• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fiskalni savet:Evo koliko mogu biti povećane plate

Izvor Tanjug

Plate zaposlenih u javnom sektoru i penzije bi od januara trebalo da budu veće. Evo šta kaže Fiskalni savet koliko bi to povećanje moglo biti.

 Postoji prostor za povećanje penzija i plata u javnom sektoru u 2018. i to do pet odsto u proseku, što odgovara rastu BDP-a, izjavio je danas predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović.

Na konferenciji "Fiskalna kretanja u 2017. godini i predlog politika za 2018. godinu", Petrović je rekao da se posle tri godine fiskalne konsolidacije prvi put otvara prostor za povećanje potrošnje i to na osnovu postignutih rezultata.

Petrović je ocenio da bi najbolje ekonomsko rešenje što se tiče penzija bilo da se svima poveća za 2,5 odsto, a da se ostatak koristi na delimično vraćanje penzija onima od kojih je uzeto na početku fiskalne konsolidacije pre tri godine.

Najbolje rešenje za plate, kaže Petrović, je linearno povećanje svima za pet odsto.

Novosti: Plate veće 10, a penzije pet odsto

Istakao je da bi bilo ekonomski štetno da plate i penzije rastu iznad rasta BDP-a jer time ne bi bio postignut privredni rast.

Fiskalni savet, kako je naveo, procenjuje da je fiskalna konsolidacija u užem smislu okončana, da rezultati postignuti u 2017. otvaraju prostor za oko 800 miliona evra koji mogu da se potroše u 2018. a da se održi deficit od 0,5 odsto BDP-a.

Naveo je da najmanje pola iznosa od 800 miliona evra treba iskoristiti za privredni rast u 2018. za koji kaže da nije sjajan u 2017. jer je ispod proseka u odnosu na uporedive zemlje, a drugu polovinu za povećanje potrošnje.

Dobra vest je,ocenjuje, nastavak smanjenja rashoda zbog smanjenja javnog duga, ali upozorava na rizik i opasnost davanja nove garancije za zaduživanje javnih preduzeća.

Uvode se platni razredi i "pravednije plate"

Ocenio je da bi u 2018. trebalo ukinuti zabranu zapošljavanja u javnom sektoru a da u 2018. prioritet treba da bude povećanje javnih investicija.

Procena je da se u idućoj godini očekuje privredni rast od 3,5 do četiri odsto, a da je procena da će ove godine biti nizak i iznositi od 1,5 do dva odsto, zbog suše i lošeg upravljanja EPS-om.

Petrović je rekao i da se procenjuje da će suficit u 2017. biti oko 20 milijardi dinara.

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Whicher-Undertaker

Super, a poskupljenje struje koje je najavljeno u oktobru?

62

Nema linearno,najveće povećenje onima da najmanjim primanjima

Serbia forever

Plate veće 0,010%, a penzije 0,005%!?

special image