Još je teže naći majstore koji se bave restauracijom i popravkom ovih neobičnih naprava. Ekipa portala MONDO proćaskala je sa Milanom Popovićem i Aleksandrom Jovanovićem o poslu kojim se kod nas retko ko bavi.

Milan popravlja flipere već 35 godina, dok je Aleksandar nešto manje u poslu – 15 godina. Obojica su od detinjstva zaljubljeni u skakutavu srebrnu kuglicu i san im je da jednog dana svaki kafić u Beogradu ima bar po jedan fliper.

Trenutno ih ima samo dvadesetak u čitavoj prestonici, a većinu baš njih dvojica održavaju.

"To je posao koji mora da se voli, jer su fliperi veoma komplikovane sprave, svaki je mehanizam za sebe", objašnjava nam Aleksandar.

Novi fliperi koštaju od 4.000 evra pa naviše, međutim, najpopularniji su ne ti novi, već oni iz devedesetih sa dobro poznatim naslovima – "Zona sumraka", "Indijana Džouns", "Porodica Adams"...

Polovan fliper u solidnom stanju može da se pazari za oko hiljadu evra, a samo održavanje i zamena delova koštaju oko 250 evra. Dobra stvar je što uz redovno održavanje takvi fliperi mogu da traju praktično zauvek.

Iako u svetu postoji samo jedna fabrika flipera, rezervnih delova uvek ima, pa to dosta olakšava posao majstorima.

Najveću popularnost kod nas fliperi su imali šezdesetih i sedamdesetih godina, da bi devedesetih igranje ponovo zaživelo, a onda su došle prve video igrice i potisnule dobro staro druženje uz fliper.

Neki novi klinci su radije ostajali kod kuće pred kompjuterom da igraju igrice, a nisu im bili potrebni ni drugari da navijaju.

Sa druge strane, fliperi su ti koji baš pozivaju na izlaženje i druženje sa ljudima.

Kako se popularnost ovih mašina uglavnom javlja ciklično, Milan i Aleksandar se nadaju da će za godinu dana manija za fliperima stići i zaživeti i kod nas.