Ako ste se ikada pitali zašto se vino u bocama čuva položeno, evo odgovora.
Znate ono kad celog dana jedva cekate da se uvece opustite uz cašu omiljenog vina, a onda vam se pampur okruni i morate sicušne komadice plute da "lovite" po caši?
Ako ste nekad opsovali kroz zube proizvodaca, da znate da uglavnom nisu oni krivi, pošto to više nego sa kvalitetom pampura ima veze s tim kako vi cuvate vino.
"Boce vina trebalo bi cuvati položene, tako da vino uvek bude u dodiru sa cepom. U suprotnom, pampur ce se rasušiti i eto komadica plute koji 'plivaju' u caši kad ga otvorite", objašnjava somelijer Džoana Simon, prenosi Redbook.
"Cepovi postaju krti vremenom, i to je sasvim prirodno, a možete smanjiti verovatnocu da do krunjena dode ako birate otvarac za vina cija je spirala zaobljena. Ako je spirala oštrih ivica, povecavate rizik da cep pukne i pocne da se kruni", savetuje ona.