• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ršumović: Da sam ja neki faktor u ovoj zemlji...

 Tamara Sekulović
Autor Tamara Sekulović
Izvor mondo.rs

Jedan od najvećih dečjih pesnika današnjice, proslavio je 60 godina rada i stvaranja za mališane.

 Ljubivoje Ršumović pesnik 60 godina rada  Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Legendarni pesnik za decu Ljubivoje Ršumovic, proslavio je 7. aprila na svecanosti u beogradskom Decjem kulturnom centru 60 godina rada i to onako kako mu i dolikuje - okružen decom i pesmama.

Gotovo da ne postoji dete koje nije raslo uz njegove pesmice i sa osmehom ih u starijem dobu pevalo svojoj deci. Objavio je više od devedeset knjiga, uglavnom za decu, a u njima se nalazi oko 2.500 pesama, istakao je on. Medu objavljenim knjigama nalaze se: "Tri cvora na trepavici", "Vid iz Talambasa", "Ma šta mi rece", "Još nam samo ale fale", "Nevidljiva ptica", "Vidovite price", "Zauvari", "Ujdurme i zvrcke iz anticke Grcke", "Suncanje na mesecini"...

Šta citati do 18. preporucuje Ljubivoje Ršumovic

Mnogi isticu da deca danas manje citaju knjige i da su se pojedine vrednosti vremenom izgubile, a pesnik bi to rešio ovako:

"Mislim da je to malo greška roditelja naravno. Ja da sam neki faktor u ovoj zemlji, ja bih izdao zakon da u svakoj kuci gde se radaju deca, mora da postoji mala biblioteka! Tako ce deca da rastu sa knjigama, da pocepaju u detinjstvu nekoliko knjiga, tako ce je zavoleti kao predmet, igracku… Onda ce poceti da je citaju, da pišu… U svakom slucaju ce biti bolji i plemenitiji ljudi nego ako rastu bez knjiga", rekao je Ršumovic za MONDO.

On je svoju prvu pesmu napisao davne 1957. godine i dao joj naziv "Prolece", a premijerno ju je procitao u sali "Donka Špicek" DKCB-a.

"Kao gimnazijalac, objavio sam svoju prvu pesmu u 'Užickim vestima'. Naravno, bila je to za mene velika radost i od tada se racuna moj radni i književni staž", istakao je Ršumovic:

Ljubivoje Ršumović prva pesma
Izvor: MONDO

Za ovih 60 godina, Ršumovic je napisao više od 10.000 pesama, ali kako kaže, ne zaslužuju sve da se nadu na dragocenim listovima knjiga. 

"Teško je pitanje koliko sam pesama napisao. Ono što znam je da je u knjigama negde oko 2.500 pesama, a u životu sam napisao više od 10.000 pesama. Ne može svaka pesma koja se napiše da bude vredna da zasluži da se štampa u knjizi. Mora mnogo da se cita, ja to govorim onima koji požele posle ovog našeg susreta da se bave pisanjem, moraju se citati pesme drugih, boljih pesnika. Ali, one prave mora covek ipak sam da napiše, a onda da proceni koje su pesme dobre, koje zaslužuju da budu štampane i u nekoj od knjiga. To je težak posao - nije lako biti pesnik, ali je lepo", rekao je Ljubivoje okupljenoj deci i mladima.

Pesnik stalno pominje da je njegov put pisanja pesama za decu krenuo kada je upoznao Duška Radovica, ali ima i drugih faktora koji su mu bili putokazi u ovih 60 godina stvaranja...

"Moji putokazi su pre svega bili moji roditelji koji su imali razumevanja za moje 'dangubljenje', tako se kod nas u selu zove kad neko ne radi kucne i cobanske poslove nego uzme knjigu i cita. Oni su to razumeli, kupovali su mi knjige i kad sam poceo da pišem i dobio prve nagrade, bili su zadovoljni zajedno sa mnom. Onda, moja uciteljica Milica je takode shvatila da u meni postoji neki talenat i poslala moje pesme u to vreme nekim decjim casopisima i tako sam ja poceo da pišem. Tu uciteljicu sam voleo, kao i svi drugi decaci, bila je mlada i lepa, onda smo se svi trudili da sve što uradimo bude nekako njoj posveceno. To je jedan od putokaza. Duška Radovica ne mogu da zaobidem. Kada sam došao u Beograd na studije sreo sam se sa njim, valjda je sve to neka sudbina udesila. Knjigu pesama koju sam ja doneo da se štampa u prosveti, on je uzeo i pitao me: 'Mladicu mogu li ja ovo da izemitujem u jednoj emisiji za decu?' Ja sam mu rekao: 'Ali, ja ne pišem za decu.' A, Duško mi je odgovorio: 'Ne znaš ti za koga pišeš'. To je bila kljucna recenica. Tako da, od tada ja zapravo pišem za sebe, jer ne znam za koga pišem. Nešto što ce se dopasti deci, nešto odraslima, ali vrlo je važno da se sve to dopadne meni", rekao je Ršumovic novinarima.

Ršum o Sunderu Bobu i navijacima

Proslavi šezdesetogodišnjice njegovog stvaralaštva prisustvovali su i glumac Viktor Savic, Blaža "Prljavi inspektor", Aleksandar Šapic, Boda Ninkovic, Zorica Pavic, Ivana Negativ, Bilja Krstic i Leontina koji su upotpunili sadržaj za decu pevanjem i recitovanje. Program je vodio Minja Subota. Pocasni gosti su bili pesnikovi unuci i unuke - Aleksa, Marina, Nada i Vid, a najstariji od njih Aleksa je za MONDO istakao da ga je odrastanje uz dedu Ršuma naucilo da "misli svojom glavom".

Prva profesionalna predstava u kojoj je igrao Viktor Savic "Snežana i sedam patuljaka" bila je po tekstu Ljubivoja Ršumovica i ovaj pesnik nosi "posebno mesto u srcu" glumca koji smatra da su pesme za decu izuzutno važne.

"Pesme za decu ravijaju maštu, duh, ovo što Ršum ponavlja stalno – igra je najvažnija. Deca kada odrastaju uz stvari namenjene njima i uz takve majstore kao što je Ršum, ne treba da brinu za svoju buducnost i za svoje odrastanje", istakao je Viktor Savic za naš portal i u cast svog "najboljeg druga" odrecitovao pesmu:

Ljubivoje Ršumović - Viktor Savić recituje
Izvor: MONDO

Aleksandar Šapic i Zorana Pavic su takode otpevali zajedno pesmu "Kakva bre klopa":

Ršumović - Šapić i Zorana Pavić
Izvor: MONDO

Za kraj su svi prisutni zajedno otpevali cuvenu decju pesmu pesnika detinjstva svih generacija - "Bracu ne donose rode"!

Ršumović "Braću ne donose rode"
Izvor: MONDO

Komentari 10

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ivan grozni

Malo komentara,a ako bi vecina bila ko kulturni milo,onda bolje i da ih nema!

Ivek

U emisiji fore i fazoni sam ga zavoleo

Milo Djukanovic

Videli smo,kakav si faktor kad si naplacivo deci 200din u osnovnoj skoli da bi te slusali,a deca sa sela veliko im bilo pa su poneka i ostajala sama ucionicama jer nisu imali da plate....

SERIJE