• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Japanski specijaliteti za astronaute

Japanska kuhinja obogatiće meni astronauta na Medjunarodnoj kosmičkoj stanici (MKS) pošto je japanska kosmička agencija Džaksa izabrala 29 jela koja će uskoro biti dopremljena na MKS.

Japanska kuhinja obogatiće meni astronauta na Medjunarodnoj kosmičkoj stanici (MKS) pošto je japanska kosmička agencija Džaksa izabrala 29 jela koja će uskoro biti dopremljena na MKS.

Na meniju će se naći supe od algi, testo, pirinač, riba i japanska marmelada.

Prvi koji će probati nova jela biće šesti japanski astronaut Koiti Vakata, koji odlazi na MKS na jesen ove godine.

Japanac će na stanici provesti tri meseca, čime će postaviti japanski rekord po dužini boravka u kosmosu.

Pri izboru jela stručnjaci japanske agencije su imali u vidu da hrana mora da se čuva na sobnoj temperaturi do godinu dana, kao i da treba da bude u takvom obliku da se ne razliva u uslovima bestežinskog stanja, u kojima se nalazi na MKS. Uz to, jela moraju biti kvalitetno pripremljena jer ukus u orbitalnim uslovima slabi.

Sredinom jula u Tokiju će se održati specijalizovani simpozijum na kojem će "kosmičku hranu" moći da probaju svi učesnici skupa.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE