Igra prestola druga epizoda Game Of Thrones.html

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TV

IGRA PRESTOLA: Šta sve radimo zbog ljubavi! (FOTO)

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac
Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Gledali smo drugu epizodu, ako vi niste, znajte da slede spojleri!

Druga epizoda poslednje sezone serije "Igra prestola" bila je u potpunosti posvećena - ljubavi.

Očekivali smo bitku, Bele hodače, zveket mačeva, dobili smo neočekivano "mirnu" epizodu, odnosno peripetiju pred boj živih i mrtvih koji se primiče.

Ovo je bila epizoda o ljubavi. Ljubavi prema ženi, muškarcu, porodici, Severu, časti, ali i moći i prestolu. Epizoda koja nam je pokazala šta bi ko od likova radio svoje, realno, poslednje večeri na ovom svetu, pre sledeće u kojoj ćemo neminovno videti bitku epskih proporcija.

Krenimo redom!

Deneris shvata da je Sersei lagala da njena vojska stiže, i Džejmiju govori kako je zajedno sa bratom maštala šta će uraditi čoveku koji je ubio njihovog oca.

"Obećala mi je vojsku, a ja vidim samo jednog čoveka sa jednom rukom," kaže ona. Džejmi joj otkriva da Sersei ima vojsku, flotu Jurona Grejdžoja i Zlatnu četu.

IGRA PRESTOLA: Rešite kviz!

Deneris prekorava Tiriona ("rekao si mi da poznaješ svoju sestru"), i Sansa se prvi put slaže sa njom, podseća da je Neda Starka ranio na ulici, nakon čega je bačen u tamnicu i pogubljen.

"Neću se izvinjavati. Sve što sam uradio, uradio sam za svoju kuću i porodicu i sve bih uradio ponovo", kaže on. Bren je tu, tiho progovara Džejmijevu famoznu rečenicu iz prve epizode, kada ga je gurnuo sa kule - "šta sve radimo zbog ljubavi". Brijena ustaje i brani Džejmija, objašnjava kako je ostao bez ruke jer je branio nju, i poklapa Sansu rečima "živa si, jer me je on naoružao i poslao po tebe zbog zakletve koju je dao tvojoj majci". Džon Snežni je nezgodno "uhvaćen" između sestre i kraljice, izvlači se diplomatski i kaže da je Severu potreban svaki čovek. Sivi Crv daje Džejmiju mač, Deneris ustaje (znak da bi svi trebalo da ustanu), ali Sansa prva odlazi čime krši protokol.

Arja gnjavi Džendrija pitanjem o svom oružju i Belim hodačima, proziva ga jer ne ume da joj kaže ništa osim da su "baš loši".

"Ja poznajem Smrt, on ima mnoga lica. Radujem se što ću videti i ovo," kaže mu Arja, dok baca noževe od zmajstakla u zid sa preciznošću ratnice.

Ispod bogodrveta, Džejmi se konačno izvinjava Brenu, objašnjava mu da on više nije ta osoba...

got2 Izvor: Screenshot/HBO

"Ali bio bi, da mene nisi gurnuo kroz prozor. A ja bih još uvek bio Bren Stark. A sada sam nešto drugo, i nisam ljut ni na koga," kaže Bren. Kasnije, Džejmi i Tirion pričaju o Sersei dok ih Severnjaci pljuju.

"Napravio sam tipičnu grešku lukavih ljudi, potcenio sam protivnike. Poverovao sam joj zbog trudnoće, da li je lagala i za to," pita Tirion, a Džejmi kaže da je Sersei stvarno trudna i da je "uvek koristila istinu kako bi slagala", da je tako prevarila i njega.

"Tebe nije prevarila. Ti si uvek znao tačno šta je ona i ipak si je voleo. Umrećemo u Zimovrelu, a uvek sam hteo da umrem kao starac, u svom krevetu, stomaka punog vina i sa usnama lepe devojke oko svog ku*ca. Možda kada me pretvore u Belog hodača, odmarširam u Kraljevu luku i rastrgnem Sersei," kaže Tirion. Džejmi odlazi i nalazi Brijenu, koja trenira Podrika. Podilazi joj komplimentima o planiranju predstojeće borbe, Brijena ga čita k'o otvorenu knjigu.

"Nikada nismo ovako dugo pričali, a da me nisi uvredio," kaže ona.

"Ja više nisam onaj borac, ali bi mi bila čast da se borim pod tvojom komandom," kaže joj Džejmi. Varnice ne lete samo u Džendrijevoj kovačnici!

Ser Džora savetuje Deneris da zadrži Tiriona kao desnicu, i da se pomiri sa Sansom. Ona je pronalazi, Sansa joj kaže da nije smela da veruje Sersei uprkos Tirionovoj priči. Deneris se kiselo smeje, "mislila sam da poznaje svoju sestru".

