Igra prestola 8 sezona teorije zavere.html

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TV

IGRA PRESTOLA: Sve teorije zavere na jednom mestu!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac
Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Ko je (sve) Azor Ahai, šta znači koje proročanstvo i ko je mužjak sirene - od smislenih, do besmislenih, sve smo ih sakupili!

Izvor: YouTube/GameOfThrones

Dok odbrojavamo dane do premijere, svakog dana ćemo vam otkrivati zanimljivosti, podsećati vas na najvažnija dešavanja, greške u serije i još mnogo toga!

IGRA PRESTOLA: Rešite naš kviz!

U susret poslednjoj sezoni hit serije "Igra prestola", evo najboljih teorija zavere - šta će se kome desiti!

DENERIS TARGARJEN

1. Postaće Luda kraljica, jer ipak u sebi ima krv Ludog kralja Erisa II Targarjena. Ovoj teoriji ide u prilog njena sve češća nestabilnost i "ispadi" u stilu Ludog kralja, kao onaj kada je spalila dvojicu Tarlija a da nije ni trepnula.

2. Postaće Kraljica noći?! Nismo baš sigurni da je ovo tačno, a osnov je činjenica da je jedan od zapovednika Noćne straže u Ukletoj šumi pronašao "hladnu ženu plavih očiju", žensku Belu hodačicu. A Deneris smo u vizijama u drugoj sezoni videli sa svetlećim plavim očima.

3. Postaće Azor Ahai! Ako ste pažljivo pratili, nema distinkcije između "princ" i "princeza" u jeziku na kojem je proročanstvo napisano, pa mnogi misle da će Deneris napraviti mač nazvan Svetlonosac tako što će ga zabiti Džonu u srce.

DŽON SNEŽNI

1. Postaće Azor Ahai. Isto kao Deneris, samo obrnite priču – on će morati nju da izda i da joj zabije mač u srce kako bi napravio Svetlonosca.

2. Otkriće pravu "Pesmu leda i vatre". Ovo je jedna od veoma zanimljivih teorija, koje malo šire naslov cele Martinove sage. Dakle, nije samo Džon Snežni "pesma leda i vatre" (dete Starkovih i Targarjena), već postoji i prava pesma. Prema knjigama, njegov otac Regar Targarjen je bio romantičan, voleo je da svira i piše pesme. Na turniru u Harendvoru, odsvirao je na harfi "tako lepu pesmu, da je čak i 'vučica' Lijena Stark bila dirnuta do suza'. Naravno, posle tog turnira, kada je porazio ser Baristana Selmija, napravio je skandal kada ružu nije dao svojoj supruzi Eliji Martel, već upravo Lijeni. Znate šta se dalje desilo sa njima, ali niko ne zna šta se dalje desilo sa njegovom harfom, niti da li ona krije neko rešenje za Džona. A moguće je da je to pesma koju je napisao i da se nalazi u kriptama Zimovrela, zajedno sa telom Lijene Stark.

3. Jahaće zmaja! OK, ovo nije toliko teorija zavere koliko nešto što je potpuno izvesno. I jedva čekamo da vidimo!

4. Nadživeće Sansu i Arju. U trejleru smo videli njih u kriptama Zimovrela, statue njih dve izgledaju kao devojke (kao što su sada), Džonova statua prikazuje starca.

5. Postaće Kralj noći! I na taj način će podneti najtežu žrtvu (Martin je ranije rekao da će kraj priče biti gorko-sladak). Dozvoliće da mu srce probodu zmajstaklom i odvešće svoju vojsku živih mrtvaca nazad iza Zida.

SANSA STARK

1. Čeka Rezmijevu bebu. Ova teorija zasnovana je na rečenici koju je rekla Maloprstiću kada je pričala o jezivoj "prvoj bračnoj noći" sa Remzijem Boltonom. "I dalje to osećam. Ne mislim kao 'u mom nežnom srcu, još me boli to što mi je uradio', nego osećam šta mi je uradio, u svom telu, upravo sada dok stojim ovde". Da li to znači da je trudna?

