• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

LEPE VESTI: Srbija na Doing listi bolja za 4 mesta

Izvor MONDO/Tanjug

Srbija je po lakoći poslovanja napredovala za četiri mesta na Duing biznis listi Svetske banke (Doing Business) za 2018. godinu. Ali i dalje se nalazi iza Crne Gore, čak Kosova, a Makedonija izgleda nedostižno.

 Doing business lista - Srbija bolja sad je 43. Izvor: Ilustracija MONDO

Izvor: Ilustracija MONDO

Sa prethodne 47. pozicije popela se na 43. mesto, pošto je broj bodova porastao sa 72,87 iz izveštaja za 2017. (prema podacima iz 2016) na 73,13 u Doing Busineš 2018", rekao je Stiven Ndegva, menadžer Svetske Banke u Srbiji.

Skok nije tako spektakularan kao prošlogodišnji (tada sa 91. na 59. mesto), ali n liste nisu svake godine potpuno uporedive.

I DALJE LOŠE: Da dobijete pravdu treba vam 635 dana

Kako je dodao, vreme rešavanja privrednih sporova putem lokalnog suda, to u prvom stepenu (na čemu se retko kada završava) u Srbiji je takođe značajno skraćeno tokom proteklih 15 godina, ali i dalje je predugačko. "Sada je potrebno 635 dana u odnosu na 1028 dana 2003. godine", ističe Lubek. Srbija i dalje ostvaruje slabije rezultate u oblasti priključenja na elektromrežu, za šta je potrebno 125 dana, što je znatno više u odnosu na opšti prosek od 79 dana u privredama OECD-a sa visokim prihodima, zaključuje se u izveštaju.

"To znači da je Srbija u protekloj godini poboljšala propise vezane za poslovanje u apsolutnom smislu, kao što na to ukazuju pokazatelji izveštaja Doing business - ona smanjuje razmak koji je deli od zemalja sa najboljim poslovnim okruženjem", naveo je Ndegva, saopšteno je iz Svetske banke.

Izveštaj Doing business konstatuje da je Srbija poboljšanjem regulative u 2016/17. godini značajno olakšala osnivanje privrednih subjekata smanjenjem administrativne takse za overu potpisa i povećanjem efikasnosti registra, čime je smanjeno vreme koje je potrebno za registraciju preduzeća.

Kao posledica toga, trošak osnivanja privrednih subjekata je pao sa 6,5 procenata na 2,3 procenta prihoda po glavi stanovnika.

Pored toga, Srbija je poboljšala pouzdanost sistema katastra primenom geografskog informacionog sistema i olakšala je olakšala sprovođenje ugovora usvajanjem novog zakona o izvršenju koji proširuje i precizira za odgovornosti izvršitelja i nadležnosti sudova tokom izvršnog postupka.

U ovogodišnjem izveštaju Srbija rangirana na 10. mesto kada je reč o pribavljanju građevinskih dozvola, uvođenjem elektronskkog izdavanja.

Makedonci nedostižni 11.?

Najbolje plasirana zemlja u regionu Zapadnog Balkana na listi je Makedonija, koja se nalazi na 11. mestu, dok je najlošije rangirana Bosna i Hercegovina na 86. poziciji. Ispred Srbije je, očekivano Slovenija (37.) ali i Kosovo (40.), koje Svetska banka vodi odvojeno, kao i Crna Gora na 42. mestu. Hrvatska je zauzela 51. mesto. Od bivših socijalističkih zemalja iz regionu tu su i Rumunija (45.), pa Mađarska (48.) i na kraju Bugarska (50.).

Vučić: Želim ekskluzivno da najavim....

"Tokom proteklih 15 godina, Srbija je ostvarila značajan napredak u više oblasti obuhvaćenih izveštajem Doing Business i sprovela ukupno 28 reformi, prvenstveno u oblasti upisa nepokretnosti (šest reformi), osnivanje privrednih subjekata i stečajnog postupka (po pet reformi)", rekao je Thomas Lubek, regionalni menadžer IFC-ja (dela Svetske banke koji se bavi privatnim biznisom) za Centralnu i Jugoistočnu Evropu.

"Broj reformi u Srbiji tokom proteklih 15 godina dobro se kotira u odnosu na svetski prosek po zemlji od 17 i proseka od 28 u zemljama regiona ECA,. Kao posledica toga, za osnivanje privrednog subjekta u Srbiji sada je potrebno samo 5,5 dana u odnosu na 56 dana pre 15 godina, što je 3 dana manje od opšteg proseka za privrede OECD-a sa visokim prihodima, izjavio je on.

Komentari 8

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Trol

Da li se nekom jedu Tulumbe...

Penzioner Beogradjanin

Lepo je da se vide ocigledni rezultati rada Aleksandra Vucica, Srbija jaca iz dana u dan a to je zahvaljujuci nasem predsedniku

Zeks

Zdrav čovek ima hiljadu želja,a bolesnik samo jednu - bolji plasman Srbije na duing biznis listi.

special image