"Porodice su komplikovane," ironično joj kaže Sansa. Deneris insistira da sazna zašto je Sansa ne voli, Starkova joj kaže "moj brat te voli".

"Muškarci rade gluposti zbog žena," dodaje ona.

"Celog života sam htela samo da povratim Gvozdeni presto. Dok nisam upoznala Džona, i sada sam prešla pola sveta da bijem njegovu bitku. Volim ga i verujem mu, znam da postupa ispravno, on je tek drugi čovek za kog to mogu da kažem," kaže Deneris, hvata je za ruku.

"Ko je bio prvi," pita Sansa, a Deneris odgovara - "neko viši od njega"! Smeju se kao školarice, ali Sansa insistira da Sever bude slobodan kada Deneris zauzme presto. Deneris joj pušta ruku... Teon Grejdžoj stiže i kaže da će se boriti za Zimovrel, Sansa pušta da joj padne maska na sekund, grli ga i plače.

Vitez od praziluka deli hranu, "smrzne" se od prizora devojčice sa ožiljkom na licu, koja ga podseća na malu Širin Barateon. Sem, Berik i braća Noćne straže stižu u Zimovrel, obaveštavaju Džona da se Amberi "sada bore na strani mrtvih".

"Imamo vremena do sutra. Nego, je l' ona velika žena još tu," pita Tormund koji nije zaboravio Brijenu!

got2 Izvor: Screenshot/HBO

"Naš neprijatelj se ne umara, ne staje, ali sluša Kralja noći. Moramo da udarimo na njega," priča Džon na ratnom veću. Bren se slaže - "on svakako dolazi po mene". Jedini Sem postavlja logično pitanje, ZAŠTO?

got2 Izvor: Screenshot/HBO

"Probao je više puta, sa mnogim Trookim gavranovima. Ja sam sećanje ovog sveta, a on želi večnu noć," odgovara Bren. Tirion pita kako će ga Kralj noći pronaći, Bren pokazuje beleg na ruci.

Teorija o Kralju noći koja će promeniti sve? (FOTO)

"Čekaću ga kod bogodrveta," kaže Bren, Sansa ne dozvoljava da ga koriste kao mamac, samog, Teon se prijavljuje da čeka sa njim. Deneris, za čudo, ne da Tirionu da ide u boj, već ga želi u kripti.

"Boraca ima na hiljade, a imamo samo jednog tebe," kaže mu ona.

Bren izgovara zabrinjavajuću činjenicu na ratnom veću, kada se svi nadaju da će zmajevi uspeti da zaustave Kralja noći - "to niko nikada nije pokušao, i ne znam da li će uspeti".

Posle Tormunda, još jedno muvanje Vesterosa! Misandei govori kako bi volela, posle rata, da opet vidi plaže Nata, ali je njen narod miran.

"Moj narod nije miran, mi ćemo vas štititi," kaže Sivi Crv.

Džon izbegava Deneris i kaže Semu da joj nije rekao šta zna, nudi mu da ostane u kripti sa Gili i bebom. Tolet se pridružuje i govori deo zakletve Noćne straže - "sada je naša straža počela".

"Semvel Tarli, ubica Belih hodača i zavodnik. Kao da nam je bio potreban još neki znak da se bliži smak sveta," proziva on Sema.

Tirion i Džejmi se prisećaju prvog puta u Zimovrelu.

"Ti si bio zlatni lav, a ja pijani kurvar. Kako su stvari bile jednostavne," kaže on nostalgično. Pridružuju se Brijena, Podrik, Tormund, ser Davos, piju i pokušavaju da se zagreju pred boj.

Nikad vas više neće impresionirati Obeliks, kada čujete zašto Tormunda zovu Džinoubica.

"Kada sam imao deset godina, ubio sam džina, onda sam se uvukao njegovoj ženi u krevet. Dojila me je tri meseca, mislila je da sam beba. Zato sam tako snažan," pohvalio se on.

Arja i Pseto piju kod stražarnice, dolazi Donderion, Arja se podseća da je i on bio na njenom spisku. Pokušava da im drži predavanje o Gospodaru svetlosti, Pseto ga ekspresno prekida - "pitaće se zašto te je vratio 19 puta, samo da bi gledao kako te bacam sa ovog je*enog zida".

Arja od Džendrija dobija koplje sa vrhom od zmajstakla, i šok kada joj on kaže da ga je Melisandra odvela jer je htela njegovu krv, krv kralja. Govori mu da hoće da zna kako je to voditi ljubav, jer će uskoro umreti, baca ga na krevet, prečudna scena za sve kojima Arja i dalje, nekako, ima 12 godina.

got2 Izvor: Screenshot/HBO

Pijana ekipa prebrojava koliko je bitaka preživela, Tirion slučajno oslovljava Brijenu sa "ser". Tormund je zapanjen što ona nije ser, što žene ne mogu da budu vitezovi. Džejmi odlučuje da ispravi tu nepravdu i proglašava je vitezom (ceremonija obuhvata pominjanje samo tri od sedam bogova, Ratnika, Oca i Majke).

