Problemi sa spavanjem, bubuljice na licu i iscrpljenost, samo su neki od znakova da ste "zavisni" od šećera.
Lekari i nutricionisti apeluju na ljude da smanje unos šecera zbog prekomerne kilaže, karijesa na zubima i brojnih zdravstvenih stanja.
Oni isticu da su mnogi ljudi zavisni od šecera, a da toga nisu ni svesni, te zbog toga izdvajaju znake koji bi mogli da vam pomognu da utvrdite da li i vi spadate u tu grupu.
1. Problemi sa kožom
Konstantne upale kože, akne, znak su da unosite previše šecera, kaže dr Natali Lemb.
Strucnjaci isticu da preterana kolicina šecera u ishrani može da dovede do disbalansa ženskih menstrualnih hormona, što rezultira pojavom akni duž linije vilice. Takode može da nanese trajnu štetu proteinima kože, kolagenu i elastinu, a to sve dovodi do preranog starenja kože, upozorava dr Lemb.
2. Utice na ukus
Nutricionistkinja Lorejn Kerni kaže da se culo ukus na kraju adaptira na visok nivo šecera u telu i time vremenom utice na culo ukusa.
Tolerancija na šecer se povecava stalnim konzumiranjem te slatke namirnice, pa ce na kraju hrana koju jedete morati da bude mnogoooo slatka da biste to uopšte osetili.
"Šecer je kao droga za kojom neprestano imate potrebu i uvek vam treba više da biste imali isti osecaj kao ranije. To znaci da nešto što vam je bilo veoma slatko kada ste prvi put jeli, sada vam je možda nedovoljno slatko", kaže nutricionistkinja.
3. Karijes
Roditelji cesto plaše decu da ce im ispasti zubi ako jedu previše slatkiša, ali to i nije tako daleko od istine.
Vece su šanse da se pojavi karijes na zubima ako jedete mnogo šecera jer se bakterije u ustima hrane šecerom i stvaraju štetne kiseline koje uništavaju zubnu gled. Karijes se javlja usled kiseline koja stvara rupu u zubu.
Zato je veoma važno da ne unosite previše šecera i da operete zube posle slatkiša.
4. Konstantna želja za slatkišima
Nutricionistkinja Kerni kaže da telo reaguje na šecer kao na drogu, zbog cega vam iznova traži novu dozu.
"Mnogi ljudi jedu bezmalo na slepo, sve što dobro zvuci ili sve što im je pri ruci jer su previše zauzeti drugim stvarima. Možda i ne shvataju da kada im se jede kifla, telo im zapravo traži šecer jer, on se ne nalazi samo u slatkišima".
Ona naglašava da je hrana koja sadrži šecer opasna jer nam brzo podigne nivo šecera, ali se jednako brzo spusti, pa nam se ubrzo ponovo traži.
5. Nedostatak energije
Šecer crpi energiju iz tela, upozorava dr Lemb.
"Glukoza je veoma važna za proizvodnju energije tokom dana, ali je važno i da nivo šecera bude balansiran, umesto da ide gore-dole što se dešava kada jedemo slatkiše. Kada unesemo šecer, pankreas oslobada insulin koji pomaže da se glukoza pretvori u celije, zbog cega iznenada osetimo nalet energije", objašnjava doktorka.
Medutim, cim iskoristimo tu energiju, telo nam traži još šecera i tako pocinje "zacarani krug".
6. Nadutost
Jedan od oblika šecera je fruktoza, koj ise nalazi u jabukama i breskvama, kao i zasladivacima poput kukuruznog sirupa bogatog fruktozom.
Strucnjaci kažu da je taj oblik šecera krivac za nadutost jer je telu teško da apsorbuje fruktozu.
"Neke bakterije i gljivice proizvode gasove u kombinaciji sa nesvarenom hranom u debelom crevu. Te loše bakterije posebno vole šecer", kaže dr Lemb i upozorava da gasovi mogu da dovedu do bola prilikom konzumiranja hrane i neprijatne nadutosti.
7. Nedostatak želje za seksom
Kerni kaže da osobe koje unose preterano šecera mogu da osete smanjenu želju za seksom.
Naime, visok nivo šecera u krvi ometa rad gena koji proizvodi hormone za seks, smanjujuci libido.
Strucnjaci upozoravaju da muškarci koji konzumiraju previše šecera mogu da se suoce sa erektilnom disfunkcijom.
8. Slabiji imuni sistem
Previše šecera slabi celije imunog sistema koje napadaju bakterije. Drugim recima, šecer usporava rad tih odbrambenih šelija, zbog cega je organizmu teže da se odbrani.
Dr Lemb kaže da je najveci deo imunog sistema, oko 70 odsto, smešten u sistem za varenje, a "podržavaju" ga dobre bakterije u crevima.
Ona dodaje da ce ishrana bogata šecerom hraniti one druge, "loše" bakterije i gljivice i time omesti ukupan rad imuniteta.
9. Gojaznost
Nutricionistkinja dr Kerni kaže da je višak kilograma jedan od najociglednijih znakova da treba promeniti ishranu.
Naime, kada u telu ima dosta šecera, ono ga skladišti da bi ga kasnije pretvorilo u energiju. Ali, ako se taj šecer ne upotrebi kao energija, pretvara se u masti i zadržava na telu.
10. Nesanica
Problemi sa spavanjem još jedan su znak da ste "navuceni" na šecer i da bi trebalo da ga unosite manje.
Imajte na umu da cete teže zaspati ako šecer unosite pre spavanja jer ce porasti nivo šecera u krvi.
"Nesanica znaci da ne možete da zaspite ili da se cesto budite tokom noci. Naš hormon srece, serotonin, delom se proizvodi u crevima i važan je za proizvodnju melatonina - hormona za opuštanje, koji je važan da bismo se naspavali", kaže nutricionistkinja.
Šta da radite ako ste zavisni od šecera
Kerni kaže da, ako imate nekoliko ovih upozoravajucih znakova da ste zavisni od šecera, treba da zapocente detoksikaciju.
Nutricionistkinja preporucuje detoksikaciju u trajanju od tri nedelje kako biste ocistili organizam od štetnih šecera.
Tokom tog perioda bi trebalo da izbegavate obradenu hranu i da jedete cele namirnice.
Ona kaže da je dobro za telo da na detoksikaciji budete barem 14 dana, ali smatra da je bolje ako izdržite 21 dan bez šecera.
U praksi, to znaci da cete tokom te tri nedelje morati da izbegavate voce, alkohol, mlecne proizvode, kao i neke vrste povrca poput krompira.
Nutricionistkinja kaže da posle prvih nekoliko dana detoksikacije možete da pocnete polako da uvodite voce u ishranu, ali se držite podalje od banana i limuna.