Dočekali smo! Prva epizoda osme sezone "Igra prestola" je pred nama! Pročitajte šta se dešavalo iz scene u scenu!

Najpre, izmenjena špica - Zid je srušen, kockice koje čine tlo se prepakuju u led, ulazimo u Zimovrel i idemo ispod njega, u kriptu. Isto je u Kraljevoj luci, gde nas vrtoglave stepenice kule vode ispod Crvene tvrđave, tamo gde su lobanje zmajeva i oružje protiv njih. Zapravo nas je špica, čini se, odvela u prostorije odakle se vlada, i prostorije u kojima se nešto krije!

Dečak na severu penje se na drvo i gleda dolazak Neokaljanih i Dotraka u Zimovrel. Baš kao onda davno Bren, kada je svita Barateona dolazila u njegov dom. Arja je u masi, vidi Džona kako jaše sa Deneris, ali ipak ćuti dok on prolazi. Raduje se i Džendriju, ne baš toliko i Psetu koji jaše sa njima. U kočiji su Varis i Tirion, prozivaju se kome će se "smrznuti ja*a" na severu.

"Upozorio sam te. Severnjaci baš i ne veruju strancima," kaže Džon Deneris. A kako tek reaguju na zmajeve, koji preleću Zimovrel!

Džon vidi Brena i trči da ga zagrli, "uvrnuti" Bren jedva da odreaguje.

Deneris vrlo ljupko pozdravlja Sansu ("i Sever, i Vi ste lepi kao što je Vaš brat i rekao"), Sansa je hladna k'o špricer. Bren im govori da za ovakve priče nemaju vremena.

"Zid je pao. Kralj noći ima tvog zmaja, on je jedan od njih," otkriva joj Bren.

Na ratnom veću, Džon želi da pošalje gavranove Noćnoj straži jer "nema smisla više braniti Zid", traži još vojske od malog Ambera, ali mu se suprotstavlja malena Lijena Mormont. "Otišao si kao kralj, a vratio se kao... Nisam sigurna šta si sada".

"Mogao sam da biram, da sačuvam krunu ili da branim sever. Odabrao sam sever," odgovara Džon.

"Džonu ćemo biti zahvalni ako preživimo rat, doveo je najveću vojsku u istoriji, sa dva odrasla zmaja, a uskoro će nam se pridružiti vojska Lanistera," govori Tirion, mada mu se maltene vidi knedla u grlu... Sansa ironično primećuje da zalihe Zimovrela nisu planirane za "najveću vojsku i dva zmaja".

"Šta zmajevi uopšte jedu," pita ona, a Deneris prvi put progovara - "šta god hoće".

Kasnije, Tirion pronalazi Sansu (svoju bivšu suprugu) i hvali njenu titulu "gospe od Zimovrela".

"Dobra je i tvoja, kraljičina desnica. Mada, zavisi od kraljice," odgovara ona.

"Poslednji put smo pričali na Džofrijevom venčanju. Grozan događaj," kaže Tirion, a iz Sanse proviruje humor - "imao je dobrih momenata".

IGRA PRESTOLA: Rešite kviz!

Sansa, ipak, izražava sumnju da će se Lanisteri boriti rame uz rame sa njima, i u Tirionovu lukavost pošto je poverovao Sersei - "nekada sam mislila da si najpametniji čovek na svetu".

Ispod bogodrva, Arja prepada Džona.

"Ranije si bio viši. Kako si preživeo nož kroz srce," pita ga ona.

"Nisam," odgovara joj Džon jednostavno.

Razgovaraju o Sansi, koja ne veruje Deneris, i Arja upozorava Džona da je Sansa najpametnija osoba koju je ikada upoznala. Pokazuju i mačeve, "davnu" Iglu i Džonov od valirijskog čelika.

undefined GOT81

Na jugu, Kiburn javlja Sersei da su mrtvi srušili zid.

"Dobro," kaže kraljica uz uzmeh. Da joj period dozvoljava savremeno izražavanje, barem sudeći po izrazu lica, rekla bi "super"!

Juron Grejdžoj doveo je Zlatnu četu, i zarobljenu Jaru Grejdžoj.

"Ako tebe ubijem, sa kime ću da razgovaram? Na pučini je usamljeno," kaže kapetan Tišine, broda čijoj je posadi počupao jezike.

"Ako smo u Kraljevoj luci, odabrao si stranu koja će izgubiti," kaže Jara.

