Igra prestola 8 4. epizoda nova epizoda.html

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TV

IGRA PRESTOLA: Šok za šokom! (FOTO, VIDEO)

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac
Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Gledali smo četvrtu epizodu bez treptanja, prepričavamo je i objašnjavamo, ako vi niste, pažnja, slede spojleri!

Do kraja serije "Igra prestola" ostalo je još samo dve epizode, a evo šta se sve dogodilo u četvrtoj u kojoj smo videli posledice bitke za Zimovrel!

Ako ste "odlepili" od prošle, mnogima previše mračne epizode, obradovaće vas činjenica da se ova većinom odvija sledećeg jutra, vedrog jutra na snežnom severu, pa ćete barem dobro videti sve što vas zanima. Takođe, iako bi nas trejler naveo da pomislimo da ćemo najveći deo epizode provesti u Kraljevoj luci, čak 50 od 79 minuta ipak ćemo provesti u Zimovrelu.

ANKETA: Čija smrt vas je najviše rastužila?

I nabrojaćemo vam šta se sve desilo, ali vas molimo da obratite pažnju na scene u kojima likovi ne govore, jer ova epizoda obiluje baš njima, i moćnije su od onih u kojima neko priča. Osmesi, značajni pogledi, ako je snaga prethodne epizode bila u čeliku i zmajstaklu, snaga ove je u neizgovorenim rečima i mislima.

I apsolutnim šokovima, kada su u pitanju smrti, ljubavi, planovi i izdaje. Nećete trepnuti tokom skoro 80 minuta!

Nakon bitke, oplakuju se mrtvi - Deneris nešto šapuće na uho mrtvog ser Džore, Sansa na Teonovo telo stavlja svoj broš sa srebrnim vukom. Tamo gde su bile čete spremne za boj, sada su nagomilani leševi na džinovskim "formacijama" lomača. Na trenutak vidimo i ranjenog jezovuka Duha, kojeg nismo videli nakon što se zaleteo u bitku. Džon Snežni drži govor, podseća ko se sve ujedinio da bi se borio tako da zaduži ceo svet. Svako od preživelih uzima baklju, stavlja je na lomače, ispred Zimovrela opet besne plamenovi.

NOVI GOSPODAR KRAJOLUJA

Na gozbi, Gendri traži Arju, Deneris ga zaustavlja i pita ga da li zna šta je njegov otac Robert Barateon radio njenoj porodici.

"Ko je sad gospodar Krajoluja," pita ga ona, Gendri nema predstavu, ne deluje ni kao da ga zanima, podseća je da je on kopile. Kraljica ga proglašava pravim sinom, cela dvorana nazdravlja sa novim gospodarom Krajoluja. Deneris je i nagradila heroja, i taktički sebi obezbedila podršku Krajoluja.

ZIMOVREL, KRAJOLUJ, JEZOVUK: Oni su ih smislili!

Džejmi tera Brijenu da piju zajedno, ser Davos žali što je Melisandra umrla sama, a ne od njegove ruke. Tirion hvali Brenova kolica ("zgodnija su od sedla koje sam ti ja nacrtao"), "večiti" Bren kaže da je to kopija kolica koja je Deron Targarjen napravio svom nećaku koji nije mogao da hoda, 120 godina ranije.

"Voleo sam ta kolica," kaže Stark, i odbija Tirionov predlog da kao poslednji sin Neda Starka bude gospodar Zimovrela.

got4 Izvor: Screenshot/HBO


Džona teraju da pije naiskap, Deneris nazdravlja Arji Stark, "junakinji Zimovrela". Lanisteri i Brijena igraju igru pogađanja uz "kaznene" runde pića. Tormund, pijan, hvali Džona, kako se borio, kako je ustao iz mrtvih, izgovara i da bi se na zmaja popeo "ili ludak, ili kralj". Deneris skreće pogled, ali ne pre nego što Varis primeti da tu ima nečega... Dok se svi zabavljaju, ona odlazi, ali severnjaci ni ne primećuju da je kraljica napustila proslavu, niti je pozdravljaju ustajanjem, ustaje samo Varis.

Tirion posramljuje Brijenu tokom igre, kada pogodi da je devica ("nisi spavala sa muškarcem, ali ni sa ženom"). Džejmi odlazi za njom. Pseto odbija devojku koja ga muva, Sansa mu prilazi i pokušava da normalno priča, ali to je ipak Pseto.

"Čujem da te je grubo razdevičio," kaže joj on za Remzija, Sansa šarmantno odgovara - "dobio je šta je zaslužio, kroz pse".

