Opra Vinfri dobro je zabrinula milione obožavatelja kada je pre samo nekoliko dana bila hitno hospitalizovana zbog stomačnih problema. Vesti o narušenom zdravstvenom stanju došle su samo nekoliko meseci nakon što je priznala da za mršavljenje koristi Ozempik.

"Izlazi joj sve s oba kraja. Dehidrirala je, imala je intravenoznu injekciju, to je vrlo ozbiljna stvar", rekla je nedavno njena najbolja prijateljica Gejl King, dodajući kako se nada da Opra (70) neće biti uzrujana njenom indiskrecijom.

Opra, čija je kilaža varirala tokom godina, nedavno je dospela na naslovne strane svetskih medija zbog svog dokumentarca o ljudima koji koriste lekove za mršavljenje.

"To je vrlo lična tema za mene i za stotine miliona ljudi koji se širom sveta bore s težinom i gojaznošću", rekla je tada Opra.

Opra Vinfri je danas jedna od najuticajnijih žena u svetskom šou-biznisu. Nije mala stvar biti njen gost, a u njenoj "stolici" sedela su najveća imena Holivuda, ali i šire.

Svi se sećamo koliki bum je, primera radi, napravio intervju sa Megan i Harijem, da se čak godinu dana kasnije o tome i dalje pričalo, te ne čudi zašto je Opra i dalje broj jedan kada su ekskluzive u pitanju.

No, iako je danas jedna od najmoćnijih žena šoubiz sveta, život su joj obeležile tragedije koje su umnogome uticale da postane to što jeste.

Teško detinjstvo

Rođena je 1954. u trošnoj drvenoj kući, kao vanbračno dete siromašne, nezaposlene tinejdžerke u gradiću Kosijasko u Misisipiju.

Njena baba-tetka Ida predložila je da dete nazovu Orpa, po malo poznatom liku iz Biblije, ali babica koja je porodila njenu majku je pogrešno zapisala ime pa je u krštenicu upisano – Opra Gejl Vinfri.

Prvih šest godina života Opra je provela na bakinoj farmi u Kosijasku, siromašnom mestašcu u koji još nisu doprle moderne blagodeti poput vodovoda i telefona.

Kasnije se preselila kod majke u Milvoki, koja se u međuvremenu udala i u tom braku dobila sina i ćerku. Nije bila zadovoljna životom kod majke, pa je potražila spas kod oca. I tada je počeo najveći pakao.

Žrtva zlostavljanja

U novoj porodici Opra je preživala strahovita iskustva. Stric ju je godinama seksualno zlostavljao. Sve je krenulo kada je imala devet godina i stravično nasilje je trajalo 13 godina. Zbog traume koju je doživela rešila je da nikada neće biti majka.

U 14. godini je zatrudnela, trudnoća je bila posledica silovanja.Kako bi prekinula drugo stanje, Opra je pila šampon. I sve vreme imala na umu očeve reči:

"Rekao mi je da bi radije video svoju ćerku kako pluta u reci Kumberland, nego da porodici donese sramotu rođenjem vanbračnog deteta. Dok mi je to govorio, ja sam jedini izlaz videla u samoubistvu", jednom prilikom je izjavila voditeljka. Porodila se pre vremena, a sinu je dala ime Kenan. Nažalost, beba je preminula, a voditeljka nikad nije otkrila gde ga je sahranila.

Rođena za televiziju

Jedina dobra strana njenog detinjstva bilo je to što joj je otac plaćao školovanje. Učestvovala je na raznim takmičenjima u besedništvu, a onda dobila stipendiju na Tenesi univerzitetu na kojem je studirala komunikacije.

Dobijala je nagrade za govorništvo i recitaciju, a ubrzo je došla i puna stipendija za studije komunikacije i pozorišnih umetnosti na državnom univerzitetu u Tenesiju. Istovremeno, sa 17 godina mlada Opra je dobila posao na radiju WVOL, specijalizovanom za afroameričke slušaoce u Nešvilu, a pronašla je vremena i za takmičenje "Miss Black Tennessee", gde je osvojila prvo mesto.

Na užas svog oca, napustila je studije i počela da radi kao reporterka i voditeljka na lokalnoj TV stanici. Prvu ozbiljnu stepenicu u karijeri prešla je kada se 1976. preselila u Baltimor, gde je dobila posao na stanici WJZ-TV News. U početku je radila kao reporterka, a kad je pokrenuta popodnevna emisija "People are talking", koja se na toj stanici prikazivala od 1980. do 1993. Opra je kao jedna od voditeljki prvi put sela u fotelju nekog tok šoua.

8. septembra 1986. godine počelo emitovanje emisije "Opra Vinfri šou". Pokrenula je zatim svoj kanal "OWN". Opra je brzo zadobila poverenje gledalaca. Svojom emisijom započela je pravu revoluciju na američkim, ali i svetskim televizijskim ekranima.

