• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NOVI UDAR na pušače od Nove godine!

Izvor mondo.rs

Državni deo u ceni cigareta početkom 2018. ponovo će za posledicu imati - poskupljenja!

Rast akciza koje se menjaju prema akciznom kalendaru, dovešce najverovatnije do povecanja cena od 10 dinara po paklici, pišu "Novosti".

I za alkoholna pica bi mogle da važe nove, više cene.

Ako se usvoji predlog za izjednacavanje akciza na alkohol, viski bi mogao da pojeftini, dok bi to sa druge strane, najverovatnije, dovelo do poskupljenja domace šljivovice.

Prema akciznom kalendaru u periodu od 2017. do 2020. godine, svakog juna i janura specificna akciza za cigareta raste za 1,5 dinara. Uz ovu, na cenu cigareta zaracunava se i proporcijalna akciza od 33 odsto cene, a na sve to valja dodati i PDV.

"Zahvatanje države iznose prosecno 80 odsto cene cigareta", kažu proizvodaci duvana i dodaju da kod jeftinijih cigareta to dostiže i 90 odsto cene.

Tako, ako je paklica 230 dinara, država uzima 178,3 dinara za akcize i porez - 65,5 dinara je specificna akciza, 76 dinara vredi proporcionalna, a 37 dinara je porez na dodatu vrednost.

Racunica proizvodaca pokazuje da kada paklica od januara poskupi za 10 dinara na 240 dinara, država ce tada uzimati ukupno 187 dinara na ime akciza i poreza.

UŽAS: Pluca posle jedne paklice! (VIDEO)

Specificna akciza ce biti 67 dinara, proporcionalna 79,2, a PDV- 40,8 dinara. Kako kažu u duvanskoj industriji, ovo pokazuje da ce od 10 dinara poskupljenja, cak 8,7 dinara ici državi. To, medutim, nije nikakva uteha za pušace, jer su svesni da ce vec krajem ove decenije cigarete placati kao i žitelji evropskih zemalja, pišu "Novosti".

I ALKOHOL "MUCE" AKCIZE

Izvor: Mondo/ Tamara Sekulović

Razlicite kategorija žestokih pica sa istim procentom alkohola placaju razlicite namete države.

Tako rakije od voca placaju akcize od 125,8 dinara po litri, a alkoholna pica od žitarica, odnosno viski 321 dinar. Manje zahvatanje kod vocnih rakija, mera je zaštite domacih proizvodaca.

"Uvoznici i distributeri alkohola su pokrenuli inicijativu za izjednacavanje akciza po litiru apsolutnog alkohola", rekao je Žarko Malinovic iz sektora za trgovinu Privredne komore Srbije.

SUBVENCIJE ZA RAKIJU

Legalni domaci proizvodaci rakije kažu da su i ranije uvoznici alkoholnih pica tražili izjednacavanje akciza za sve vrste žestokih pica, što bi, tvrde, bio još jedan udarac na domacu proizvodnju.

"U Srbiji 90 odsto rakije je nelegalno, a legalni proizvodaci prolaze kroz sito i rešeto. Stalno smo pod lupom inspektora", rekao je Dejan Mijailovic, suvlasnik i direktor destilerije "Belobog" iz Zemuna.

"Sve to nam povecava troškove. Izjednacavanje akciza dovelo bi do poskupljenja domace rakije, a samim tim i manje konkurentnosti. Ako država ima obevezu da izjednaci akcize, zbog Evrope, onda bi trebalo da subvencioniše domaceg proizvodaca", dodao je.

Komentari 73

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SRB

Kada će, porez na vazduh?!

Kuku-lele

Cigarete ne konzumiram, a šljivovicu pijem isključivo domaću, tako da me ova vest ne dotiče.

Miki

Ljudi samo kanabis. Ne pušite te otrove i katrane

special image