2. Završiće sa Džendrijem! Ovo je jedna od omiljenih teorija onih koji vole srećne krajeve, zato što je Ned Stark još u prvoj sezoni rekao da će ona završiti sa nekim "snažnim, mudrim i hrabrim". Džendri je, naravno, poslednji živi Barateon i moguće je da će u poslednjoj sezoni odigrati važnu ulogu. Ako ste romantici, posle toga će se i oženiti Sansom.

SEMVEL TARLI:

1. Priča celu ovu priču. Odnosno, zapisuje je u knjizi "Pesma leda i vatre". Omiljeni dokazi za ovu teoriju su činjenica da je Sem najučeniji glavni lik u seriji, da smo ga više puta videli ispod žiroskopa/astrolaba kroz kakav "gledamo" i špicu serije, i da je u sedmoj sezoni u razgovoru sa arhemeštrom Ebrouzom predlagao bolji naslov za postojeću knjigu o ratovima nakon smrti kralja Roberta. Ljubitelji ove teorije čak navode da je Sem debeo da bi u poslednjoj sceni serije, kada otkrivamo da je ostareli Sem zapravo pisac, mogao da ga glumi Džordž R. R. Martin lično. Martin je, inače, više puta izjavio da mu je Sem omiljeni lik.

2. Još jedan Targarjen! Na Internetu možete pročitati teoriju po kojoj je Sem jedno od dece Regara Targarjena i njegove prve žene Elije Martel. Sem bi onda, barem u seriji, bio dete koje je Varis prošvercovao i poslao porodici Tarli, vazalima Targarjena, da ga čuvaju. I da, isto se zove Egon Targarjen, baš kao i Džon Snežni.

DŽEJMI LANISTER:

1. Postaće Azor Ahai. Ova teorija je malo komplikovanija od prethodnih, pošto uključuje poznavanje jezika Vesterosa i vere Crvenog boga R'Lora. Dakle, R'Lor je Gospodar svetlosti, spasilac iz legende, dođe mu isto kao i Azor Ahai.

Na visokovalirijskom, evo kako izgleda njegovo ime.

AEKSIO ONOS – Gospodar svetlosti

A evo kako ovaj izraz…

AEKSION ONDOS – Zlatna šaka

Pošto je Džejmi jedina osoba koja ima zlatnu ruku u čitavom Martinovom univerzumu, smatra se da je on Azor Ahai na osnovu sitne greške u prevodu proročanstva.

džejmi Izvor: YouTube/GameOfThrones

Dalje, Azor Ahai je "rođen iz dima i soli kako bi probudio zmajeve iz kamena", a Džejmi je u prošloj sezoni oprljen zmajevom vatrom i završio je u vodi, a nakon te bitke se "izdigao" i promenio stranu – bori se rame uz rame sa onima koji su mu dojučerašnji protivnici.

2. Ubiće Kralja noći. Delom zahvaljujući tome što zna za Serseino oružje koje gađa zmajeve, delom zato što poseduje mač napravljen od valirijskog čelika, od polovine mača Neda Starka. Pretopi mač u strele i eto pogotka. Fanovi ističu "poetičnost" ove teorije, jer Džejmija zovu Kraljeubica otkad je ubio kralja vatre, a sada će iskupljenje dobiti ubistvom kralja leda.

NED STARK:

1. Živ je i vratiće se! Da, da, videli smo kako su mu odsekli glavu i nabili je na kolac ispred Kraljeve luke. ALI, u isto vreme u Crvenoj tvrđavi utamničen je bio i Džaken H'ghar. Šta ako je Varis platio Ljudima bez lica da jedan od njih zauzme Nedovo mesto?