"Promenila si se, ptičice. Ranije nisi smela da me pogledaš. Ništa se od ovoga ne bi desilo da si otišla sa mnom iz Kraljeve luke," kaže joj on, ona primećuje "da se sve to nije desilo, ostala bih ptičica zauvek".

Gendri nalazi Arju, otkriva joj da je sada lord, priznaje da je voli i PROSI je! Arja, naravno, odbija i nastavlja da vežba sa lukom i strelom.

"NIKAD NISAM SPAVAO SA VITEZOM"

Džejmi nalazi Brijenu u "njenim pregrejanim" odajama, postepeno se skida, ali mu ne ide otkopčavanje zlatnom rukom, pa mu Brijena pomaže. Naravno, i dalje se prozivaju, kao od prvog dana kada su se upoznali, i vode ljubav.

got4 Izvor: Screenshot/HBO

 Deneris nalazi Džona (najpre ga pita "koliko si pijan"), ljubi ga ali je on izbegava.

"Volela bih da mi nisi rekao, uspela sam da zaboravim nakratko, ali sam danas videla kako te svi gledaju," kaže mu ona. I zahteva da nikada, nikome ne kaže šta je rekao njoj, da zakune brata i Semvela na ćutanje. Džon zahteva da kaže sestrama, jer im duguje istinu.

"Nikada nikoga nisam preklinjala, sada preklinjem tebe," pokušava Deneris. Džon samo ponavlja da je ona kraljica, da ništa to neće promeniti, da sigurno mogu svi zajedno da žive kao porodica. Toliko ne shvata situaciju, da fali samo da iskoči pokojna Igrit i kaže "ništa ti ne znaš, Džone Snežni".

Na ratnom veću, saznajemo da je pola Neokaljanih i severnjaka stradalo, a da je Zlatna četa stigla kod Sersei. Tirion podseća Deneris da je ideja "otkloniti Sersei, ali ne razoriti Kraljevu luku". Deneris hoće da udari na kraljicu, Džon predlaže opsadu, Sansa traži da se vojska najpre oporavi. Džon naređuje da svi poslušaju Deneris.

"MI SMO STARKOVI"

Brat i sestre zovu ga ispod bogodrveta, na porodično veće.

"Da nema Deneris, svi bismo bili leševi koji marširaju ka Kraljevoj luci," pokušava Džon, ali oni ne žele ni da upoznaju kraljicu, niti da joj veruju, insistiraju da su svi Starkovi, porodica, i da moraju da se drže zajedno. Džon, odnosno Egon Targarjen, guta knedlu, Bren mu kaže - "ti izaberi". Džon zaklinje sestre na ćutanje i pušta Brena da im kaže istinu.

Tirion proziva Džejmija zbog Brijene ("jedva sam čekao da pričam viceve o visokim ljudima"). Dolazi Bron, nosi samostrel koji mu je Kiburn dao i najviše psovki u čitavoj seriji.

got4 Izvor: Screenshot/HBO


"Vi ste dve pozlaćene pi*ke. Godinama lopatam go*na Lanistera, samo jedan od vas mi treba živ" a zatim udara Tirionu šamar! Lanisteri ipak pregovaraju sa njim, Tirion mu nudi Visoki Sad i zvanje gospodara Hvata ako napusti Sersei.

Arja i Pseto zajedno napuštaju Zimovrel, kreću za Kraljevu luku gde oboje imaju "nedovršenog posla". I nijedno od njih ne želi da se ikada vrati.

Sansa gleda zmajeve nad Zimovrelom, nalazi je Tirion, ona mu poverava da ne misli da će Deneris biti dobra kraljica. Tirion je ubeđuje da će ona biti gospodarica Severa jer će Džon poći na jug sa Deneris.

"Ne mora da ti bude prijateljica, ali ne moraš da je provociraš. Svaki dobar vladar mora da izaziva i strah," govori joj on.

"Muškarci iz moje porodice ne prolaze dobro u Kraljevoj luci," navodi Sansa, Tirion primećuje da "Džon nije Stark", ups, nije to trebalo da kaže!

"Šta ako postoji neko bolji od nje," pita Sansa. Jasno vam je šta se dešava sledeće, iako to nećemo videti.

OPROŠTAJ NA SEVERNJAČKI NAČIN

Džon objavljuje da će ići konjem, ne zmajem Regalom, na jug, a Tormund ga obaveštava da će Slobodne povesti nazad, jer im se "smučio ovaj jug". Šok - Džon mu daje svog jezovuka, jer ni tim veličanstvenim zverima nije mesto na jugu.

got4 Izvor: Screenshot/HBO"Sever je u tebi. Pravi sever," govori mu Tormund. Gili i Sem sreću Džona, on shvata da čekaju još jednu bebu.

