Otac našeg proslavljenog glumca Nebojše Glogovca, protojerej-stavrofor Milovan je preminuo noćas. Glogovac vodi poreklo iz Dramiševa, a njegova porodica je poreklom sa Kosova i Metohije, prezime su dobili po naselju Glogovac. Polovinom 19. veka njegova porodica je preko Crne Gore došla u Hercegovinu. Njegovi preci su se nastanili u Brataču i Dramiševu i svi slave Đurđevdan.

Protojerej-stavrofor Milovan Glogovac, otac Nebojše Glogovca, govorio je svojevremeno o borbi sina u dokumentarnom filmu o karcinomu pluća, "Krak manje" koji je prikazan u Jugoslovenskoj kinoteci. Deo u kojem govori Nebojšin otac, prikazan je u Dnevniku RTS-a i u njemu otac Milovan govori o početku teške borbe koju je Nebojša vodio.

Nebojša Glogovac
MONDO, Petar Stojanović 

"Za Novu godinu je osetio nešto, kašljao je i nešto je napipao na stomaku tvrdo. I ja sam tada bio prisutan. Skener je pokazao da je nešto sumnjivo", rekao je otac Nebojše Glogovca i nastavio: "Nebojša je kratko trajao, ali je ostavio jedan određeni trag na mlade ljude i često puta sretnem ljude koji ponavljaju neke rečenice koje je on izgovorio na filmu ili na pozornici. Tih 50 godina, odnosno 49 koliko je imao nije ostalo bez uticaja, bez nekoga traga. Dok žižak gori, što bi rekao naš narod, treba se boriti do poslednje snage. Da se očuva žižak života", poručio je protojerej-stavrofor Milovan Glogovac u dokumentarnom filmu.

Milovan Glogovac
RTS Screenshot 

Milovan je za medije jednom prilikom otkrio i do tada nepoznate detalje iz Nebojšinog života. "Jeste muka. Jeste žalost. Jeste bol, neprebol... Ali, kad i danas stižu reči odasvud: Nebojša se nikad i nigde nije obrukao, to vam daje snagu da u molitvi i veri koju je i on živeo, nadvisite ličnu patnju. Molitva je najbolji lek, uteha i nada. Pre svega vera da je on sad sa Bogom živim, istinitim. Da je u boljem svetu od onog koji je ostavio. Uteha je i u tome što se on ostvario u ovozemaljskom životu", rekao je prota Milovan i neutešni otac pokojnog glumca Nebojše Glogovca koji nas je napustio pre tačno šest godina.

"Voleo sam njegove uloge, pratio sam ga. Osluškivao pažljivo šta o njemu govore kolege, stručnjaci. I niko nije imao ružnu reč da kaže. Blagonaklonost i raspoloženje prema njegovoj dobroti, ako mogu tako da kažem, traju i danas, godinu i više od njegovog upokojenja", ispričao je prota u martu 2019.

MONDO/Stefan Stojanović, MONDO/Petar Stojanović Nebojša Glogovac

 BONUS VIDEO:

JDP dodela nagrade Nebojša Glogovac Kurir

(RTS/Novosti/MONDO/M.C)

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!