TIRION LANISTER:

1. Takođe je Targarjen! Poznavaoci priča Džordža R. R. Martina ne zagovaraju samo "R+L=J" teoriju, već i "A+J=T". Ukratko, Ludi kralj Eris (Aerys) bio je opsednut Džoanom (Joanna) Lanister, suprugom Tajvina Lanistera. Navodno, Ludi kralj je napravio Džoani dete, i to je Tirion. To bi objasnilo i činjenicu da je Tirion relativno opušten sa zmajevima, i činjenicu da ga otac mrzi i poslednje reči su mu "ti nisi moj sin". I Džon, i Deneris i Tirion su "ubili" svoje majke na rođenju. Zmaj ima tri glave…

2. Nagodio se sa Sersei i izdaće Deneris. U poslednjoj sezoni, videli smo kako ubeđuje sestru da sarađuje sa Džonom i Deneris, ali kada je shvatio da je trudna, scena je "isečena". Ne znamo šta je razgovarao sa njom između tog saznanja i sledeće scene u Zmajevoj jami. Možda su se dogovorili da njeno nerođeno dete nasledi presto. To bi objasnilo i njegovu zabrinutost kada su se smuvali Džon i Deneris, jer bi njihovo dete moglo ozbiljno da mu pokvari planove.

Tirion i Sersei
Izvor: YouTube/Ben Quincy-Shaw

3. Iznenađenje, i on je Azor Ahai, ima li nekoga u ovoj priči ko nije?! I on je simbolično ponovo rođen iz dima i soli, nakon bitke kod Crnobujice. I pošto je Melisandra nagovestila da bi Azor Ahai zapravo mogao da bude "sastavljen" od više ljudi, moguće je da će on činiti deo "najvećeg ratnika" zajedno sa Džonom i Deni.

ARJA STARK:

1. Postaće Maloprstić. Zato ga je i ubila, da bi mogla da uzme njegovo lice i ode u Kraljevu luku, kako bi se približila ljudima sa svog spiska.

2. Ubiće Sersei. Konačno će nju skinuti sa spiska, a u jednom intervjuu je otkrila zanimljivu stvar. Rekla je da su je terali da trenira levom rukom (Arja jeste levoruka, ali se Mejzi bori malo levom, malo desnom). Moguće je da će se "pretvoriti" u Džejmija i ubiti Sersei, gde bi bilo važno da bude levoruka jer je Džejmiju desna ruka odsečena.

BREN STARK:

1. Pokazaće nam da je on Kralj noći. Ova teorija je prisutna od samog početka, a zapisi iz Rata pre zore navode da su ljudska bića Vesterosa, zajedno sa Decom šume, potisnula Bele hodače i "Bren graditelj" je sagradio Zid kako bi ih zadržao na severu. Najverovatnije, Bren će pokušati da ode unazad kroz vreme i pokuša da spreči nastanak Kralja noći, ali će negde pogrešiti i slučajno će upravo on postati najjeziviji lik Vesterosa.

2. Više nije Bren. Odnosno jeste, koliko-toliko, fizički. Kada se sjedinio sa Trookim gavranom, "usisao" je u sebe sve prethodne i onda možemo reći da je on i prvi Trooki gavran. Inače, stari znalac Kralja noći. Zato je upravo Bren, odnosno um osobe koja je u njemu, prava meta Kralja noći i njegovog pohoda na jug.

3. Zbog njega je poludeo Ludi kralj. Eris II Targarjen je "čuo glasove", a njegova poslednja rečenica je "SPALITE IH SVE".

Ludi kralj
Izvor: YouTube/TheValyrian

Šta ako ga je Bren posećivao u vizijama, govorio mu i pokazivao šta će se dogoditi i to ga je izludelo? I kada je hteo da spali sve, mislio je na Bele hodače? Već znamo da je zbog njegove "intervencije" u prošlosti Hodor izgubio razum, zašto ne bi i Ludi kralj.

SERSEI LANISTER:

1. Umreće na porođaju. Pročitajte najpre šta je valonkar, pošto ga u seriji nisu pomenuli – dakle proročanstvo nalaže da će je ubiti "mali brat". Tirion joj je najmlađi brat, ali je i Džejmi mlađi od nje. Moguće je da će umreti dok donosi na svet njihovo poslednje dete.

