IGRA PRESTOLA: UNIŠTENJE! (FOTO, VIDEO) | Mondo Portal

  • Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.
Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TV

IGRA PRESTOLA: UNIŠTENJE! (FOTO, VIDEO)

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac
Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Pažnja, ukoliko niste gledali petu epizodu "Igre prestola", slede spojleri, i to kakvi!

Do kraja jedne od najgledanijih serija svih vremena deli nas još samo jedna epizoda. Još nedelju dana čekamo, i onda gledamo poslednjih 80 minuta priče iz Vesterosa!

Pogledajte trejler finala (VIDEO)

Ali, još jednom ćemo vas upozoriti na spojlere, i hajde da se pozabavimo onim što smo videli u pretposlednjoj epizodi. U kojoj nas je napustilo više važnih likova, koje smo gledali od prve epizode. U kojoj je tema bila samoća. Jer je svaki lik osetio da je sam, neki su i umrli sami, neki zagrljeni, ali je jasno da su Vesterosu više nema odanosti, ljubavi, nikakve povezanosti. Ostala je samo poslednja partija igre prestola.

U ovoj epizodi, blistao je svako od glumaca i glumica, čak su i "bezimene" epizode bile odlične. CGI će vas raspametiti, gde su "zakinuli" na jezovucima, sve su to utrošili na Drogona i Kraljevu luku.

Minus epizode je - "prazan hod". Toliki zamišljeni pogledi, toliki zapanjeni pogledi, toliki tužni pogledi... Da, ima u njoj odličnih "tihih" scena, gde likovi ne progovaraju, ali ima ih i mnoštvo u kojima ćete reći "hajde više".

Ako i vi sada mislite "hajde više", reći ćemo vam ko je sve umro. Varis, Sendor i Gregor Klegejn, Džejmi i Sersei Lanister, njihovo nerođeno dete, Juron Grejdžoj, Kiburn. I stotine hiljada stanovnika Kraljeve luke.

Kraljica je donela presudu

U samom uvodu, gde smo čuli glasove davno pobijenih likova - Emon i Viseris Targarjen, Olena Tajrel i mnogi drugi, podsetili su nas šta znači biti zmaj, kakav je bio ludi kralj i da li je dobra ideja "probuditi zmaja".

Varis piše gomilu pisama u kojima otkriva da je Džon zapravo Targarjen, prekida ga mala kuvarska pomoćnica Marta, zabrinuta jer kraljica neće da jede a "njeni vojnici posmatraju". Obaveštava Džona da Deneris odbija i posete, podseća ga da "svaki put kad se rodi Targarjen, bogovi bace novčić a ceo svet zadrži dah". Džon je zabrinut za nju, Varis gorko primećuje da je zabrinut za sve ostale.

"Mi još uvek ne znamo kako je pao njen novčić, ali znamo šta planira da uradi," govori mu gospodar šapata i nagoveštava da na Gvozdenom prestolu mora sedeti "ispravan vladar".

Deneris je očajna, shvatila je da je Džon rekao Sansi, Sansa Tirionu, Tirion Varisu i da je Varis dalje proširio informaciju za koju je Džona molila da ne izgovori naglas.

"Preklinjala sam ga. Izdao me je. A ti nisi razočarao Sansu, koja se nadala da ćeš dalje preneti istinu koja ugrožava tvoju kraljicu," govori mu Deneris. 


Sivi Crv dolazi po Varisa, koji već zna šta mu se sprema, skida i odlaže prstenje, spaljuje pisma. Na hridi je okupljena cela svita, on govori Tirionu - "nadam se da sam ovo zaslužio, nadam se da ja grešim". Deneris ga je osudila na smrt, izgovara "drakaris", njen preostali zmaj izvršava presudu.
 Kasnije Sivom Crvu pokazuje okov, jedino što je Misandei donela sa sobom preko Uzanog mora, ali on ga bez reči baca u vatru. Prekida ih Džon, ponavlja da ne želi presto, Deneris je neumoljiva.

"Tvoja sestra sada zna šta se desi kada neko čuje istinu o tebi. Vesteros te voli, a mene se plaši," kaže mu ona. Džon pokušava, te "volim te", te "ti si kraljica", Deneris deluje nestabilno, izgleda kao da joj nijedno od ta dva, ni oba zajedno, nisu dovoljni. Ljube se, reklo bi se, poslednji put.

Tirion pokušava da ubedi Deneris da ne spali Kraljevu luku, ona daje komande Sivom Crvu.

"Sersei ima taoce, ne podanike. Izdaće je ako znaju da je rat izgubljen, otvoriće kapiju i zvoniće. Preklinjem vas, ako čujete zvona, prekinite napad," moli on. Deneris je najgore sačuvala za kraj - Džejmi je uhvaćen dok je išao ka Kraljevoj luci, ka njihovoj sestri.

Tamo stižu Tirion i Džon, ser Davos ih obaveštava da nije cela severnjačka vojska stigla, ali Deneris želi da napadne odmah. Arja i Pseto stižu u Kraljevu luku i mrtvi 'ladni vojniku kažu da su došli da ubiju kraljicu.

