Pekari koji prave nekvalitetan burek i hleb, ubuduće će plaćati kazne od 5.000 do čak dva miliona dinara! To znači da više neće moći da nam prodaju burek u kojem gotovo da nema nadeva...
To predvida novi pravilnik za pekarsku industriju koji je stupio na snagu 1. januara i obavezuje na minimum kvaliteta koji proizvodac mora da ispuni.
Nemarni pekari kaznu ce placati na osnovu dva propisa. Prvi je Zakon o bezbednosti hrane koji predvida sankcije od 5.000 do milion dinara, a drugi je Zakon o zaštiti potrošaca za ciji prekršaj prete kazne od 300.000 do dva miliona dinara, piše "Informer".
Ni burek nije što je nekad bio...
Ti propisi odreduju da burek mora da sadrži bar 20 odsto nadeva, da bi se mogao prodavati pod tim imenom. Hleb proizveden od odredenih vrsta žita u prodaju se mora stavljati pod tacnim nazivom brašna od kog je napravljen (ražani, heljdin, kukuruzni, speltin...). Osim toga, pravilnikom je predvideno da svaki proizvod u pekari mora imati specifikaciju sa tacnim sastojcima koje sadrži.
Podsetite se bureka sa eurokremom i plazmom:
Strucnjaci kažu da ce na ovaj nacin stati na kraj brojnim pekarskim prevarama na domacem tržištu, kao što je prodaja bureka bez dovoljno mesa i sira.
Predsednik Nacionalne organizacije potrošaca Srbije Goran Papovic kaže za "Informer" da je pravilnik stupio na snagu 1. januara i da se nada da ce kontrole biti opsežne.
„Nadamo se da ce kontrole biti ceste i da ce pekarska industrija raditi u skladu sa novim propisima. Pozivamo i potrošace da nam se jave ako imaju pritužbe na neki proizvod. U Srbiji ima 7.000 registrovanih pekara, a nepravilnosti su brojne. Pecivo se ne priprema kako treba, cesto se pravi u nehigijenskim uslovima, a ima i dosta lažnih deklaracija na proizvodima. Krajnje je vreme da se uozbilji proizvodnja hleba i peciva i da gradani ne strahuju da li te namirnice imaju kvalitet“, kaže Papovic.
On kaže da, primera radi, ako neko hleb hoce da nazove ražanim, potrebno je da ima najmanje 70 odsto ražanog brašna.
Užas: U hlebu našli rep pacova?!
"Pored toga, kukuruzni hleb mora da sadrži 60 odsto kukuruznog brašna, dok heljdin hleb mora da ima 30 odsto heljde. Godišnja proizvodnja hleba iznosi oko 650.000 tona. Hleb je namirnica koja se najviše troši, i baš zbog toga je neophodno voditi više racuna o njemu", istice Goran Papovic.
Predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica kaže da pekari moraju da poštuju ove propise jer su kazne rigorozne.
"Ovaj pravilnik se najviše odnosi na veliku industriju jer se pekarama ne isplati proizvodnja hleba. Jedna vekna po receptu ima izmedu 370 i 390 grama brašna, dva odsto soli, malo kvasca i vode. Obavezno se stavlja aditiv koji služi za održavanje svežine. Od sada svaki taj dodatak mora da piše na deklaraciji jer ce se sve proveravati", kaže Pralica.