• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Beograd 2021...

Izvor mondo.rs

Pogledajte Strategiju razvoja Grada Beograda do 2021. godine, koja je upravo predstavljena u Starom dvoru.

 Beograd, Strategija razvoja Grada Beograda do 2021. Izvor: MONDO, Jelica Dojčinović

"Nadam se da je ovo projekat koji ce okrenuti stranicu ne samo u Beogradu vec i na višim nivoima, da strateški dokumenti ne budu mrtvo slovo na papiru, vec zaista linija vodilja svim generacijama koje budu nasledivale rukovodenje gradom i državom, kako ne bi polazili uvek od pocetka, vec da imamo osnov i putokaz koji ce nas voditi. Zato ovaj dokument ima jasno odredene strateške ciljeve, mere i akcioni plan", rekao pomocnik gradonacelnika Beograda Borko Milosavljevic, prilikom predstavljanja Strategiju razvoja grada Beograda do 2021. godine, u cetvrtak u Starom dvoru.

Milosavljevic je istakao da je suština strategije fokusiranje na kvalitet života, na visoki standard svakog sugradanina.

"Da bi se to ostvarilo, definisali smo osam strateških ciljeva", rekao je pomocnik gradonacelnika.

Procitajte: Mladi od 18 samo do 22 sata u kaficima

Prvi strateški cilj je konkurentna privreda bazirana na znanju, kao je da je on jedan od kljucnih prioriteta u omogucavanju boljeg kvaliteta života.

Pametan urbani razvoj Beograda na dve evropske reke je drugi strateški cilj, koji naglašava potencijal i resurse koje ima glavni grad.

Unapreden identitet grada kao treci prioritet podrazumeva da se svaki od sugradana zaista oseti kao pripadnik Beograda, a cetvrti prioritet jeste efikasno upravljanje imovinom u javnoj svojini.

"Indikatori podrazumevaju uspostavljene standarde uredenja javnog prostora, uspostavljanje urbanistickog GIS-a do 2018, usvajanje strategije pametnog urbanog razvoja do 2019, usvajanje minimum 60 novih planova regulacije do 2021, izgradnju i rekonstrukciju minimum pet objekata kulture do 2021. godine i uspostavljanje bolje pozicije Beograda na rang-listama gradova prema kvalitetu života", istakao je Borko Milosavljevic.

Procitajte: Garaža na Obilicevom vencu radi od 1. jula (FOTO)

Govoreci o održivoj mobilnosti za interaktivni razvoj grada kao trecem strateškom cilju, pomocnik gradonacelnika je naglasio potrebu za izmenom hijerarhije u javnom saobracaju.

"Pešaci moraju biti na prvom mestu, potom biciklisti, pa javni prevoz i razvoj automobilizma. Zbog toga su prioriteti povecana pristupacnost grada, održiva mobilnost centralne gradske zone, razvoj privrednih zona i logistike i usaglašenost saobracajnog sistema sa potrebama gradana. Oni ce se pratiti kroz povecanje udela pešaka i biciklista za dva do pet odsto, izgradnju 100 kilometara novih staza do 2021. godine, uspostavljanje definisanog koncepta razvoja gradske logistike do 2021. godine, unapredene uslove za sve ucesnike u saobracaju i stvaranje preduslova za izgradnju prve linije metroa."

Milosavljevic je rekao i da je u planu da 90 odsto korisnika bude pokriveno vodovodom do 2021, 80 do 90 odsto kanalizacijom, a planirano je i precišcavanje ukupno 10 odsto otpadnih voda. Procenat reciklaže mora biti od 20 odsto, a smanjenje gubitaka u vodovodnoj mreži za pet odsto.

Strategija razvoja Grada Beograda do 2021. godine podrazumeva i sledece:

- manjenje gubitaka u toplovodnoj mreži za 30 odsto do 2021

- funkcionalno povezivanje tri toplane i njihova grejna podrucja

- gašenje svih individualnih i blokovskih kotlarnica koje koriste ugalj i mazut i ucešce od 25 odsto toplotne energije iz TENT-a u sustemu daljinskog grejanja do 2021. godine

- ocuvanje biodiverziteta, prirodnih vrednosti i zašticenih prirodnih dobara i razvoj institucionalnog sistema za upravljanje, monitoring i izveštavanje o životnoj sredini

- da se do 2021. godine zagadenje smanji za pet odsto, povecaju zelene površine za 20 odsto, uspostavi jedinstveni informacioni sistem i poveca broj mernih mesta za monitoring sa 169 na 187.

Procitajte: Vesic - Prethodni su pricali, mi radimo

"Grad Beograd je socijalno odgovoran grad i zato su naš prioritet diversifikovane, dostupne i kvalitetne socijalne usluge, unapredenje kulture i sporta kao i infrastrukture socijalnog razvoja",

Ovi prioriteti merice se preko pet kljucnih indikatora:

- uspostavljanja jedinstvenog sistema korisnika socijalnih prava i usluga do 2019

- usvajanja Strategije stanovanja grada do 2018

- povecanja kulturnih sadržaja za 30 odsto do 2021

- povecanja dece i omladine koji se bave sportom za 15 odsto

- realizaciju 80 odsto planova investiranja u objekte i opremu ustanova primarne zdravstvene zaštite do 2021. godine.

Medu strateškim ciljevima je i uspostavljanje efikasnije uprave, ciji su prioriteti unapredenje organizacije Grada Beograda i koordinacije sa gradskim opštinama, uspostavljanje modernog službenickog sistema i modernizacija procesa rada organa grada.

Pomocnik gradonacelnika se na kraju predstavljanja Strategije grada zahvalio radnoj grupi Grada Beograda, Regionalnoj agenciji za razvoj i evropske integracije Grada Beograda i Palgo centru na predanom radu u izradi ovog krovnog dokumenta glavnog grada.

Nakon predstavljanja Staretegije, svoje planove razvoja predstavili su i generalni direktori javnih komunalnih preduzeca "Zelenilo – Beograd", Beogradski vodovod i kanalizacija, GSP Beograd, "Javno osvetljenje" i "Gradska cistoca" Slobodan Stanojevic, Dragan Ðordevic, Željko Milkovic, Aleksandar Cincar Poposki i Miroslav Bogdanovic.

--------------------------------------------------------------------------

MONDO aplikacija je ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

Komentari 16

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

[]Капетан Србија[]

Знаш колико ме...

Asasin

Najbitnije je da svake godine nikne bar po jedna fontana

LU

Trebao je reci na kraju da je glavni cilj da se ispostuje 20% od svega ovoga sto je rekao

special image