Serija "Nobelovac" otkriva tajni život Andrića: "Da je bar bilo dok je majka bila živa, da ima ko da se raduje"

Premijera serije "Nobelovac", koja govori o životu našeg književnog velikana Ive Andrića, okupila je brojne ličnosti iz javnog života.

ATA M.M.

Sinoć su u Mts dvorani premijerno prikazane prve dve epozode serije "Nobelovac". U glavnoj ulozi našao se Tihomir Stanić, a prema njegovim rečima, serija počinje danom kada je Ivo saznao da je dobio Nobelovu nagradu, a završava se kada je sa suprugom Milicom Babić otišao u Švajcarsku - tamo gde mu je, pošto je bio ambasador u Berlinu, 1941. godine nuđeno da se skloni, ali je to tada odbio i odlučio da se vrati u Beograd, i deli sudbinu svog naroda.

Gordan Jović RTS 

Paralelno sa nagradom, serija se bavi Andrićevim detinjstvom, književnim delom, diplomatijom, ljudima nama znanim i neznanim iz tog vremena pa čak i ljubavnim životom, koji je uvek bio tajnovit. A u okupiranom Beogradu, Ivo Andrić je baš u tom periodu kada se vratio i napisao svoja kapitalna dela - "Na Drini ćuprija", "Travničku hroniku", "Gospođicu".

"Sama serije počinje 26. oktobra 1961. godine kada stiže vest da je Ivo Andrić dobio Nobelovu nagradu za književnost, i onda on suočen sa tom vešću polako odlazi u prošlost i prisećanjima pokušava sam da otkrije cenu po kojoj je taj uspeh plaćen. Nije hteo da ode kada mu je neprijatelj to nudio, nego kada je on odlučio da ode", navodi Tihomir.

I negde u celoj priči, u trenutku kada sazna da je dobio Nobelovu nagradu, Ivo Andrić kao i mnogi od njegovih junaka se preispituje i u svojim postupcima traži prošlost i smisao svog života. U jednom času kaže - "da je bar bilo ranije, dok mi je majka bila živa, da ima ko da se raduje".

Tihomir Stanić (63) je u dosadašnjoj karijeri tri puta dočarao lik slavnog pisca Ive Andrića na televiziji i filmu.
Prvi put je to bilo u filmu "Znakovi" (1995), Zatim u filmu "Lajanje na zvezde" (1998), a onda i u filmu "Proleće na poslednjem jezeru" koji je snimljen 2020. godine.

Gordan Jović RTS 

On je nedavno izjavio: "Sedam godina smo pripremali seriju 'Nobelovac'. Prošle godine u septembru smo počeli snimanje. Prva epizoda serije je pretpremijerno bila prikazana na Sarajevo film festivalu, a zatim i ovde na Zlatiboru. Videćemo u kojoj meri će publika prihvatiti tu priču, koliko će biti zanimljivo i gledano. Po dosadašnjoj reakciji publike ja sam lično zadovoljan. Napravili smo ono što smo planirali", kaže Stanić za Informer, i dodaje da je naš slavni pisac Ivo Andrić zaslužio seriju o svom životu:

Profimedia  9.10.1892. Ivo Andrić

"Bilo je krajnje vreme da se u ovom obilju programa i serija o raznim ličnostima sa margine, subkulture i raznih društvenih sfera, pozabavi i značajnim ličnostima naše istorije i naše književne i kulturne scene. Već sam počeo da pripremam seriju o Milošu Crnjanskom, pišemo scenario uveliko. Isto tako krenuli smo u istraživnaje i rad na seriji o Meši Selimoviću. Nadam se da ću uspeti da taj triptih nekako uobličim, a da će uspeh ove serije otvoriti vrata i ovim serijama koje nameravam da snimam. U tim projektima bih isto glumio Andrića jer je Ivo sa svim tim ličnostima imao dodirnih tačaka i susretanja tokom života.

Serija "Nobelovac" ima osam epizoda, a emitovaće se na Prvom programu Rts-a, od 5. oktobra subotom i nedeljom.

Pogledajte kako je izgledalo na premijeri:

Bonus video:

This browser does not support the video element.

BILI SMO U ANDRIĆEVOJ SPOMEN SOBI: Šta sve krije apartman 144 u Sokobanji (KURIR TELEVIZIJA)  Kurir televizija

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!