"Ako je dečak, nazvaćemo ga Džon," kažu mu, Džon/Egon gorko odgovara - "nadam se da je devojčica".

Za Tormunda zagrljaj, za Gili i Sema ljubazne reči, za jezovuka je Džon ostavio samo kratki, tužan pogled kao "zbogom".

SMRT ZMAJA

Flota Deneris Targarjen ide ka Kraljevoj luci, Varis i Tirion istovremeno shvataju da obojica znaju da je Džon zapravo Egon.

"Ako zna nas osmoro, to više nije tajna, već informacija. On polaže veća prava na presto, nije toliko važno šta on želi," kaže gospodar šapata. Razmatraju da venčaju Džona i Deneris, "Targarjenima je to bilo kao dobar dan".

"One neće deliti presto. Brinem za stanje njenog uma," razmatra Varis, Tirion odgovara da je briga o stanju kraljičinog uma "njihov posao".

Deneris leti na Drogonu, pored je Regal i bliže se prestonici, kada niotkuda doleću ogromne strele i Regal je pogođen, u grudi, u krilo, pravo kroz vrat! Zeleni zmaj obrušava se u vodu, iz njega šiklja krv!

Majka zmajeva ostala je bez još jednog deteta, a strele lete ka njoj!

Sa jednog od brodova gvozdenrođenih, Juron Grejdžoj nateže strelu u "škorpionu" meštra Kiburna. Deneris ipak uspeva da pobegne. Na svakom brodu gvozdenrođenih je po jedan "škorpion", strele su čudovišno moćne i pogotkom razaraju i brodove! Moćna flota Deneris svela se na šačicu nasukanih na obali Kraljeve luke, koja iskašljava vodu i pita se šta ju je snašlo. Sivi Crv očajnički traži Misandei među preživelima.

Pogledajte!

Regal Kraljeva luka
Izvor: YouTube/DreamScorcher

"NEBO ĆE SE OBRUŠITI NA NJIH"

Sersei je na balkonu, pustila je narod u Crvenu tvrđavu, stretški potez, ne dobronamerni, ako Deneris sada započne krvavi pir, "najpre će ubiti hiljade nevinih unutar zidina". Raspituje se kako je tačno izgledalo kada je mrtav zmaj pljusnuo u talase. Koristi priliku i da svoje dete, začeto sa Džejmijem, podvali Juronu kao da je njegovo.

"Lav će vladati zemljom, Sipa morem, a naše dete celim svetom," kaže mu ona, u prolazu baca pogled na okovanu Misandei, pod budnim okom Planine.

got4 Izvor: Screenshot/HBONazad na Zmajkamenu, Varis govori Deneris da je njen sledeći potez greška, i objašnjava joj da Sersei sopstvene podanike u Crvenoj tvrđavi koristi kao zalog u sledećoj partiji igre prestola.

"Moja je sudbina da oslobodim svet od tirana. I ispuniću je, šta god da je cena," govori mu ona.

Tirion savetuje da ponude Sersei da živi, ako se odrekne prestola, Deneris prihvata, iz svojih razloga - "neka ljudi znaju da sam htela da izbegnem krvoproliće, i da je ona odbila".

"Neka znaju koga da krive kada se nebo obruši na njih".

"Možda Džon nije problem, već rešenje, muškarac je, to će pridobiti lordove," pita se Varis kasnije, i lagano nagoveštava Tirionu veleizdaju.

"I Džofri je bio muškarac. Ku*ac nije preporuka ni za šta, siguran sam da se slažeš," govori Bauk kastriranom Varisu. Razgovor traje, malo moral, malo kraljevstvo, opet moral, obrni-okreni, izgleda da će Varis namestiti ubistvo Deneris!

Džejmi je odabrao da ostane na Severu, od Brijene i Sanse saznaje šta se dogodilo u Kraljevoj luci. Kasnije u ložnici, tužno gleda Brijenu dok spava, ona se budi, soba je prazna. Zatiče Džejmija kako osedlava konja.

"Ti nisi kao tvoja sestra, ti si dobar čovek. Ne možeš da je spaseš, ali ne moraš ni da umreš sa njom. Molim te da ostaneš sa mnom," plače Brijena. Iz Džejmija izlazi sve...

"Ti misliš da sam dobar? Gurnuo sam dečaka kroz prozor kule, obogaljio ga za čitav život. Zbog nje. Davio sam rođaka golim rukama, da bih se vratio njoj. Ubio bih svakog čoveka, dete i ženu u Brzorečju, za nju. Ona je užasna. I ja sam," govori on i odlazi.

