• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EU nas "hladi": Može da bude, ne mora da znači

Izvor MONDO/Tanjug

Predsednik Evropske komsije Žan Klod Junker kaže da 2025. godina nije godina kada bi Srbija i Crna Gora "morale" da budu u EU, već da je to indikativni datum i ohrabrenje za zemlje koje su najviše napredovale na EU putu.


"Pogrešno je predstaviti da smo ja i Evropska komisija rekli da Srbija i Crna Gora moraju biti u EU do 2025. godine. Ne, to je indikativni datum i ohrabrenje, tako da ove zemlje rade snažno i prate taj put", izjavio je Junker u Strazburu pred predstavljanje Strategije proširenja.

Plenković: Viđam Vučića redovno...

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je danas u Evropskom parlamentu u Strazburu da srpskog predsednika Aleksandra Vučića redovno viđa na međunarodnim forumima, te da u njegovoj prestojećoj poseti Zagrebu ne vidi toliku mistifikaciju koliko je ima u medijima. "Vučića redovno viđam, svaka dva meseca, na raznim međunarodnim forumima. Tačke na dnevnom redu su: nestale osobe, pitanja iz rata, ako želite i ratna odšteta, zakon koji je Srbija usvojila proširujući jurisdikciju za ratne zločine izvan svog teritorija", rekao je Plenković odgovarajući na pitanje poslanika u EP Ivana Jakovičića. "Postoji dobra volja s hrvatske strane da vidimo kako te prepreke rešiti", rekao je Plenković. U delu sednice za pitanja, Jakovčić iz Istarske demokratske stranke u Hrvatskoj pitao je Plenovića "šta znači taj dolazak predsednika Srbije, gospodina Vučića, u Zagreb i što on donosi Zapadnom Balkanu".

Žan Klod Junker kaže da su Srbija i Crna Gora, kao zemlje koje su najviše napredovale, dobile "novi datum koji bi trebalo da ubrza stvari".

"Želimo da vidimo proširenje na Zapadnom Balkanu, ali ne želimo da vidimo ulazak bez ispunjenja uslova. Oni još nisu ispunili uslove, a neki su daleko od toga", naglasio je Junker pred Evropskim parlamentom.

Čelnici Evropske komisije sunakon usvajanja strategije ipak "diplomatski" ocenili da je EU tim činom "utvrdila evropski put za zemlje regiona".

Predsednik Evropske komisije Junker izjavio je da "investiranje u stabilnost i prosperitet Zapadnog Balkana znači investiranje u bezbednost i budućnost Unije", saopštila je Komisija.

"Iako tokom sadašnjeg mandata neće biti daljeg proširenja, danas je Evropska komisija zacrtala evropski put za Zapadni Balkan. Uz snažnu političku volju, realne i neprekidne reforme, kao i konačna rešenja sporova sa susedima, Zapadni Balkan može da krene napred na svom evropskom putu. A da li će to postići, zavisiće od objektivnih zasluga", rekao je Junker.

Junker je rekao da će "Evropska komisija biti stroga, ali pravedna" i dodao da će otputovati u svaku zemlju Zapadnog Balkana krajem ovog meseca s jasnom porukom da nastave reforme, a EU će nastaviti da podržava njihovu evropsku budućnost.

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini izjavila je povodom usvajanja strategije da je "Zapadni Balkan deo Evrope".

"Mi delimo istoriju, istu geografiju, isto kulturno nasleđe i iste mogućnosti i izazove danas i ubuduće. Imamo i zajednički interes da radimo više u tešnjoj saradnji kako bismo garantovali našim građanima ekonomski i socijalni razvoj i bezbednost", navela je Mogerini.

"Svađa Hrvatske i Slovenije može da uništi EU"

Ona je rekla da strategija za Zapadni Balkan pruža zajedničku, jasnu, nesumnjivu, verodostojnu i konkretnu perspektivu evrointegracija za svakog od naših šest partnera.

"Ova strategija pokazuje put koji je pred nama: da svih šest naših partnera prevaziđu prošlost jednom zauvek, i da svi mi zajedno učinimo proces Zapadnog Balkana ka EU nepovratnim i da nastavimo ponovno ujedinjenje kontinenta", dodala je Mogerini.

A evo šta je prethodno poručeno iz EU institucija Srbiji:

EU "popušta" oko Kosova!?

Tagovi

Komentari 34

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poda

Ima i brzi nacin da udjemo u EU, sa ruskim migovima i tenkovima

Srbija

Pre ce celo stanovnistvo lagano da se preseli u tu EU nego sto ce Srbija da pristupi istoj! Sta ce jadan narod, preuzeo stvar u svoje ruke u pokusaju da zive u EU...

Zoro od Srbiju :

@Srbija : Samo idi i živi !

special image