Muzika

EVROVIZIJA 2024 POD ISTRAGOM! Ne stišava se bura nakon skandala, nezavisni stručnjaci ispituju sve

Autor Anja Konstantinović

Nezavisni strčnjak istražiće događaje na ovogodišnjoj Evroviziji koju je propratio niz kontroverzi poput diskvalifikacije holandskog takmičara i propalestinskih protesta.

Izvor: Youtube/Eurovision Song Contest/printscreen

Međunarodno muzičko takmičenje Evrovizija koje se ove godine održalo u Malmeu, a Srbiju je predstavljala Teya Dora s numerom "Ramonda", diskvalifikovalo je holandskog takmičara Justa Klajna zbog "incidenta" u kojem je navodno verbalno pretio zaposlenima iz produkcije.

Takoše izraelska takmičarka Eden Golan nastupala je u vreme pogoršanja humanitarne situacije u Gazi, a njene nsatup bio je propraćen zvižducima i negodovanjem. Izraelska nacionalna televizija kasnije je tvrdila da je bila suočena sa "prikazima mržnje bez presedana" od drugih država.

Organizatori Evrovizije potvrdili su da će sprovesti istraga tih događaja - "Evropska unija radio-televizija (EBU) želi stalno raditi na poboljšanju svojih usluga i događaja. Kako bismo dodatno ojačali evrovizijsko takmičenje, zatražili smo od nezavisnog stručnjaka da istraži ESC 2024. u Malmeu i sa EBU-ovim vladajućim telima podeli šta je otkrio i zaključio kako bismo nastavili poboljšavati taj godišnji događaj", naveli su organizatori.

Nakon takmičenja na kojem je pobedila Švajcarska, dok se predstavnik Hrvatske Bejbi Lazanja našao na drugom mestu, organizatori su najavili da će sprovesti istragu jer deo delegacija "nije poštovao duh pravila". Tokom nedelju dana dugog takmičenja propalestinski demonstranti stizali su pred lokaciju takmičenja kako bi izrazili podršku stanovnicima Gaze i kritikovali učešće Izraela.

Nastup izraelske predstavnice dočekan je zvižducima i uzvicima negodovanja. Izraelsku delegaciju kritikovali su i drugi takmičari, poput irske Bambi Tag.

BONUS VIDEO:

(MONDO/A.K.)

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!