Nedavno sprovedeno istraživanje pokazalo je da osobe koje svakog dana pojedu jednu pomorandžu imaju znatno niži rizik od razvijanja demencije u poznijim godinama.

Dnevni unost citrusnog voća, ako ne volite pomorandže vaš izbor može biti grejpfrut, limun, mandarina, limeta, rizik od demencije umanjuje za čitavih 25 odsto, pokazalo je obimno istraživanje sprovedeno na Tohoku univerzitetu u Japanu.

Limunska kiselina sadrži hemikaliju nobiletin, koja usporava gubitak memorije.

Tokom istraživanja, naučnici su pratili nešto više od 13.000 ispitanika srednjeg doba, muškaraca i žena, tokom više godina, i ispostavilo se da oni koji su citruse konzumirali na dnevnoj bazi imaju za 23 odsto niži rizik od demencije u poznim godinama, u odnosu na one koji su ovo voće jeli dva ili manje puta nedeljno.

"Rezultati istraživanja sugerišu da citrusno voće ima preventivni efekat kad je reč o kognitivnom propadanju", navodi se u studiji, prenosi "Dejli mejl".

Neočekivan uzrok demencije: Jeste li u opasnosti?