• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

JDP: Odlazak Glogovca - tragičan gubitak

Izvor mondo.rs

Ovo je tragičan i nenadoknadiv gubitak ne samo za srpsko pozorište, film i televiziju, nego i za kulturni i javni život čitavog našeg podneblja, saopštila je glumčeva matična kuća, Jugoslovensko dramsko pozorište.

 Nebojša Glogovac karijera u JDP-u Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Odlazak Nebojše Glogovca tragican je i nenadoknadiv gubitak ne samo za srpsko pozorište, film i televiziju, nego i za kulturni i javni život citavog našeg podneblja, saopštila je njegova maticna kuca, Jugoslovensko dramsko pozorište.


Iz JDP-a isticu da je Glogovac bio ne samo vodeci glumac svoje generacije, nego i jedan od najvecih u povesti srpskog glumišta, igrajuci s podjednakim uspehom veliki klasicni repertoar i savremene, generacijske uloge u predstavama i filmovima koji su snažno obeležili svoje vreme, ostajuci u trajnom nasledu buducih pokolenja.

Glogovac je preminuo u Beogradu u 49. godini, posle kratke i teške bolesti.

Na pozorišnu scenu stupio je ulogom u predstavi "Velika pljacka" Džoa Ortona, u režiji Dejana Mijaca, a potom zaigrao u predstavama Jugoslovenskog dramskog pozorišta, ciji je clan ubrzo postao.

Posle Nika Ðurova u "Lažnom caru Šcepanu Malom", po Njegošu i ponovo u Mijacevoj režiji, u JDP-u je odmah poceo igrati velike i važne uloge u nekim od najznacajnijih predstava ovog teatra, poput Vladimira u dramatizaciji "U potpalublju", Vladimira Arsenijevica, Dime u Koljadinoj "Polonezi Oginjskog", Troila u Šekspirovom "Troilu i Kresidi", Andreja u "Buretu baruta", Dana u "Bliže" Patrika Marbera, Lagranaža u predstavi "Molijer, još jedan život" po Bulgakovu.

Raskoš njegovog ogromnog dara imala je svoje vrhunce u predstavama "Šine" Milene Markovic, "Hadersfild" Uglješe Šajtinca, koje su se na repertoaru zadržale više od deset godina, kao i u Nušicevom "Sumnjivom licu" u kojem je igrao ulogu kapetana Jerotija, te u "Metamorfozama" po Ovidiju i Klajstovom "Razbijenom krcagu".

Njegova poslednja uloga i poslednja odigrana predstava u Jugoslovenskom dramskom pozorištu bio je "Hamlet", 13. decembra 2017.

Radio je sa najznacajnijim rediteljima sa ovih prostora, Dejanom Mijacem, Slobodanom Unkovskim, Egonom Savinom, Dušanom Jovanovicem, Aleksandrom Popovskim.

U filmu, Glogovac se pojavio ulogom u ostvarenju "Vukovar, jedna prica" Bore Draškovica, a svoju prvu glavnu ulogu odigrao je u "Ubistvu s predumišljajem" reditelja Gorcina Stojanovica.

Sledile su uloge u "Do koske", "Munjama", "Nebeskoj udici", "Buretu baruta", "Kad porastem bicu Kengur", "Sutra ujutro", "Krugovi", , "Ustav Republike Hrvatske" i desetinama drugih, u kojima je saradivao sa Goranom Paskaljevicem, Rajkom Grlicem, Ljubišom Samardžicem, Radivojem Andricem, Olegom Novkovicem, Srdanom Golubovicem i mnogim drugim.

Za svoje uloge dobio je sve važne nagrade poput Sterijine, Zlatne arene u Puli, Cara Konstantina i Gran prija u Nišu, Nagrade grada Beograda, kao i desetine drugih.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE