za druženje.

On se osvrnuo na medijsku recepciju festivala, i na veliki broj medijskih objava i kritika kako u domacim tako i u stranim medijima. 28. medunarodni Kongres pozorišnih kriticara, tokom 50. Bitef festivala okupio je preko 100 kriticara iz celog sveta, te se o 50. Bitefu pisalo u Kanadi, Sad, Španiji, Italiji, Engleskoj, Švedskoj, Grckoj, Indiji, Iranu i mnogim drugim zemljama. Recepcija 50. Bitef festivala, po recima Ivana Medenice je bila izuzetna i Bitef je imao veliki medunaroni odjek. Time je doprinela i festivalska produkcija tj. postprodukcija predstave "Sloboda je najskuplja kapitalisticka rec", autorskog projekta dramaturškinja Olge Dimitrijevc i Maje Pelevic, zasnovanom na njihovom istraživackom putovanju u Pjongjang (Severna Koreja).premijerno izvedena na 50.Bitefu, nakon cega su usledlia gostovanja u Solunu (Grcka) na Dimitria festivalu, te u Tisuru (Kerala, Indija) u okviru ITFoK festivala (International Theatre Festival of Kerala) na kojima je naišla na odlican prijem.

Ivan Medenica spomenuo je da Bitef festival ima novu funkciju, festivalskog dramaturga, Filipa Vujoševica, koji je zadužen za saradnju sa njim na izboru predstava za naredni 51.Bitef, ali i na festivalskim produkcijama.

Grand prix "Mira Trailovic" (autor skulpture Nebojša Mitric) urucen je višestruko priznatom reditelju Davidu Dušanu Paržižeku. Paržižek je rekao da mu je velika cast što je bio deo Bitefa i zahvalio se na nagradi u ime Burgeatra, kome je ovo bio prvi nastup na Bitef festivalu.

Žarko Rakic, v.d. glavnog i odgovornog urednika Politike, dodelio je Dušanu Davidu Paržižeku 39.Politikinu nagradu, izjavio je da je pola veka postojanja i trajanja Bitef festivala redak i veliki jubilej, koji je Politika od pocetka pratila, rekavši da mu je izuzetno drago što se dva žirija poklopila u svojoj oceni za najboljeg reditelja.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE