Njime peremo sudove, a ispostavilo se da se na kuhinjskom sunđeru nalaze MILIJARDE bakterija!
Ono što još više zabrinjava je da ne postoji nacin da ga ocistite, a da se zaista rešite bakterija. I ne, nije dovoljno da ga samo redovno menjate - bakterije se nakupljaju na sunderima za manje od mesec dana!
Naime, studija je pokazala da sunderi koji se redovno ciste tako što se stavljaju u mikrotalasnu rernu ili potapaju u kljucalu vodu zapravo nisu ništa cistiji od sundera koji nisu ocišceni.
Naucnici su sakupili 14 sundera iz kuca u Nemackoj, a svaki sunder je podeljen na gornji i donji deo sterilnim instrumentima i odnet na analizu.
Vlasnici su zatim odgovarali na pitanja u vezi sa tim koliko cesto i kako ciste sundere, kao i koliko cesto ih menjaju. Vecina sundere menja barem jednom mesecno.
Bez obzira na to, naucnici su otkrili da se na sunderima nalazi dosta bakterija, ukljucujuci i patogene koji mogu da dovedu do trovanja hranom i kolere.
Naucnici kažu da su kuhinjski sunderi zbog porozne teksture idealno mesto za inkubaciju mikroorganizama i da se na delu sundera velicine jedne kocke šecera nalazi 54 milijarde celija bakterija.
Kuhinjski sunderi, objašnjavaju oni, "imaju sposobnost da sakupljaju i šire bakterije" i to su "najveci sakupljaci aktivnih bakterija u celoj kuci!".
Kao što smo rekli, redovno cišcenje sundera ne pomaže, vec naproti - pogoršava situaciju.
"Redovno cišceni sunderi nisu sadržali manje bakterija od onih koji nisu cišceni. Preciznije, cak su sadržali više odredene vrste bakterija koja preživi proces cišcenja i brzo se razmnoži kako bi dostigla kolicinu od pre cišcenja", upozoravaju strucnjaci.
Njihov savet? Prestanite da cistite sundere i menjajte ih jednom nedeljno!