Glumicu Draganu Varagić javnost je upoznala kao Jagodinku Simonović koju je tumačila u kultnom ostvarenju "Varljivo leto '68" sa Slavkom Štimcem.

Publika i danas ovaj film gleda sa oduševljenjem i uz mnogo smeha, a Dragana ne smatra da je uloga verenice kuma koji je zaposlio Pericu nakon što je pao maturu, obeležila njenu karijeru.

"Ne bih se složila da je ta uloga obeležila moju karijeru. To je uloga koja je bila najpopularnija i u izvrsnom filmu, što je važno. Od nje me deli mnogo godina i novih iskustava i sa osmehom je se sećam. Često me pitaju da li ponekad volim da pogledam reprize svojih filmova i serija. Retko ih pogledam i verovatno ono što mene najviše zanima nije ono što vezuje publiku. Ono što mene zanima su uloge u kojima sam napravila iskorak u svom glumačkom biću, neke, možda za druge neprimetne stvari, koje meni govore na kom sam glumačkom putu", rekla je glumica, koja je posle snimanja kultnog ostvarenja napravila pauzu u karijeri.

jagodinka i perica,varljivo leto
Pink screenshot 

Dragana je sa suprugom otputovala u Kanadu gde je radila kao profesor, a pre desetak godina se za stalno vratila u Beograd. Počela je da radi i kao predavač na Akademiji umetnosti.

"Mene zanima gluma, u bilo kom obliku. Naravno da mislim da je važno da nešto od svog iskustva, i internacionalnog, podelim sa novim generacijama. I u tome sam tačna i posvećena, i iz tog kruga posvećenosti ne izlazim, jer i on meni vraća energiju, prepoznajem i sebe i druge u novom kontekstu, postojim i vrlo sam prisutna. I moja profesura i režija su nastale iz moje ljubavi prema pozorištu čija osnova je gluma. Studentima i u Kanadi i ovde, na prvom času, govorim zašto je glumačka misao važna, i kako se poznaje glumac koji misli na sceni ili u kadru, i kako je to jedini način da se uspostavi ta “pupčana vrpca” između glumca i publike, o kojoj Bergman govori. Gluma je ozbiljna igra", ispričala je umetnica nedavno za "Blic".

Pogledajte kako "Jagodinka" izgleda danas:

YouTube/ Narodno pozorište Užice /printscreen, YouTube/ Nenad Milenković /printscreen Dragana Varagić

 BONUS VIDEO:

ISKUSTVO GLUMICE KOJA JE OSTALA TRUDNA U ŠESTOJ DECENIJI ŽIVOTA: To se desilo posle pete veštačke oplodnje, OVAKO SAM SE OSEĆALA Kurir televizija