Ser Brijena
Izvor: YouTube/Spookylia

Džora pokušava da ubedi malu Lijenu Mormont da se ne bori, ona odbija. Sem mu daje mač svog oca ("ja zapravo i ne mogu da ga držim uspravno").

"Tvoj otac me je naučio da postupam ispravno. Ovo je ispravno," kaže mu on.

Džon i Deneris sreću se u kripti, dok slušamo Podrika kako peva "Dženinu pesmu".

OTKRIVAMO: Šta znači pesma koju smo čuli u epizodi (VIDEO)

Deneris vidi Lijeninu statuu, priča kako ju je Regar silovao "iako je bio dobar čovek", Džon joj otkriva istinu - "voleli su se i venčali u tajnosti". I obraća joj se sa Deni, što je svojevrsni izuzetak za seriju. Deneris u knjigama, pošto je praktično dete, sebe smatra za "Deni" ali je ostali uglavnom oslovljavaju punim imenom. Ovo je prvi znak da joj se neko približio dovoljno da je nazove Deni.

Ona mu ne veruje!

"Tajna koju nije znao niko na svetu, osim tvog brata i najboljeg druga. Zar ti to nije neobično," pita ona. Džon misli da je tužna zbog ljubavi, ona je besna - "ti si onda poslednji muški naslednik Targerjena i imaš pravo na presto". Prekida ih zov bitke. Beli hodači jašu ka Zimovrelu.

got2 Izvor: Screenshot/HBO

NAJBOLJE FRAZE EPIZODE: Svi ćemo umreti, ali ćemo barem biti zajedno.

Je*eš tradiciju.

(Tormund Džinoubica)

Ko poslednji ostane živ, neka spali nas ostale. (Edison Tolet)

Porodice su komplikovane. (Sansa Stark)

NAJDUBLJE UZNEMIRUJUĆA SCENA: Arja i Džendri

NAJBOLJA SCENA EPIZODE: Proglašavanje ser Brijene od Oporja

***Podsećamo vas da su HBO kanali za sve korisnike mts TV-a otključani do kraja oktobra (potrebno je samo da ih aktivirate).

Komentari 43

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Djo

Sta god bilo da bilo...jedna glumica je izjavila....da po svrsetku serije...mnogima ce trebati psihoterapeut...e sad sto je za njih sokantno za nas je ludom radovanje...vazda bilo....mi smo narod...bolje grob nego rob...draze mi je carstvo nebesko pa izgine 80 posto muske populacije....tako da za nas nema Zime...a dosla je davno.. evo mog predvijanja...posto sad ima dva pretedenta na presro iz Targarjena...jedan od njih ce sa sve zmajom skiknuti...u borbi...a ono par nepar...pa ko bude...verujem da su kladionice uvele liste...sa ko ziv ko pretekne...kako skikne...kad...ima tu prostora za lepu kintu....no ne brinem ja za nas svikle na sve i svasta...brinem za redakciju...koja je veliki fan serije...mogu zamisliti dan posle....tisina idu kao beli hodaci....depresivi na kilo....ajd sto ce njima biti tesko...ali kako cemo mi bez njih...kolumne vesti...ajme...da im damo malo podrske na vreme...

Fanatik

Zadnja scena konjica hodača ! Koliko ih je leba ti ! A svi tjuberi " ima ih samo par" hehehe nije dzabe Kaster dao 98 sinova i ko zna koliko još njih je žrtvovalo decu da bi ih ostaviuli na miru ... još oni žive dugooooo ! Nadam se da će pokazati i paukove , to bi bilo epski !

daka

izgleda da je vecina gledaoca ove serija kod nas tu samo zbog rokanja, zmajeva i scena seksa. ovo je verovatno jedna od najboljih epizoda do sad, puna dramskih momenata, iscekivanja, straha, strepnje koji se oseca iz svakog njihovog pogleda, reci. svi likovi koje smo gledali godinama, posle najrazlicitijih putovanja i iskustava, napokon se nalaze ponovo u Winterfellu, znatno izmenjeni nego na pocetku, mnogo skromniji i svesni sta je zivot. ako vam je do jeftine i brze akcije, imate gomilu takvih bljuvotina na netflixu, stancaju ih ko na traci, pa gledajte to. ova epizoda je jos jedna dokaz da je game of thrones mnogo vise od obicne epske fantastike, spoj fenomenalnih glumaca, odlicnih rezisera i scenarista.

loader