"Onda ću odvesti Gvozdenu flotu negde drugde. Ali ću prvo da je*em kraljicu," odgovara Juron u svom stilu.

Sersei dočekuje Zlatnu četu, razočarana je što nisu poveli i slonove, ali joj zapovednik Striklend objašnjava da "fantastične zveri nisu pogodne za ovako dug put".

Juron joj predlaže da "pričaju nasamo", Sersei ga odjavljuje - "posle rata ćemo".

"Ako hoćeš ku*vu, idi pa je kupi. Ako hoćeš kraljicu, zaradi je. Drzak si, pogubljavala sam ljude za manje uvrede," kaže mu Sersei. Ipak, pogledom ga zove da joj se pridruži u ložnici.

Bronove avanture sa tri "prijateljice noći" prekida Kiburn, koji mu saopštava da će jednu od njih "odneti prišt" za manje od godinu dana, i da ga napolju čekaju kovčezi zlata kako bi za kraljicu izvršio zadatak. Daje mu samostrel, kakvim je Tirion ubio Tajvina, govori mu da kraljica voli "poetsku pravdu".

IGRA PRESTOLA: Sve teorije zavere na jednom mestu!

"Male su šanse da njena braća prežive rat, ali za slučaj da bude tako... Kada sam izbačen iz Citadele, kraljica je moje usluge nagradila titulom desnice. Šta li bi tebi dala ako je rešiš izdajničke braće," pita Kiburn, a Bron kaže "kakva je*ena porodica" i uzima samostrel.

Sersei i Juron se oblače, nismo videli "detalje", a on je ispituje kakav je Robert bio u krevetu.

"Imao je kur*u svake noći, a i dalje nije poznavao žensko telo," kaže ona, ali neće da odgovori "kakav je bio Kraljeubica".

"Napraviću ti princa," kaže joj Juron, a Sersei se smeška i nastavlja da pije vino.

Sledi sjajna scena koja nam ilustruje porodične odnose među Grejdžojevima - Teon izbavlja Jaru, ona ga najpre "nabada" glavom, a onda mu pruža ruku i zajedno odlaze. Nijedno od njih ne progovara nijednu reč tokom te scene!

Jara kasnije predlaže da se povuku na Gvozdena ostrva, jer "mrtvi tamo ne mogu", Teon joj ipak kaže da hoće u Zimovrel da bi se borio uz Starkove.

"Što je mrtvo, ne može umreti. Ali pobij kopilad, za svaki slučaj," kaže mu ona.

Tirion u Zimovrelu izražava sumnju zbog dolaska Karstarkovih, jer su se "do juče klali sa Starkovima".

Objašnjavaju mu da na severu lojalnost znači nešto više. Vitez od praziluka predlaže venčanje Džona i Deni, "kako bi prvi put u istoriji ovog us*anog sveta njime vladao pravedan par". Varis se nadovezuje da mladi neće slušati savete starih, jer ih podsećaju na "neprijatnu istinu".

"A to je - ništa u životu ne potraje," kaže on gledajući Deneris i Džona, koji razgovaraju o Sansi.

"Ne mora da mi bude prijateljica, ali ja jesam njena kraljica. Ako me ne poštuje," započinje Deneris ali ne završava, prekidaju je Dotraci koji nose vesti o zmajevima koji "jedva jedu" (samo 18 koza i 11 ovaca).

"Ne dopada im se sever," kaže Deneris, a onda nudi Džonu ono što čekamo od početka, da uzjaše zmaja!

"Ja ne znam kako se jaše zmaj," kaže on, a ona odgovara - "niko ne zna, dok ga ne uzjaše". I Džon leti na Regalu (nespretno, ali leti) kroz zavejane klance severa!

Sleću pored vodopada, Deneris kaže "mogli bismo da ostanemo ovde zauvek", mi se prisećamo pećine i Igrit koja Džonu govori isto.

"Hladno je ovde za devojku sa juga," šali se Džon, a Deneris "naređuje" - onda zagrej svoju kraljicu! Ljube se, Džon gleda preko njenog ramena, zmajevima se ovo ne dopada.Džendri kuje oružje od zmajstakla, Pseto dobija sekiru, pridružuje im se Arja.

"Ostavila si me da umrem," optužuje Pseto, ona ga podseća - "ali najpre sam te opljačkala".

Daje Džendriju crtež oružja koje želi, njemu nije jasno ni šta je to, ni šta će joj. Arja mu ne daje dodatna objašnjenja, on je proziva što je "bogatašica i gospa".