Poslednji zagrljaj braće

Tirion krišom traži uslugu od Davosa, "najboljeg krijumčara svih vremena", urnebesno loše pokušava da se sporazume sa Neokaljanim čuvarom na valirijskom. Ostavljaju ga sa Džejmijem.

Na njegovo pitanje "kako su te pronašli", Džejmi samo pokazuje zlatnu šaku.

"Nije ti palo na pamet da je skineš," pita se Tirion, koji mu je doneo ključ okova kako bi ga ubedio da natera Sersei da odustane od rata. "Ako ne zbog miliona nevinih, zbog deteta".

"Dete je razlog zašto se neće predomisliti. Najgore stvari koje je ikada radila, radila je zbog svoje dece," objašnjava mu Džejmi.

"Bežite, vas dvoje, odvedi je ispod Crvene tvrđave, gde su zmajeve lobanje, idite stepenicama, na kraju puta čekaće vas čamac za Pentos, počnite novi život," moli Tirion. I dodaje - "ako uspete, neka zazvone sva zvona", kako bi armija Deneris Targarjen obustavila napad! Izdaće je kako bi spasao brata bez kojeg "ne bi preživeo detinjstvo".

"Ti me jedini nisi tretirao kao čudovište i bio si sve što imam," Tirion je u suzama i pada Džejmiju u zagrljaj. Poslednji put.

Koja Zlatna četa?

Jutro je, i Kraljeva luka je spremna da se brani. Masovna evakuacija u Crvenu tvrđavu je u toku, među uspaničenim licima koja idu u srce prestonice su i Arja i Pseto. Prerušeni Džejmi mimoilazi se sa Zlatnom četom, ispred zidina su Džon, Davos i Tirion. Najmlađi Lanister ponavlja da su zvona znak predaje, nismo sigurni da mu Džon veruje...

Ali vojnici zatvaraju kapije! Arja i Pseto prolaze, odguruju majku sa detetom, Džejmi očajan ostaje ispred, uzalud vojnicima pokazuje zlatnu šaku.

Iznenada, Deneris stiže na Drogonu i počinje da pali Gvozdenu flotu. Škorpioni su nemoćni, kraljica leti nisko, rep zmaja vuče se po površini vode dok mu iz njuške kulja vatra. Vojska Lanistera sa strane zaliva pretvorena je u roštilj. Na suprotnom kraju, na ulazu u grad gde je Zlatna četa i vojska Severa, zmaj IZNUTRA razvaljuje kapiju. Neokaljani prodiru u grad, Strikland ne zna šta ga je snašlo, Dotraci stižu na konjima uz pokliče! Sivi Crv pogađa ga kopljem u leđa. Toliko i o Zlatnoj četi, i o njenom komandantu, jednu scenu borbe doživeli nisu.

Sersei sa balkona gleda kako njen grad gori. Govori Kiburnu da im treba "samo jedan dobar pogodak". Ali svi škorpioni su uništeni, Zlatna četa izbrisana, Gvozdena flota gori.

"Moji ljudi će se boriti za mene. Crvena tvrđava nikada nije pala, neće pasti ni danas," kaže ona.

Po ulicama Kraljeve luke panično trče oni koji nisu stigli u tvrđavu, zmaj sleće na krov i riče, vojska Lanistera baca mačeve. Dok narod viče "oglasite zvona", Džejmi očajnički traži put do tvrđave.

"Obračun" kraljica odvija se u tišini, iznutra. Deneris ne zna da li da pusti zmaja da uništi grad, Sersei ne može da se natera da oglasi zvona. "Neko" je rešio taj problem - zvona zvone iako kraljica nije dala naređenje.

I Deneris napada.

Luda kraljica je stigla!

Nadleće grad i pušta Drogona da pali i vojsku, i nevine, i decu, da ruši sve pred sobom.

Džon i Tirion su skamenjeni od užasa, Sivi Crv nije, on zna zbog čega je tu. Njegovo koplje prvo poleće ka Lanisterima, prate ga severnjaci.

Džon pokušava da ih zaustavi, ali ne uspeva, sledi izuzetno krvava borba prsa u prsa, stradaju žene, deca, bezumlje Poslednjeg rata je na vrhuncu. Džon vidi svog vojnika koji odvlači ženu da bi je silovao u prvom prolazu, probada ga.

Zmaj počinje da pali obod Crvene tvrđave.

Deneris napada
Izvor: YouTube/NuklearBear

Džejmi je krenuo "obrnutim" Tirionovim putem, pronašao je čamac, ali je njega pronašao Juron Grejdžoj.

"Slušaj, čuješ li kako grad umire? Ako ubiješ još jednog vladara, pevaće o tebi zauvek," kaže mu Juron. I dodaje da je "je*ao kraljicu"... Džejmi diže mač levom rukom, kreće obračun. Obojica ostaju razoružani, deluje da će Lanister pobediti jer se tuče metalnom šakom, ali Juron grabi bodež i ubada ga! Džejmi puzi ka maču, kapetan "Tišine" ga ubada još jednom, ali Džejmi uspeva da uzme mač i probode ga posred tela. I okrene ga još par puta.

