"Sećam se da nisam imala kosu": Krili od nje da je Spkinja, majku joj streljali, a ona posle 36 godina saznala istinu

Božidarka Frajt je glumila u "Užičkoj republici", a istinu o svom poreklu saznala decenijama kasnije

YouTube/Domaci Filmovi i Serije

Glumica Božidarka Frajt ostavila je dubok trag u jugoslovenskoj kinematografiji, a njeno lice postalo je jedno od najprepoznatljivijih u filmskoj industriji. Njene uloge obeležile su mnoga značajna filmska dela, a njen život bio je ispunjen teškim i bolnim trenucima.

Božidarka je bila jedna od onih koje je Diana Budisavljević spasila iz ustaškog logora smrti, a njena priča inspirisala je scenariste filma "Dara iz Jasenovca".

Božidarka je igrala u ostvarenjima "Užička republika", "Živa istina", "Visoki napon" i "Ritam zločina", a mnogi ne znaju da je ona bila prva Jugoslovenka koja se u filmu pojavila u bikiniju.

YouTube/Domaci Filmovi i Serije 

Glumica je jednom ispričala da je tek u 36. godini otkrila da potiče iz srpske porodice. Njena porodična priča iz Drugog svetskog rata je tragična - kao dete, Božidarka je prošla kroz strašne događaje koje je zaboravila. Rođena je 1940. godine u selu Velika Žuljevica, u porodici Grublješić. Ustaše su joj streljale majku Vidu, dok je njen otac Bogdan poginuo u borbi.

Nakon smrti roditelja, deportovana je kao mala devojčica u dečiji logor u Sisku, a kasnije je završila u zagrebačkom prihvatilištu Crvenog krsta, gde su je usvojili Stjepan i Katarina Frajt. Oni su joj dali novo prezime i pružili bezbrižno detinjstvo.

Budući da je bila vrlo mala, nije bila svesna svoje tragične sudbine. Njena tetka Dara, koja je nakon rata radila kao medicinska sestra u Bjelovaru, saznala je za Božidarkinu priču i počela je da je traži. Kada je na poslu čula za ženu iz svog sela koja je streljana i kojoj je oduzeta ćerka, shvatila je da se radi o njenoj sestri Vidi. Nakon što je saznala da je Božidarka živa, Dara je počela da je traži, sve dok jednog dana nije prepoznala Božidarku na ekranu. Božidarka je uvek isticala zahvalnost prema svojim usvojiteljima.

"Tim ljudima sam beskrajno zahvalna. Uzeli su me kao dete od četiri godine. Ja se ne sećam ničeg iz tog ranijeg detinjstva. Sećam se prve haljine koju su mi obukli i sećam se da nisam imala kosu", ispričala je ona jednom prilikom.

Božidarka je uvek isticala zahvalnost prema svojim usvojiteljima. Sada živi u Zagrebu, a prošle godine proslavila je svoj 81. rođendan. Ima dvoje dece, a njena ćerka, Bojana Gregorić Vejzović, takođe je glumica. Majka i ćerka zajedno su se pojavile u filmu "Put za Montevideo".

Bojana je jednom prilikom izjavila da planira da napiše priču o svojoj majci. Iako Božidarka još uvek nije otkrila svoju istinu o logoru, stradanje njene porodice opisano je u knjizi "Rat i djeca" autora Dragoja Lukića.

Pročitajte još: ISPOVEST ŽENE PO KOJOJ JE SNIMLJEN FILM "DARA IZ JASENOVCA": Gledala sam kako odvode brata, tad sam ga zadnji put videla

"Jednom ću možda sesti za kompjuter i napisati priču moje majke Božidarke Frajt kako bi se napokon saznala prava istina... Mama se veoma uzrujala što je već danima logor u Jasenovcu u svim medijima, pojavljuju se senzacionalistički naslovi i izjave koje ona nije dala, a ona ne želi da priča o tome, potresena je. Film "Dara iz Jasenovca" nismo gledale i samim tim ga ne možemo ni komentarisati", rekla je Bojana Gregorić Vejzović za Kurir povodom filma "Dara iz Jasenovca".

Iako Božidarka još uvek nije otkrila svoju istinu o logoru, stradanje njene porodice opisano je u knjizi "Rat i djeca" autora Dragoja Lukića.

"Frajtova, koja se proslavila ulogom u filmu "Užička republika", a koju je publika imala priliku da gleda, recimo, i u "Putu za Montevideo", rođena je sa prezimenom Grublješić 1940. godine u selu Velika Žuljevica pod Kozarom. Imala je nepune dve godine kada su joj ustaše streljale majku Vidu. Zajedno sa hiljadama dece deportovana je u dečji logor u Sisku, odakle je prebačena u prihvatilište Crvenog krsta u Zagrebu. Tamo su je usvojili Katarina i Stjepan Frajt, koji su je odgajali kao ćerku, a Božidarka je tek u 36. godini saznala svoje pravo poreklo, kada ju je napokon našla tetka Dara Grublješić, prvoborac sa Kozare."

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Prava Dara iz Jasenovca: Nemoguće da su je slučajno predstavili kao Hrvaticu, ali zbog ovoga mi je najviše žao!  Kurir televizija

(Alo, MONDO, D.P)

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!