• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Brnabić: Dogodine među prvih 30 na Duing listi

Izvor MONDO/Beta

Srbija je na Duing biznis listi Svetske banke za 2018. godinu napredovala sa 47. pozicije na 43. mesto po lakoći poslovanja, a premijerka Ana Brnabić kaže da je cilj da na Duing biznis listi dogodine budemo među prvih 30 zemalja.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je zadovoljna napredovanjem Srbije na Duing biznis listi Svetske banke za 2018. godinu, gde je na 43. mestu, i da očekuje da dogodine bude među prvih 30 zemalja.

"Izazov je veliki jer se sve teže napreduje kako se zemlja približava vrhu liste, ali mi smo optimisti jer za većinu reformi efekat na plasman na Duing biznis listi se pokazuje tek nakon tri godine od početka njihove primene", rekla je Brnabić na skupu u Beogradu povodom objavljivanja novog izveštaja Svetske banke na kojem se rangiraju zemlje po lakoći poslovanja.

Ona je podsetila da je na Globalnoj listi konkurentnosti Svetskog ekonomskog foruma Srbija napredovala za 12 mesta, kao i da je Svetska banka nedavno proglasila Srbiju za najbolju zemlju jugoistočne Evrope po sprovedenim reformama.

"Ovo su kredibilni pokazatelji koliko se ozbiljno radi na unapređenju poslovne klime i uslovima za kreiranje novih investicija, čemu je vlada posvećena", istakla je premijerka.

Navela je da je najveći naporedak na Duing biznis listi ostvaren u oblasti izdavanja građevinskih dozvola gde je Srbija na 10. mestu, a prošle godine je bila na 36. poziciji, čemu je doprinelo to što je broj procedura za dobijanje odobrenja za gradnju smanjen sa 12 na 11, a broj dana za dobijanje dozvole smanjen za 46, na 110 dana, dok je trošak te procedure skoro prepolovljen.

"Svetska banka je pozitivno ocenila i unapređenje pouzdanosti katastra zahvaljujući pokretanju geografskog informacionog sistema, što će se dodatno unaprediti poziciju Srbije sledeće godine", ocenila je Brnabić.

Navodeći i druge uspehe reformi ona je rekla da je u pokretanju biznisa Srbija napredovala sa 47. na 32. poziciju zahvaljujući tome što je broj dana za osnivanje firme smanjen sa sedam pao na 5,5, a troška je smanjen skoro tri puta.

LEPE VESTI: Srbija na Doing listi bolja za 4 mesta

Najavila je da će u prvom kvartalu iduće godine biti omogućena elektronska registracija preduzetnika i privrednih društava, a onima koji to ne budu želeli biće omogućeno da na jednom šalteru obave sve procedure za 15 minuta.

Premijerka je rekla da je vlada pokrenula i potpuno ukidanje upotrebe pečata i da će poreskim obveznicima biti omogućeno da poreskoj inspekciji pokažu elektronske fakture umesto da štampaju potvrde o plaćanjima.

"U osnovi uspeha na Duing bizni listi je digitalizacija i unapređenje efikasnosti administracije kroz razne elektronske uprave i to je i dalje ključni prioritet vlade", kazala je i dodala da je za to najbolji primer elektronska građevinska dozvola.

Podsetila je da je usvojen Zakon o elektonskom poslovanju i da je završena javna rasprava o Nacrtu zakonu o e-upravi, koji bi trebalo da bude usvojen do kraja godine.

"Oba ta zakona su osnov za punu primenu Akcionog plana za razvoj e-uprave na čijoj realizaciji će vlada raditi sa NALED-om", kazala je Brnabić.

Kao dobru 23. poziciju Srbije na Duing biznis listi ona je navela rangiranje u kategoriji prekogranične trgovine, kao i napredovanje na 60. poziciju u oblasti izvršenja ugovora.

"U šest kategorija smo mogli i morali više. Drugu godinu zaredom je Srbija pala u oblasti dobijanja priključka za struju, a propušteno je i da se napreduje u oblasti stečaja jer se dugo čekalo da vlada usvoji novi zakon o stečaju", rekla je premijerka.

Ukazala je da je napredovanje u rangiranju po lakoći poslovanja važno ne samo za privlačenje investitora, već i za privrednike koji već posluju u Srbiji.

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

RM

A kada ce te da isplatite zaostale plate.

keja

Koliko para daje Srbija po jednom novo zaposlenom radniku...

Саша

А што не кажете да је на тој листи Македонија 11, а Албанија 40. и Црна Гора 42. И какав је то успех? Бацање прашине у очи.

special image