Kiburn ubeđuje Sersei da se povuku u Megorovo uporište (centralnu, najzaštićeniju kulu Crvene tvrđave, poznatu i kao "zamak unutar zamka"). Sersei prihvata i napušta balkon, odakle vidimo da u Kraljevoj luci gore zalihe divljevatre.

Dame i gospodo, Klegejnboul!

Pseto i Arja su unutar tvrđave, njegova maska konačno pada, jer Arja ne odustaje od namere da ubije kraljicu.

"Ako pođeš sa mnom, umrećeš ovde. Ja celog života tražim osvetu. Zar želiš da postaneš kao ja," nežno je pita Pseto. Ona ga prvi put oslovljava imenom.

"Sendore... Hvala ti," govori ona. Pseto odlazi. Znamo i koga traži.

Na kraljicu i šačicu njene svite ruše se zidine tvrđave, Planina je štiti svojim telom. Stiže Pseto, Sersei naređuje da Planina ostane uz nju, meša se Kiburn, gledamo najbrže ubistvo u Vesterosu - jedan pokret ruke Planine, Kiburn ostaje krvav na ruševinama.

Sendor se zaleće na Gregora, mačem mu skida kacigu. Konačno vidimo "FrankenPlaninu" bez kacige, očekivano je jeziv i odvratan.

"Da, to si ti. To si uvek i bio," kaže Sendor.

Sersei beži sama, u sobi sa mapom pronalazi je Džejmi. Čak i ako mrzite Lanistere, njihov susret je tužan, tako tužan...

Pseto probada Planinu, ali to nema efekta, prepliće se scena njihove neme, krvave borbe sa udarcima koje Arja zadobija trčeći kroz Kraljevu luku, gde je masa najpre nosi, a zatim gazi. Arju spasava Nora, majka koju je odgurnula dok je ulazila u Kraljevu luku.

Pseto bode li bode, Planina ne haje, zabada mu prste u oči kao Oberinu Martelu. Pseto ipak uspeva skriveni bodež da mu zarije u oko, čak i to je uzalud, zaleće se na njega i kroz ruinirani zid tvrđave padaju u smrt.

Kraj dinastije Lanister

Arja se budi krvava na stepenicama prestonice, pokušava da ubedi preživele da moraju da idu, vuče Noru i njenu kćerku, ali ne vredi. Kasnije će ih pronaći spaljene, skamenjene u večnom zagrljaju.

Džejmi i Sersei, umesto puta ka čamcu, zatiču prolaz zazidan ruševinama.

"Hoću da naše dete živi, ne dozvoli da umrem, molim te, hoću da naše dete živi," ponavlja Sersei u panici.

"Gledaj me. Gledaj me u oči. Ništa drugo nije važno, osim nas," Džejmi je grli, tvrđava se ruši oko njih. Lanisteri će počivati sa lobanjom Baleriona, zauvek zatrpani.

Jedan jedini beli konj tumara kroz ruševine, da li je to konj Harija Striklanda? Arja ga miluje i odlazi na njemu.

NAJBOLJE IZJAVE:

Hteli smo bolji svet. Ali, to sada više nije važno.

Desetine hiljada nevinih duša, za jednog ne-baš-nevinog patuljka. Deluje kao fer razmena. (Tirion)

Zbogom, stari prijatelju. (Varis)

Neka bude strah. (Deneris)

Dobro si se borio, za jednog bogalja.

Ja sam čovek koji je ubio Džejmija Lanistera. (Juron Grejdžoj)

Idi kući, devojčice.

Je*eno umri! (Pseto)

Ništa drugo nije važno, osim nas. (Džejmi Lanister)

NAJDIRLJIVIJE SCENE EPIZODE:

Rastanak Pseta i Arje

Susret Lanistera

Smrt Lanistera

NAJBESKORISNIJI LIK CELE EPIZODE:

Džon Snežni

NAJNEBITNIJA POJAVA U CELOJ SERIJI:

Zlatna četa - slušamo o njima godinama, bolje da se nisu ni pojavili

Pročitajte i recenzije cele osme sezone:

Prva epizoda - Ovo smo čekali!

Druga epizoda - Šta sve radimo zbog ljubavi

Treća epizoda - Bitka kakvu niste videli!

Četvrta epizoda - Šok za šokom!

Podsećamo vas da su HBO kanali za sve korisnike mts TV-a otključani do kraja oktobra (potrebno je samo da ih aktivirate).

Inicijalizacija u toku...

Komentari 199

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bla

Glupim ljudima treba zabraniti da prate serije koje zahtevaju da se ukljuci mozak. ;) Mada su ovu ocigledno u poslednjih nekoliko sezona njima prilagodili. xD

Dzejmi Sersei

@Vare da, oni su se voleli, govorim generalno, nisam precizirala njihov odnos... uostalom sve je to fikicija, ne treba se loziti toliko ;)

Zlatiborac

Zadnja epizoda, totalni promašaj ! Šteta što smo ovoliko vremena izdvojili i pratili sve ovo vreme... baš šteta...

TV LICA

Horoskop

SERIJE