Sansa i Džon razgovaraju o poruci kojom porodica Glover otkazuje poslušnost Starkovima.

"Zakleo se Džonu Snežnom, kralju severa, ne kraljici od Targarjena" podseća ga Sansa.

"Nisam ni hteo titulu. Doveo sam je jer samo sa njom možemo da pobedimo vojsku mrtvaca. A ko ima koju titulu, više nije važno," govori joj Džon. Ipak, ne odgovara joj na pitanje da li služi Deneris jer brani sever, ili zato što je voli.

Deneris upoznaje Sema, koji je spasao ser Džoru.

"Moraću da menjam nešto u Citadeli kada zavladam, ovakva usluga se mora nagraditi," kaže mu, a Sem kaže da bi hteo samo oproštaj jer je "pozajmio par knjiga i mač" iz Citadele i od svoje porodice, Tarlijevih. Deneris shvata da je spalila njegovog oca i brata. Govori mu samo "tvoj otac je odbio da mi se pokori, zajedno sa tvojim bratom", Sem shvata sve i kreću mu suze.

Bren sedi napolju, "čeka starog prijatelja", i kaže Semu da on mora da kaže Džonu koje je njegovo pravo poreklo. Semvel ga pronalazi u kripti ispod Zimovrela."Jesi li se krio od mene," pita ga Džon, ali vidi da nešto nije u redu.

"Znaš li? Deneris je pogubila moju porodicu. Nije ti rekla," pita ga Sem. Džon shvata da mu Deneris ne govori sve, ali Semu kaže da moraju da zaustave rat.

"I ja sam pogubljavao ljude koji su mi se suprotstavljali," pokušava da je odbrani.

"I ti si bio kralj. I ti si poštedeo ljude. Ti nisi kralj severa, ti si kralj prokletih sedam kraljevstava," govori mu Sem.

"Tvoja majka je bila Lijena Stark. Tvoj otac, pravi otac, Regar Targarjen. Nikada nisi bio kopile. Ti si Egon Targarjen, pravi naslednik Gvozdenog prestola," kaže mu Sem.

"Moj otac je bio najčasniji čovek na svetu. Hoćeš da mi kažeš da me je lagao čitavog života," pita Džon.

"Ned Stark te je štitio. Znao je da bi te Robert ubio," kaže Sem. Džon je slomljen, ponavlja da je Deneris kraljica, Sem kaže da ne bi trebalo da bude.

"Ti si položio krunu da bi spasao svet. Da li bi ona uradila isto," pita ga Sem.Berik Donderion i Tormund Džinoubica, sa šačicom ratnika, istražuju razoreni zamak Amberovih. Odjekuju koraci, pripremaju se za borbu, kad ono, preživela braća Noćne straže, jednako prestravljena - "sklanjajte se, plave su mu oči"!

"Oduvek su mi plave oči," komično se brani Tormund, i shvataju da su na istoj strani. Pronalaze malog lorda Ambera prikovanog za zid, okruženog jezivim simbolom od krvavih udova, kakav smo videli još u prvoj epizodi prve sezone. U možda najjezivijoj sceni "Igre prestola" do sada, dok Tormund priča, mališan iza njega otvara ledenoplave oči i počinje da vrišti. Berik ga spaljuje svojim plamenim mačem.

Džejmi Lanister stiže na sever, ostavlja konja i osvrće se po Zimovrelu. Pogled mu se susreće sa Brenovim - to je "stari prijatelj" kojeg je mladi Stark čekao celu ovu epizodu. Onaj koji ga je u prvoj sezoni gurnuo sa kule i koštao ga mogućnosti da hoda. Kraj.

NAJBOLJE SCENE: Džon jaše zmaja, Bren dočekuje Džejmija

NAJVIŠE ŠANSI DA STRADA ZBOG NEČEGA IZ OVE EPIZODE: Juron Grejdžoj

NAJDIRLJIVIJI SUSRET: Arja i Pseto! Ipak scena sa više emocija, makar i skrivenih, od Arje i Džona

NAJGORI LIK EPIZODE: Bron, pod uslovom da je stvarno prihvatio da udari na Tiriona i Džejmija

Vaše utiske o prvoj epizodi čekamo u komentarima!

***Podsećamo vas da su HBO kanali za sve korisnike mts TV-a otključani do kraja oktobra (potrebno je samo da ih aktivirate).