Evo šta kaže stručnjak za čokoladu, kako da iz ove poslastice izvučete ono najbolje.
Da li cete cokoladu cuvati u frižideru ili u ormaricu u kuhinji zavisi od toga gde je cuvana u kuci vaših roditelja, kad ste bili dete. Stvar navike.
Ali, ekspert za cokoladu i sudija na sajmovima cokolade, Luk Oven Smit sa Novog Zelanda kaže da je, cak i u podnebljima sa toplom klimom bolje izbegavati držanje cokolade u frižideru po svaku cenu.
Ako cokoladu držite u frižideru, ona postaje bezukusna i kad je jedete ne osetite pravu aromu.
Cokolada treba da se cuva na "tamnom i suvom mestu, umerene temperature", jer jako niska temperatura, baš kao i jako visoka kvari ukus.
Kad je napolju toliko toplo da se cokolada topi u omotu, Oven kaže da je najbolje da je stavite u posudu, zatvorite je i stavite je u frižider, ali da je nikada ne jedete "direktno" iz frižidera, vec da joj date malo vremena da se ugreje do sobne temperature, prenosi "Dejli mejl".
Još jedan razlog zbog kojeg ne bi trebalo da ovu poslasticu cuvate u frižideru je fenomen "cvetanja šecera", koji se manifestuje pojavom belicaste skrame po površini cokolade. Kada se cokolada ohladi, a zatim izloži toplijem vazduhu, na površini dolazi do kondenzacije, deo šecera se oslobada i kristalizuje na površini stvarajuci taj belicasti sloj.
Osim toga, cokolada upija mirise, pa ako je stavite u frižider, izlažete se riziku da posle jedete cokoladu koja ima ukus ostataka vaše vecere od prethodnog dana.
Ali, cokoladu možete da zamrzavate, ako imate neku ogromnu kolicinu i bojite se da ce se propasti ako je napolju toplo.
"Ako zamrzavate cokoladu, stavite je u dve kese za zamrzavanje, i istisnite sav vazduh. Kada poželite da je odmrznete, iz zamrzivaca je prvo prebacite u frižider na 24 sata, a zatim neka naredna 24 sata bude na tamnom, suvom mestu, na sobnoj temperaturi, nakon cega ce biti spremna za konzumaciju", kaže Oven.
"Cokolada najbolji ukus ima na sobnoj temperaturi, tako da bi trebalo da je cuvate na temperaturi izmedu 15 i 20 stepeni, na suvom mestu. Da bi duže ostala sveža, držite je udaljenu od izvora svetlosti i toplote, a jako je važno i da ne bude u blizini namirnica koje imaju jak miris, kao što su cajevi, sirevi i slicno...", savetuje Oven.