• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta ima za ručak na MKS?

Prva žena-kosmonaut Južne Koreje Li So En, koja se odnedavno nalazi na orbitalnoj stanici, uspešno je pripremila tradicionalni korejski specijalitet za svoje kolege, u uslovima bestežinskog stanja!

Prva žena-kosmonaut Južne Koreje Li So En, koja se odnedavno nalazi na orbitalnoj stanici, uspešno je pripremila tradicionalni korejski specijalitet za svoje kolege, u uslovima bestežinskog stanja, i izvela nekoliko naučnih eksperimenata.

Ona je pripremila tradicionalni "kimći" od kupusa, čaj od ženšena i napitak od cimeta s medom i urmom. Tradicionalno korejsko jelo sastoji se od kupusa, pirinča, supe od fermentirane soje, paste, začina "kočučžan", pogačica od povrća i zrnevlja, zelenog čaja.

Za ovaj "eksperiment", dobila je posebne namirnice - strogi ruski Institut biomedicinskih problema, koji brine o ishrani kosmonauta, odobrio je slanje u kosmos specijalno upakovane hrane, naveo je ruski televizijski kanal "Vesti".

Za južnorejske kulinare, koji su u spremanju "kosmičkog menija" ispred Francuza i Japanaca, najteže je bilo pripremanje kosmičke varijante "kimćija".

Osim boje i ukusa kupusa trebalo ga je sačuvati od mikroba u kosmičkim uslovima. Pod uticajem kosmičke radijacije i u bestežinskom stanju, neki sastojci počinju nepredvidivu mutaciju. Isto tako, trebalo je sačuvati jelo da se ne pokvari jer na orbitalnoj stanici nema frižidera i često dolazi do promena temperature.

Južnorejski stručnjaci uspešno su rešili sve probleme i sunarodnici tokom desetodnevnog boravka u kosmosu obezbedili ishranu na koju je navikla.

Pored spremanja hrane Li So En je izvela nekoliko planiranih eksperimenata, među kojima je istraživanje promene mekih tkiva ljudskog lica u bestežinskom stanju i merenje očnog pritiska u istim uslovima.

(Tanjug/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE