Preminula glumica iz hit serije "Vruć vetar": Bila je maćeha legendarnog glumca

Glumica Mima Vuković Kurić koju smo gledali u seriji "Vruć vetar" preminula je u 91. godini.

YouTube/Teatro de la Resistencia/screenshot

Mima Vuković Kurić, koja je bila maćeha Irfana Mensura, umrla je u 91. godini, a upravo zbog nje je on počeo da se bavi glumom. Rođena je 1933. godine u Prizrenu. Nakon završene Učiteljske škole 1951. godine upisuje Pozorišnu akademiju u Beogradu u klasi profesora Tomislava Tanhofera.

Tamo ostaje jednu sezonu i na poziv odlazi u Narodno kazalište Osijek gde ostaje do 1961. godine kada, ponovo na poziv, dolazi u Narodno pozorište Niš. U ovom teatru će sve do penzionisanja 1991. godine odigrati blizu 100 uloga. Jednu sezonu bila je član Pozorišta na Terazijama (1986). Snimala je za radio i televiziju. Igrala je u seriji Vruć vetar. Bila je osnivač i profesor Srednje glumačke škole u Nišu.

Nakon penzionisanja odlazi za Španiju gde je u Teatro della Resistencia odigrala ulogu bake u "Ratnoj priči". Sa tom predstavom proputovala je Evropu i dobila sjajne kritike prestižnih evropskih kritičara. Višestruko nagrađivana na festivalima u zemlji. Dobitnik mnogih društvenih priznanja.

Pročitajte još: "NEMOJTE KO DA JE SUZU PUSTIO, LJUTIĆE SE ŽARKO!" Potresne reči Irfana Mensura na ispraćaju legendarnog glumca

U Niš se vraća 1995. godine i igra još u dvema predstavama: "Putujuće pozorište Šopalović" i "Draga Jelena Sergejevna". Nakon 2001. godine povlači se sa scene. U periodu septembar - novembar 2012. godine u Meksiko Sitiju snima viskobudžetni film "La guerra de Manuela Jankovic" (Manuela Jankovic's War) u kome igra glavnu ulogu.

MIMA VUKOVIC KURIC HEKUBA monolozi 1984  YouTube/ Teatro de la Resistencia

(Blic/Mondo/A.K.)

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!