Da je i dalje živ, reper Tupak Amaru Šakur bi upravo 16. juna ove godine slavio 53. rođendan. Nažalost, sudbina je imala drugačije planove, a život reperske legende naglo je prekinut brutalnim atentatom kada je imao samo 25.

Iako je prošlo gotovo tri decenije od njegovog ubistva, Tupak je ostao i danas najintrigantnija ličnost rep muzike, čiju slavu i popularnost do sada niko nije mogao da zaseni. Murali sa njegovim likom prostiru se na svim kontinentima a 75 miliona prodatih albuma stavljalju ga u sam vrh najprodavanijih rep umetnika.

Za samo pet godina, koliko je trajala njegova karijera, Tupak je snimio sedam filmova, šest albuma za vreme života i još preko 300 pesama koje su objavljivane posle njegove smrti.

Tupak je ubijen kad je imao samo 25
Profimedia 

Broj albuma koji su izašli posle smrti su prodati u većem broju nego albumi koji su izašli za vreme njegovog života. Prvi dvostruki CD u rep istoriji - All Eyez On Me, snimljen je za samo dve nedelje, a legendarni Makaveli, snimljen je samo za tri dana.

Ko je bio Tupak Šakur?

Rođen je u istočnom Harlemu na Gornjem Menhetnu, a ime je dobio po Tupaku Amaru II, potomku poslednjeg vladara Inka, koji je pogubljen u Peruu 1781. nakon njegove pobune protiv španske vlasti. Šakurova majka je to jednom objasnila: "Želela sam da nosi ime revolucionarnog, starosedelačkog naroda u svetu. Želela sam da zna da je deo svetske kulture, a ne samo da je iz kraja".

Inače, brak Tupakovih roditelja se raspao kada se saznalo ko mu je zapravo biološki otac.

Reč je o Vilijamu "Biliju" Garlandu, koji je bio aktivni član "Black Panther Party" politički-kriminalne organizacije.

Samo mesec dana pre nego što će se poroditi, Tupakova majka Afeni je bila na suđenju zbog umešanosti u 21 kriminalnu aktivnost Pantera.

Oslobođena je od više od 150 optužbi. No, i drugi članovi porodice bili su umešani u kriminal, i robijali su za ozbiljne zločine, poput ubistva policajaca. Pojedini su bili čak i na listi najtraženijih terorista poput Šakurove kume Asate koja je uspela da pobegne iz zatvora nakon teškog ubistva.

Početak karijere

Šakir je najpre nastupao pod umetničkim imenom MC New York davne 1989. Te iste godine, on kreće da pohađa časove poezije Lejle Stajnberg i ona uskoro postaje njegov menadžer.

Organizovala mu je ubrzo prvi koncert i njegovu grupu Strictly Dope, a potom je uspela da organizuje da ga preuzme legendarni Astron Gregori, menadžer rep grupe Digital Underground. No, nije sve išlo tako lako. Gregori ga je najpre angažovao kao roudija i rezervnog igrača.

Interesantno je da je Tupak još tokom srednje škole išao na časove glume ali i baleta, kao i džeza, a tokom školovanja na "Baltimore School for the Arts" upoznaje i Džejdu Pinket Smit u koju se zaljubljuje i kojoj posvećuje mnoge pesme. Ipak, kasnije su bili veoma bliski prijatelji, a ona je jedna od retkih koja mu se našla tokom zatvorskih dana.

Već u to vreme počinje da uči da bitboksuje, a njegov put inspirisala su velika muzička imena poput Kejt Buš, Culture Club, Šinejd O'Konor i U2, piše na Wikipediji.

Nakon što je postao deo Digital Underground, Šakur nastupa kao 2Pac (Tupak) pod pokroviteljstvom pod-izdavačke kuće Interscope Records sa pesmom "Same Song" koja je bila soundtrack filma "Nothing but Trouble", a ostalo je istorija. Uspesi su se samo ređali, a perspektivnom reperu predviđali su svetlu budućnost. No, sve se ubrzo promenilo...

Seksualni napadi (1993-1995)

U novembru 1993. godine, Tupak i nekoliko njegovih prijatelja optuženi su za se*sualni napad na ženu u hotelskoj sobi u New Yorku. Žrtva je tvrdila da ju je Tupak prisilio na seksualni odnos, a kasnije su ga prijatelji se*sualno zlostavljali.Tupak je tvrdio da je odnos bio dobrovoljan i da nije učestvovao u napadu od strane svojih prijatelja.

Drugi incidenti

Pored ovog, Tupak je bio umešan u nekoliko drugih pravnih problema:

  • Napad na režisera (1993): Tupak je optužen za napad na Alana Hadžesa, režisera filma "Menace II Society", nakon što je otpušten sa seta. Zbog toga je proveo 15 dana u zatvoru.
  • Incident sa oružjem (1994): Tupak je bio umešan u pucnjavu sa dvojicom policajaca u Atlanti. Optužbe su kasnije odbačene jer su policajci koristili oružje koje je bilo nelegalno oduzeto.
  • Pucnjava u Njujorku (1994): Tupak je ranjen u pucnjavi u studiju u New Yorku, što je doprinelo rastu napetosti između istočne i zapadne obale hip hop scene.

U zatvoru bio samo 9 meseci

Tupak je sveukupno proveo oko devet meseci u zatvoru. U februaru 1995. godine, osuđen je na zatvorsku kaznu od jedne i po, do četiri i po godine zbog gorepomenutog se*sualnog napada. Međutim, u oktobru 1995. godine, pušten je uz kauciju koju je platio Sjudž Najt, osnivač Death Row Records. Dakle, iako je osuđen na dužu kaznu, stvarno vreme koje je proveo iza rešetaka bilo je oko devet meseci.

Ubistvo

Tupak Šakur je ubijen 7. septembra 1996. godine u Las Vegasunakon što je prisustvovao boks meču između Majka Tajsona i Brusa Seldona u MGM Grand Hotelu u Las Vegasu. Bio je u društvu upravo Sjudža Najta i nekoliko drugih članova Death Row Records.

Nakon meča, Tupak i njegova pratnja ušli su u fizički sukob sa Orlandom Andersonom, navodnim članom Crips bande, u predvorju Granda. Anderson je kasnije identifikovan kao osumnjičeni u vezi sa Tupakovim ubistvom, ali nikada nije optužen.

Tupak je ubijen nakon tuče
Profimedia 

Nakon tuče, Tupak i Sjudž su se vozili crnim BMW-om kada su stali na crveno svetlo na raskrsnici Flamingo Roada i Koval Lejna. Međutim, sa desne strane im se približio beli Kadilak, a neko je iz tog automobila otvorio vatru. 

Tupak je bio pogođen četiri puta - dva puta u grudi, jednom u ruku i jednom u bedro. Sjudž Najt je zadobio lakše povrede od gelera. 

Reper je odmah prebačen u bolnicu gde je operisan, ali je nažalost, samo šest dana kasnije, preminuo od posledica povreda.

Motiv

Motiv za ubistvo Tupaka nikada nije zvanično utvrđen, ali postoje nekoliko teorija:

  • Osveta: Jedna od teorija je da je ubistvo povezano sa ranijom tučom s Orlandom Andersonom. Anderson je navodno tražio osvetu za napad u Grand-u.
  • Sukob bandi: Druga teorija je da je ubistvo deo šireg sukoba između bandi Crips i Bloods. Tupak i Sjudž su bili povezani s Bloodsima, dok je Anderson bio povezan s Cripsima.
  • Rivalstvo u hip hopu: Još jedna teorija je da je ubistvo deo većeg sukoba između hip hop scena Istočne i Zapadne obale.

Bez obzira na teorije, konkretni počinioci nikada nisu zvanično identifikovani ili osuđeni, i slučaj ubistva Tupaka Šakura ostaje nerešen do danas.

Reper priznao umešanost u ubistvo

Interesantno je da je najpre krivica za ubistvo pala na reperovog rivala Notorijusa Bi-Aj-Džija (Bigi) i Pi Didija, potom na policiju i Šug Najta. 

A onda se konačno oglasio bivši gangster i reper Kif D, čije pravo ime je Duan Kit Dejvis, koji je rešio da otkrije svetu da je on bio pomagač u izvršenju ovog čina. Reper je svoje priznanje izneo u sklopu Netfliksove nove serije "Unsolved, the Tupac and Biggie Murders", a njegova ispovest otkrila je do sada nepoznate detalje.

Dejvis, kome je dijagnostikovan rak, odlučio je da otkrije istinu s obzirom da je bolestan i nema šta da izgubi...

"Bio sam glavni u Komptonu, diler i jedini preživeli koji vam može ispričati stvarnu priču o ubistvu Tupaka", započinje svoju priču Kif.

U dokumentarcu Dejvis opisuje kako je sedeo na prednjem sedištu belog kadilaka iz koga je otvorena vatra. Automobilom je upravljao Terens Braun ("T-Braun") dok su Deandri Smit "Dre" i Dejvisov rođak Orlando Anderson "Bejbi Lejn" bili na zadnjem sedištu.

Pre samog ubistva, oni su satima tražili Tupaka koji je prethodno u klubu pretukao jednog od njihovih članova bande.

Posetili su sva mesta na kojima se kretao, kao i pomenuti klub, ali bezsupešno. Nastavili su dalje da voze i već u sledećem trenutku spazili su Tupaka u njegovom automobilu.

"Da nije virio kroz otvoren krov automobila nikada ga ne bismo videli", kaže Kif.

Na pitanje ko je tačno pucao na Tupaka i usmrtio ga, reper je kroz osmeh odgovorio: "Moraću to da zadržim za sebe zbog uličnog kodeksa. Znam samo da su hici došli sa zadnjeg sedišta".

Kif Di na suđenju
YouTube/TIME 

U prethodnom policijskom izveštaju Dejvis je identifikovao njegovog rođaka Andersona kao počinioca ovog ubistva tvrdeći da je iz desne ruke, kroz otvoren prozor kadilaka pucao na Tupaka.

Pi Didi osumnjičen

"Nesuđeni Severine", kako su se prošle godine mnogi šalili nakon što je Pi Didi uhvaćen dok muva Severinu prošle godine, a koji se nedavno našao na meti stravičnih optužbi za zlostavljanje i podvođenje devojaka, dugo je bio jedan od glavnih osumnjičenih.

Pi Didi je bio glavni osumnjičeni za ubistvo Tupaka.
Aspects and Angles/Shutterstock 

Didi i Tupak bili su glavni rivali u sukobu repera sa istočne i zapadne obale. Nakon ubistva više izvora je tvrdilo da Šon Kombs, kako je Didiju pravo ime, stoji iza tog tragičnog doađaja.

Bivši detektiv policije u Los Anđelesu rekao je 2016. da je Didi odgovaran za angažovanje ubice. Kristofer Džordž Lator Valasa poznatiji kao Bigi Smols ubijen je šet meseci nakon Tupakove smrti, iz osvete, kako je izjavio detektiv u penziji Greg Kading koji je vodio istragu o pucnjavama.

Kading je u dokumentarcu o misterioznom ubistvo tvrdio da je upravo Didi anagažovao Duana "Kif D" Dejvisa za milion dolara da ubije Tupaka i njegovog menadžera Sjudža.

Rat počeo nakon ovog snimka?

Sukob između Didija i menadžera Tupaka počeo je navodno nakon snimka u nastavku, sa druge dodele Source nagrada 1995. u Njujorku. Sjudž Marion Najt izašao je na scenu da primi nagradu za najbolji album godine, poručio je svim umetnicima koji nisu zadovoljni sa svojim izdavačima da odustanu od te saradnje.

"Svaki umetnik koji želi da bude umetnik i želi da ostane zvezda, i ne mora da brine o izvršnom producentu koji pokušava da bude na snimcima, na albumu, koji pleše... dođite na Death Row", vikao je. Svi su znali da su te reči bile o Didiju koji je svojim plesom ukrao pažnju u spotu Bigija, piše xxlmag.com. Nakon tog videa počeo je sukob koji se krvavo završio.

Burne ljubavi

Na kraju ne možemo, a da se ne dotaknemo i birnog ljubavnog života repera. Šakur je izlazio sa Keišom Moris, sa kojom se venčao nakon dva meseca zabavljanja. No, ova romansa nije dugo trajala, i okončana je nakon što je Tupak izašao iz zatvora. Ipak, ostali su prijatelji sve do njegove tragične smrti.

Reper je navodno imao aferu i sa Vitni Hjuston, što je otkrio bivši suprug pevačice. Ljubio je i brojne druge lepotice poput Heder Hanter, sa kojom je snimao spot "How Do You Want IT".

Tupak je izlazio i sa koleginicama poput Jolande Jo-Jo, u koju je bio ludo zaljubljen. Zanimljiva je i njegova veza sa Kidadom Džons čijeg je oca prethodno isprozivao u pesmi jer se oženio sa belkinjom. Kada su se prvi put sreli, nije želela ni da ga pozdravi. No, kada su se susreli po drugi put, Šakur se izvinio i priznao joj emocije. Džons je kasnije govorila da je Tupak bio ljubav njenog života.

No, veza o kojoj se možda najviše pričalo je bila sa Madonom koju je u jednom trenutku reper žestoko ponidio.

Madona je bila velika ljubav Tupaka.
Instagram 

Raskid sa Madonom zbog boje kože

Iako su odnos dugo skrivali od javnosti, u jednom trenutku bilo je očigledno da između navodnih prijatelja postoji nešto više, sve dok nije došla i zvanična potvrda 1993. godine kada su se zajedno pojavili na dodeli muzičkih nagrada, doduše i tada, "samo kao drugari".

Kako je pevačica jednom ispričala, tadašnji dečko joj je otkazao u poslednjem trenutku i Tupak je odlučio da joj pravi društvo. Iako je na samom početku njihova veza bila tajna, kasnije se i te kako znalo da su zajedno, a emocije sa obe strane bile su ogromne.

Uostalom, oboje su bili mladi, uspešni... na vrhuncu popularnosti... a zajedno su činili tandem iz snova. Međutim, ipak je došlo do raskida i to na najneočekivaniji način. Naime, Tupak je Madoni poslao "ljubavno pismo", a njegov sadržaj bilo je sve ono što pevačica nije očekivala ni u najluđim snovima. Raskid je usledio, ni manje, ni više, nego zbog njene boje kože.

"To što će tebe videti sa crnim muškarcem ni na koji način neće ugroziti tvoju karijeru, čak bi moglo da učini da deluješ otvorenije i uzbudljivije", napisao je Tupak.

"Ali za mene, zbog toga kako me vide zahvaljujući mom imidžu, to bi značilo da ću razočarati polovinu ljudi koji su me učinili onim što sam danas", dodao je reper.

Reper je napisao da to nije jedini razlog i da je važan faktor – njegov ego. On je istakao da mu je smetao jedan Madonin intervju, u kom je pričala o tome kako se viđala s mnogo muškaraca.

"U intervjuu si rekla: 'Odoh da rehabilitujem sve repere i košarkaše' ili tako nešto, a te reči su me duboko povredile jer nisam znao da si bila s još nekim reperom. U tom trenutku sam, iz povređenosti ili svog prirodnog instinkta da uvratim udarac i odbranim svoj ego, rekao mnogo toga. Od tada, kao što vidiš, sazreo sam i spiritualno i mentalno. Više mi nije važno kako me vide. Molim te da razumeš moj prethodni položaj mladog muškarca s ograničenim iskustvom pored izuzetno moćnog se*s-simbola", napisao je Tupak.

"U stvari, iskreno sam se završio sa tobom, ali sam se uplašio. Nisam želeo da budem još jedna 'igračka' ili jedna od mnogih".

Mnogi su kasnije ove reči protumačili kao jezivo poniženje s obzirom da, uprkos ljubavi, nije smatrao Madonu dostojnom borbe samo zbog boje kože. Takođe se dalo naslutiti i da je u nekom trenutku bilo varanja sa obe strane.

Međutim, Tupak se u jednom trenutku osvrnuo i na ljude koji okružuju pevačicu, a koji joj "ne žele dobro".

"Molim te, Madona, budi oprezna. Nisu svi toliko časni koliko deluju, ima onih čija srca krvare d zavisti i zla. Neće oklevati da te povrede", napisao je Tupak. "Neka ti mojih šest kvadrata budu dokaz!", dodao je Tupak aludirajući na ćeliju iz koje joj je i poslao pismo.

Bonus video:

"NISMO IMALI ZA CIGARE, A DESIGNERICA SE POJAVIO U KABRIOLETU" Rešić o odrastanju sa reperom: Pitam ga odakle pare, usledio ŠOK! Kurir televizija

Izvor: Mondo J. S.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!