2. Džendri je njen sin. U knjigama, jedina trudnoća sa Robertom završava se pobačajem, dok je u seriji Sersei ispričala da je rodila Robertu "jednog crnokosog sina", koji je zatim umro.

Sersei i Kejtlin
Izvor: YouTube/GameOfThronesClips

Šta ako nije, već je odnet da bude odgajen u kovačnici, umesto na dvoru? I još važnije – ko i zašto je to uradio?

3. Trudna je sa Juronom Grejdžojem. Hej, i čudnije stvari su se dešavale u kraljevskim spavaćim sobama u Vesterosu…

KRALJ NOĆI

1. Od Starkovih u kripti ispod Zimovrela će napraviti novu vojsku živih mrtvaca, što će zadati strašan udarac severnoj vojsci. Ovo bi onima koji su čitali knjige dalo svojevrsnu priliku da ipak ponovo vide Kejtlin Stark, ne u obliku Gospe kamenog srca, ali da je ponovo vide.

VARIS

1. ...je MORSKO BIĆE. Mužjak sirene, kako već. Šta?!

varis Izvor: YouTube/GameOfThrones

U knjigama se morska bića često pominju, a imamo dva sumanuta, i jedan relativno smislen nagoveštaj za ovu teoriju. Prvo, prema "oštrookim" fanovima na Redditu, Varis uvek nosi duge odore "da bi sakrio svoje krljušti". Drugo, "Varis svuda stiže neverovatno brzo". OK, i da prihvatimo da pliva kao strela, svi likovi u seriji stižu brzo sa tačke A na tačku B, inače bismo ih po celu sezonu gledali kako putuju.

Treće, i možda važnije, kada mu Tirion zapreti da će ga baciti u vodu, Varis mu kaže "možeš, ali mislim da ćeš biti razočaran rezultatima".

BONUS: Teorije iz knjige "Vatra i krv"

Knjiga koja opisuje 300 godina Targarjena daje nam gomilu interesantnih teorija!

1. Džendri je Targarjen, jer u knjizi saznajemo da je lozu Barateona zasnovao polubrat Egona I Osvajača.

2. Zmajeva ima kol'ko hoćete – jer su se zmajevi razleteli po celom svetu, stigli su i do Esosa! I svuda su ostavljali jaja. Hoće li ih neko "probuditi iz kamena"?

3. Varis je Targarjen, jedan je od retkih likova koji imaju to "-ys" ime, tipično za Targarjene. Brije glavu da bi sakrio kosu po kojoj se zmajeva krv prepoznaje. U knjigama, kćerka Džeherisa Targarjena, Sera, napravila je skandal i pobegla u Esos, gde je navodno izrodila gomilu dece polu-Targarjena. Poslednji put se pominje kao "bogata vlasnica bordela u Volantisu", jednom od slobodnih gradova, baš kao što je i Lis, odakle je Varis.

4. Videćemo Valiriju, prapostojbinu zmajeva i Targarjena. "Protrčali" smo kroz nju još u četvrtoj sezoni, ali zašto bi se produkcija gnjavila da napravi ovaj set, ako ga neće nikada više koristiti? U Valiriji, inače, postoje ne samo bolesti pored kojih i kamena ljuspa izgleda smešno, već i "bića koja mogu da povrede zmaja".

Koje su vaše omiljene teorije o "Igri prestola"? Recite nam u komentarima!

***Podsećamo vas da su HBO kanali za sve korisnike mts TV-a otključani do kraja oktobra (potrebno je samo da ih aktivirate).

Komentari 25

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

nocni

ledeni kralj ih tamani sve, pravi raznjice od njih.. malo prezivelih beze na “zemlje na zapadu, van karte” - pomenula ih arja i prorocica u jednoj epizodi 6te sezone.

Вук са Дрине

Deneris umire na porođaju, Džon gine u finalnoj borbi, a njihova kcerka ce vladati Vesterosom. Ajra ubija Sersei. Bren postaje Noćni kralj. Zmajebi ginu svi.

Mamakoka

@Вук са Дрине Lakše ,Vuče ,oče srcka da nas strefi.

loader