DRAKARIS

Na zidinama Kraljeve luke, svaka osmatračnica naoružana je "škorpionom", Neokaljani, Deneris i njena svita su ispred zidina, na vrhu se smeška Sersei i pokazuje im vezanu Misandei. Kiburn izlazi iz tvrđave, sreće se sa Tirionom, obojica prenose onom drugom ucenu svoje kraljice - "predaja ili krvoproliće" koje će početi od Misandei, odmah.

Dok Kiburn nabraja po čemu je sve Sersei jača, Tirion ga hladno zaobilazi i prilazi kapiji tvrđave. Sersei diže ruku, strelci su spremni, ali će ga ipak saslušati.

"Ti nisi čudovište. Ja to znam, znam jer sam video. Uvek si volela svoju decu, više nego sebe, više nego Džejmija. Preklinjem te, zbog tvog deteta. Vladavina ti je gotova, ali ne mora život da ti se završi, ne mora tvoje dete da umre," blebeće Tirion, jedino što Sersei izgovara je upućeno Misandei - "ako imaš neke poslednje reči, sada je trenutak".

Misandeina poslednja reč je "drakaris". U seriji je to uglavnom komanda Deneris za zmajeve, ali na visokovalirijskom označava i odanost Targarjenima. Planina joj odseca glavu, njeno telo pada sa zidina, Sivi Crv i Deneris drhte od tuge i besa. Ako su pre ovoga Tirion i Varis brinuli za stanje uma svoje kraljice, jasno je da će sada imati mnogo, mnogo više razloga za brigu.

got4 Izvor: Screenshot/HBO


NAJBOLJE IZJAVE:

Borili smo se s mrtvima, i preživeli. Ako sad nije vreme za piće, kad jeste (Džejmi Lanister)

Povraćanje nije slavlje (Džon Snežni)

Ja, zapravo, više ništa ne želim (Bren Stark)

Koja kukavica od vas mi se pos*ala u pantalone? (Tormund Džinoubica)

Ja ne znam kako da budem lord, ja jedva umem viljušku da koristim (Gendri, gospodar Krajoluja)

Nikad ranije nisam spavao sa vitezom (Džejmi Lanister)

Drakaris (Misandei)

NAJVEĆI ŠOKOVI EPIZODE

Smrt Regala

"Hladan" oproštaj Džona i Duha

SVAKI PIJANI LIK NA ŽURCI IKADA:

Tormund Džinoubica

NAJVEĆE RAZOČARANJE

Duh, i uopšte planovi produkcije sa jezovucima - hoće li više uraditi nešto vredno pomena?!

RECENZIJE EPIZODA 8. SEZONE:

Prva epizoda - Ovo smo čekali!

Druga epizoda - Šta sve radimo zbog ljubavi

Treća epizoda - Bitka kakvu niste videli!

Podsećamo vas da su HBO kanali za sve korisnike mts TV-a otključani do kraja oktobra (potrebno je samo da ih aktivirate).

Komentari 100

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ups

Nisu spojleri, nego svi imaju teorije, pa i ja da stavim svoju, sta me briga.Deneris izgleda ima nove zmajeve, a sto se Dzona, Sanse i Sersei tice, Dzon ce da ubije Sansu kad cuje da je ona organizator zavere protiv Deneris, Deneris ce da sprzi zaverenike, Dzejmi ce da ubije Sersei, posto ona izgubi bitku i pokusa da spali grad divljom vatrom, na tron ce sesti Deneris, a Dzon ce poginuti spasavajuci njen zivot i postace novi Kralj Noci, jer ce ga Bren odvesti da ga “pretvore”.

Djosa

@Ups e jesi se nalupet'o za sve novce...

V

Ne treba zaboraviti kako je ludi kralj cuo glasove,to me asocira na trooku vranu,pogotovu nakon onoga kada Bren u proslosti doziva Neda,oče,a ovaj se na stepenicama okrece,znaci mozda ga je cuo. Naravno ta scena se opet ponavlja i drugi put,kada ga ovaj i ne doziva,ali to znaci da trooki ipak moze uticati nekako na dogadjaje. Ovo je samo moja teorija,ali moguce da ce Bren posmatrati bitku i da ce se desiti nesto ,tipa ubistvo Dzona/Arje, ili ce mozda videti kroz vizije ubistvo svog oca u proslosto,sto ce ga razljutiti i naterati da govori Deneris na uvo, burn them all...

loader