Bila je srdačna, puna razumevanja, ali i direktna sa svojim sagovornicama. A njihov krug je sve više rastao. Mesto "na kauču" pored Opre postalo je vremenom stvar prestiža. Koliko je neko velika zvezda merilo se time da li je učestvovao ili ne u njenoj emisiji. Publika ju je obožavala, baš kao i svetske zvezde. Pre nekoliko decenija počela je njena era, nastavila se emisijom "Opra Vinfri novo poglavlje" i traje do danas.

Opra Vinfri i dan-danas vodi popularni šou
Profimedia 

Humanitarne aktivnosti

Opra je svoj medijski uticaj koristila kako bi pre svega, pomagala drugima. Njena velikodušnost vremenom je prerasla u niz organizacija, ali i brojne obrazovne ustanove širom Afrike u kojima su se besplatno obrazovale generacije i generacije devojčica. Voditeljka nema biološke dece, ali ima veliki broj svoje dece o kojima je brinula kao pravi roditelj. Opra je danas jedan od najglasnijih zagovornika borbe protiv seksualnog zlostavljanja žena.

"Tajni sin"

Pre nekoliko godina se ponovo šuškalo da Opra ima "tajnog sina" kog krije od očiju javnosti. S obzirom da se jako dugo pričalo da njen sin Kenan nije preminuo na rođenju, već da je dat na usvajanje, logično je da su mnogi pomislili da je voditeljka uspela da ga nađe nakon svih ovih godina i da mu materijalno pomogne.

Međutim, ispostavilo se da je u pitanju mladić po imenu Kalvin Majkl sa kojim se sprijateljila i pokušala da mu pomogne kada je bio dete.

"Snimali smo projakat u Čikagu i tokom pauze doneo mi je sok dečak kom su svetlucale oči. Bila sam toliko očarana njime da sam počela da pričam sa njim o njegovom životu i porodici i tako sam saznala da njegova majka nema posao i da su do guše u dugovima", ispričala je jednom prilikom.

Opra je potom upisala Majkla u privatnu školu i pomogla njegovoj majci da nađe posao. Porodica se iselila iz kamp naselja, ali dečak jednostavno nije mogao da ustane iz kreveta da bi stigao u školu na vreme. Na kraju je izbačen iz škole.

Opra je bila razočarana, ali je želela da mu da drugu šansu. Pronašla je itnernat u Misisipiju koji bi mu pomogao i vratio na pravi put, ali on je to odbio jer nije želeo da bude udaljen od porodice.

"Rekla sam: 'Kalvine, ovo je trenutak. Ovo je važan trenutak za vas. Znam da imaš 16 godina i ne vidiš put pred sobom, ali ako napustiš ovu školu i odbiješ da se školuješ... Dva puta sam pokušala da ti obezbedim obrazovanje — ne postoji druga škola u koju žele da te prime. Ako napustiš ovu školu, završila sam. Ne mogu ništa drugo da uradim'… I to je bio moj poslednji razgovor sa Kalvinom početkom 90-ih", ispričala je Opra, da bi kasnije saznala da je upravo dečak kome je pokušavala da pomogne ista osoba koja je 2020. godine prodala priču o njoj medijima i tvrdio da je Opra htela da ga usvoji, a potom izneo niz laži o osobi koja je svih tih godina pomagala porodicu.

"Nije mi jasno kako je mogao", rekla je Opra tada i nakon toga nikad više nije želela da pomogne ikome od njih.

Psima će ostaviti bogatstvo

Danas se Oprino bogatstvo procenjuje na više od 2.6 milijardi dolara. Iako je poznato da će izvestan novac naslediti njeni rođaci, kao i najbliži prijatelji, pa čak i saradnici, mnoge je iznenadila informacija da će čak 30 miliona dolara ostaviti svojim psima - Sedi, Sani, Loren, Lejli i Luku. Koker španijeli danas spadaju u najbogatije ljubimce slavnih, a Opra za njih daje i šakom i kapom.

Nevezano da li će je nadživeti oni ili neki novi psi, "u amanet" im ostavlja već pomenuti novac, a to je poprilično uznemirilo pojedince koji su smatrali da je te pare bolje ostaviti sirotištima, ili pak dečijim bolnicama i drugim ustanovama kojima je to potrebnije.

S obzirom da je Opra poznata kao humanista, nije siključeno da će većinski deo njenih milijardi upravo otići za pomoć onima kojima je to potrebno, ali očigledno je da slavna voditeljka smatra da upravo i njeni najbolji prijatelji - psi zaslužuju da dobiju "deo kolača".

Bonus video:

Opra Vinfri kako promeniti stvari u svom životu TikTok/thequotebibles

Izvor: Mondo J. S.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!