• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stogodišnjica rođenja "oca" Džejmsa Bonda

Stogodišnjica rođenja "oca" Džejmsa Bonda Ijana Fleminga u Velikoj Britaniji se obeležava izložbama i objavljivanjem novog romana o avanturama agenta 007. Naslednici britanskog pisca, rođenog 28. maja 1908, zatražili su od književnika Sebastijana Fouksa da u Flemingovom maniru napiše 15. roman o Džejmsu Bondu.

Stogodišnjica rođenja "oca" Džejmsa Bonda Ijana Fleminga u Velikoj Britaniji se obeležava izložbama i objavljivanjem novog romana o avanturama agenta 007.

Naslednici britanskog pisca, rođenog 28. maja 1908, zatražili su od književnika Sebastijana Fouksa da u Flemingovom maniru napiše 15. roman o Džejmsu Bondu.

Zaplet priče čuva se u tajnosti do objavljivanja 28. maja, a izdavač je najavio da će se agent 007 vratiti svojim korenima, za razliku od filmskih adaptacija u kojima se Bondov lik menjao.

Radnja romana "Devil May Care" smeštena je u doba "hladnog rata", 1967, u Parizu, Londonu i na Bliskom istoku.

"Novi roman je u duhu originala, veoma je zabavan", kazao je novinarima Fouks i dodao da je Šon Koneri (Sean Connery) njegov omiljeni glumac u ulozi britanskog špijuna. Fouks je kazao da je roman napisao za šest sedmica.

Ijan Fleming pisao je svoje romane u svojoj kući na Jamajci, a svaku knjigu pisao je bez prekida, najčešće u periodu od januara do marta.

Pisaći sto na kojem je radio jedan je od eksponata na izložbi "Samo za tvoje oči", koja će u Imperijalnom ratnom muzeju u Londonu trajati do 1. marta 2009.

Sin poslanika konzervativaca u parlamentu, Fleming je radio kao novinar u agenciji Rojters, mešetar, bankar, a možda je najpoznatiji bio kao plejboj. Tokom Drugog svetskog rata, bio je prestar za borbu i radio je u obaveštajnoj službi britanske mornarice, u kojoj je osmislio više ambicioznih operacija.

Sa 43 godine, 1952, na pisaćoj mašini napisao je, gledajući Karipsko more, prve avanture o Džejmsu Bondu, roman "Kazino Rojal".

Čitalačka publika oduševljeno je dočekala spoj špijunaže, seksa i egzotike, a Britanci su u agentu 007 videli put za vraćanje nacionalnog ponosa u sumornom posleratnom periodu.

Do 1964, kada je umro, Fleming je napisao 14 romana o Bondu, računajući i poslednji, "Oktopusi", objavljen posthumno 1966.

U Flemingovoj kolekciji u Londonu do 28. juna trajaće izložba originalnih izdanja Flemingovih romana.

Posle piščeve smrti, nove Bondove literarne avanture smišljali su i pisali Kingsli Ejmis, Džon Pirson, Džon Gardner, Rejmond Benson i Čarli Higson. Kristofer Vud napisao je dva romana po scenarijima za filmove.

Dvadeset drugi film o Bondu, "Quantum of Solace", koji se trenutno snima sa Danijelom Krejgom (Craig) u glavnoj ulozi, u bioskope će stići na jesen.

(Beta/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE