SMRT MORISONA I DALJE JE MISTERIJA: Sa ocem je razgovarao jednom, publici okretao leđa, a onda je nađen mrtav

Pre 53 godine preminuo je legendarni frontmen grupe "The Doors", Džim Morison. Imao je samo 27 godina, a njegova smrt i dan danas obavijena je velom misterije.

z03 / Zuma Press / Profimedia

Tog 3. jula 1971. godine Pamela Kourson ušla je u kupatilo pariskog stana u kojem je živela i u kadi pronašla telo svog dečka. Bio je to kraj legendarnog Džima Morisona, frontmena legendarne grupe "The Doors".

Život u Parizu trebao je biti novi početak za njih dvoje. Morison je godinu dana ranije sedeo u sudnici zbog incidenta na koncertu, i shvatio da mu treba promena. Nažalost, više se iz Pariza nije vratio, a njegova smrt, kao i život, i danas privlače pažnju javnosti.

Nije se slagao sa ocem

Morison je odrastao u domu punom pravila. Strogi roditelji zahtevali su puno od njega, a njegovom slobodnom duhu nije odgovaralo što mu je otac Džordž Morison zapovednik mornarice.

Nisu se slagali, a Džim se iz 1964. upisao na univerzitet UCLA i odselio se. Kada je njegov otac saznao da Džim želi da se profesionalno baviti muzikom, napisao mu je pismo u kojem ga je molio da se predomisli. Muzičar jesa ocem razgovarao samo još jednom u životu nakon toga.

Nastupao je leđima okrenut publici

"Doorsi" su 1966. godine dobili stalnu rezidenciju u klubu London Fog u Los Anđelesu. Svirali su šest večeri nedeljno, a to je dobro došlo mladom Morisonu kom nastupi nisu dobro ležali. Često je nastupao leđima okrenut publici, radije je bio okrenut prema svom bendu.

Imagine Entertainment / Entertainment Pictures / Profimedia 

"Na počecima karijere Džim nije bio previše pričljiv. Često smo pokušali da ga nagovorimo da se okrene prema publici i posveti se njima", rekao je jednom prilikom gitarista Robi Kriger.

Njegova smrt i dalje je misterija

Iako je od smrti muzičke legende prošlo čak 53 godine, i dalje nije poznato kako je umro. Kako je njegova devojka tada rekla policiji, Morisonu je bilo loše veče pre i odlučio je da napravi toplu kupku. Ona se vratila da spava, a nekoliko sati kasnije ga je pronašla u kadi... Nije davao znakove života. Službeni uzrok smrti je zastoj srca, ali obdukcije nije bilo. Brojne teorije kružile su oko uzroka smrti, a poslednja koja je odjeknula je ona da je Morison zapravo preminuo u klubu 'Rock&Roll Circus', a ne u svom domu, navodi Rolling Stone.

Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia 

Novinar Sem Bernet koji je nekada vodio taj klub, napisao je 2007. godine i knjigu o Morisonu, u kojoj je rekao da je pevač zapravo umro u klubu i to od predoziranja heroinom. Njegovo telo, tvrdi Bernet u knjizi, premestili su u stan kako bi odvukli pažnju od dilera od kojih je muzičar kupovao. Naravno, kroz godine su se pojavljivale i druge teorije, poput onih da ga je ubila CIA ili da je lažirao svoju smrt.

Vest o njegovoj smrti objavljena je nekoliko dana kasnije

Dva dana nakon što je Morison umro, menadžer "The Doorsa", Bil Sidons, sletio je u Pariz zbog glasina koje su kružile o smrti muzičara. Dva dana kasnije su ga sahranili, a tek je 9. jula Sidons objavio saopštenje da je Morison umro, i to prirodnom smrću. Prve vesti o smrti i sahrani bile su tajna zbog nas koji smo ga znali privatno. "Hteli smo izbeći sve gluposti i cirkus koji su se stvorili kada su umrli Džimi, Hendriks i Dženis Džoplin", poručio je Sidons jednom prilikom.

Član je tužnog 'Kluba 27'

Brajan Džons, gitarista Rolling Stones-a, preminuo je tačno dve godine pre Morisona. Njegovo telo našli su u bazenu. Nakon toga, odlazili su i drugi legendarni muzičari, poput: Dženis Džoplin i Džimija Hendriksa koji su umrli od predoziranja. Svi su imali 27 godina kada su preminuli, baš kao i Morison, koji je postao četvrti član tog tužnog kluba. U 'Klub 27' su kasnije ušli i frontmen Nirvane Kurt Kobejn koji je preminuo 1994, kao i Ejmi Vajnhaus koja je preminula 2011. godine.

Zabranjeno preuzimanje dela ili catalog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Prisetimo se jednog od najvećih hitova grupe "Doors": 

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!