Toplo i kišno vreme pogodovalo je rastu gljiva, jestivih i otrovnih, u šumama Pomoravlja, Resave i Levča, a lekari toksikolozi i infektolozi upozoravaju na oprez zbog trovanja. Evo koja je najotrovnija.
Sa rastom pečuraka raste i broj otrovanih i mogu se očekivati u narednom periodu, podsećaju lekari i savetuju da se "ne konzumiraju gljive iz prirode" - da ih ne beru i ne jedu, posebno oni koji ih dobro ne poznaju.
U prirodi pored jestivih, rastu i otrovne i onda se dogodi da se ubere i neka otrovna i eto zla, podsećaju lekari.
Pečurka zelena pupavka seje smrt
Među najotrovnijima su "zelena pupavka" (amanita phalloides) koja kod dece izaziva smrt u gotovo sto odsto slučajeva, a kod starijih u 50 odsto.
Smrtonosna količina je oko 20 grama sirove gljive.
Toksičnost "zelene pupavke" se ne smanjuje termičkom obradom (kuvanjem ili pečenjem), niti dužim držanjem u zamrzivaču.
Prvi simptomi trovanja su mučnina, gađenje, povraćanje, dijareja (proliv), bolovi u trbuhu i javljaju se šest do 24 sata posle konzumiranja, kažu lekari.
Trovanje često ima smrtonosni ishod, a neretko stradaju cele porodice, upozoravaju lekari.
Nova trovanja pečurkama u Valjevu
Na infektivnom odeljenju Opšte bolnice u Ćupriji, gde dolaze pacijenti sa teškim oblicima trovanja, kažu da "nema otrovanih".
Pacijenti se odatle uglavnom transportuju u Kliniku za urgentnu i kliničku toksikologiju Centra za kontrolu trovanja u Beogradu, jedinu ustanovu za to u Srbiji.
Lekari u Domovima zdravlja, kažu da je bilo "lakših oblika trovanja koji su lečeni ambulantno".