Sa 19,74 kilograma po osobi, potrošnja sira u Švajcarskoj, zemlji sireva, porasla je 2005. godine za 300 grama po osobi i dostigla novi rekord, navodi se u izveštaju Udruženja lokalnih proizvodjača sireva.

Najomiljeniji sir je italijanska mocarela, a potom dolazi "grijer", vrsta domaćeg kačkavalja.

Prošle godine prodaja sira porasla je za 1.015 tona i iznosila 149.991 tonu od čega su domaći sirevi činili 79 odsto, a strani 21 odsto.

Švajcarci najradije konzumiraju sveže sireva (6,3 kilograma po osobi godišnje). Najtraženiji su italijanska mocarela i maskarpone, a tek potom razni polutvrdi i tvrdi sirevi švajcarske proizvodnje (5,6 kilograma po osobi godišnje).

U periodu od 2001. do 2005. godine prodaja sireva u toj alpskoj zemlji porasla je ukupno za 2,4 odsto, navodi se u istom izveštaju Udruženja švajcarskih proizvodjača sireva, prenela je agencija AP.

(Tanjug)