Japanska mlekara Himavari kupila je putničko mesto na ruskoj raketi Sojuz, koja je ovog proleća poletela u svemir sa kosmodroma u Bajkonuru.
Japanska mlekara Himavari kupila je putničko mesto na ruskoj raketi Sojuz, koja je ovog proleća poletela u svemir sa kosmodroma u Bajkonuru."Putnici" su bila dva soja bakterija: acidofilne mlečne bakterije kakve se koriste za dobijanje običnog jogurta i jedinstveni soj bakterije Lactobacillus paracasei uzgojen na povrću ukiseljenom u talogu sakea, za koju se veruje da ojačava imunitet organizma.
Bakterije su poslate u orbitu da bi na njih delovala svemirska radijacija. "Acidofilna bakterija je vrlo osetljiva, pa jedva čekamo da vidimo što će se dogoditi", rekao je tada direktor mlekare Bundžiro Jošizava. "Bilo bi lepo da svemirsko putovanje poboljša ukus jogurta i njegova svojstva ojačavanja imuniteta."
Nakon deset dana medju zvezdama, uzorci bakterija su vraćeni u mlekaru. Jošizava kaže da je skoro polovina bakterija uginula zbog teških uslova u raketi. Medjutim, mlekara tvrdi da preživele, snažne bakterije daju svemirski jogurt koji ima "puniji" ukus nego obični, zemaljski jogurt.
Novi proizvod se na japanskom zove “Uču o tabi šita jogurt” (jogurt koji je putovao svemirom), a flašica od 90 grama košta 128 jena ili oko 60 dinara.
(MONDO)