TV

"PROBLEM 3 TELA" SLOMIO NAUKU! Prve kritike o seriji o kojoj bruji celi svet - Ovo je bolje od "Igre prestola"!

Autor Dragana Tomašević

Na Netfliks je stigla serija "The three body problem" nastala po istoimenom SF serijalu

Izvor: YouTube/Netflix

Na Netfliks je stigla serija po prvoj knjizi jednog od trenutno najpopularnijih naučno-fantastičnih serijala, "Problem tri tela" (The three body problem). U pitanju je prva knjiga trilogije "Besede o Zemljinoj prošlosti" kineskog pisca Liju Cisina.

Serijal prati grupu naučnika u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, koji pokušavaju da reše problem koji deluje nemoguće iz ugla nauke. Ujedno se u priču upliće i neobična video-igra, kao i rasa vanzemaljaca iz sistema u kojem tri zvezde orbitiraju jedna oko druge.

Serija ima osam epizoda u kojima će biti prikazana pomenuta grupa naučnika, ali i koja će, prema mišljenju brojnih TV i filmskih portala, imati "problem da problem približi onima koji nisu čitali knjige".

"Serija postavlja naučna pitanja na koja želite odgovor - evo da vam pomognemo", glasi jedan tekst u kojem se i objašnjava sledeće: "Problem je kada imate tri nebeska tela, planete, Sunca ili zvezde koji deluju jedna na drugo. Imaćete poteškoće da predvidite njihovu rotaciju. Kada imate više od tri tela koja utiču jedno na drugo istovremena, tada se taj sistem raspada. Ako imate tri tela ili više, orbita postaje haos. Ne postoji rešenje za problem tri tela".

"3 body problem" tizer
Izvor: YouTube/Netflix

"Vašington post" se ne bavi naučnim objašnjenima SF dela, već se zadržava na izboru junaka u Netfliksovoj adaptaciji "brilijantnog romana":

"Ovo je bolja drama nego SF. Netfliksova adaptacija je toliko komlikovana da liči na slagalicu. Nauka je slomljena, rekao je neko junaku u seriji koji pokušava da reši samoubistva naučnika. I ta formulacija objašnjava kako će biti premošten jaz između mogućeg i nemogućeg. Ovo je misterija, poslastica, i objašnjenje kakav bi svet mogao biti".

Gledaoci su oduševljeno pratili epizode: "Čak je i bolje nego što sam se nadala! Kraj druge epizode je bio zaista zastrašujuć", "Možda čak i bolje od prve epizode GoT. Odlično, ponovo ste uspelii Dejvide i Den", "Do večeras završavam sve, ova serija gori"... samo su neki od komentara na društvenim mrežama.

Seriju na Netfliksu potpisuju producenti "Igre prestola", Dejvid Beniof i D.B. Vajs, a glavne uloge tumače Benedikt Vong, Džes Hong, Rosalind Čao, Džon Bredli, Lijam Kaningem i drugi.

BONUS VIDEO:

(MONDO, D.P)

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!