Hleb i peciva propisi o sadržaju
MONDO/Dragana Todorović 

To predviđa novi pravilnik za pekarsku industriju koji je stupio na snagu 1. januara i obavezuje na minimum kvaliteta koji proizvođač mora da ispuni.

Nemarni pekari kaznu će plaćati na osnovu dva propisa. Prvi je Zakon o bezbednosti hrane koji predviđa sankcije od 5.000 do milion dinara, a drugi je Zakon o zaštiti potrošača za čiji prekršaj prete kazne od 300.000 do dva miliona dinara, piše "Informer".

Ni burek nije što je nekad bio...

Ti propisi određuju da burek mora da sadrži bar 20 odsto nadeva, da bi se mogao prodavati pod tim imenom. Hleb proizveden od određenih vrsta žita u prodaju se mora stavljati pod tačnim nazivom brašna od kog je napravljen (ražani, heljdin, kukuruzni, speltin...). Osim toga, pravilnikom je predviđeno da svaki proizvod u pekari mora imati specifikaciju sa tačnim sastojcima koje sadrži.

Podsetite se bureka sa eurokremom i plazmom:

Mondo/ Stefan Stojanović pekara

Stručnjaci kažu da će na ovaj način stati na kraj brojnim pekarskim prevarama na domaćem tržištu, kao što je prodaja bureka bez dovoljno mesa i sira.

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović kaže za "Informer" da je pravilnik stupio na snagu 1. januara i da se nada da će kontrole biti opsežne.

„Nadamo se da će kontrole biti česte i da će pekarska industrija raditi u skladu sa novim propisima. Pozivamo i potrošače da nam se jave ako imaju pritužbe na neki proizvod. U Srbiji ima 7.000 registrovanih pekara, a nepravilnosti su brojne. Pecivo se ne priprema kako treba, često se pravi u nehigijenskim uslovima, a ima i dosta lažnih deklaracija na proizvodima. Krajnje je vreme da se uozbilji proizvodnja hleba i peciva i da građani ne strahuju da li te namirnice imaju kvalitet“, kaže Papović.

On kaže da, primera radi, ako neko hleb hoće da nazove ražanim, potrebno je da ima najmanje 70 odsto ražanog brašna.

Užas: U hlebu našli rep pacova?!

"Pored toga, kukuruzni hleb mora da sadrži 60 odsto kukuruznog brašna, dok heljdin hleb mora da ima 30 odsto heljde. Godišnja proizvodnja hleba iznosi oko 650.000 tona. Hleb je namirnica koja se najviše troši, i baš zbog toga je neophodno voditi više računa o njemu", ističe Goran Papović.

Predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica kaže da pekari moraju da poštuju ove propise jer su kazne rigorozne.

"Ovaj pravilnik se najviše odnosi na veliku industriju jer se pekarama ne isplati proizvodnja hleba. Jedna vekna po receptu ima između 370 i 390 grama brašna, dva odsto soli, malo kvasca i vode. Obavezno se stavlja aditiv koji služi za održavanje svežine. Od sada svaki taj dodatak mora da piše na deklaraciji jer će se sve proveravati", kaže Pralica.