• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vučić i Gabrijel: Tri tačke na putu ka EU

Izvor MONDO/Agencije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da na konferenciji za novinare sa vicekancelarom Nemačke Zigmarom Gabrijelom da bi Srbija, iako 2025. nije sveto pismo, volela da svoj posao završi i da do tog datuma bude deo EU.


On je preneo da je sa nemačkim Gabrijelom razgovarao o obavezama koje Srbija ima na putu ka EU, za šta ima podršku Nemačke.

Ukazao je da se radi o tri oblasti:

"Prva je očuvanje mira i regionalne stabilnosti. Druga, rešavanje problema sa Prištinom ili, kako bi Nemci rekli, odnosi sa Kosovom. Treće se odnosi na poglavlja 23 i 24, odnosno vladavinu prava, funkcionisanje pravosuđa, slobodu izražavanja", objasnio je Vučić.

Predsednik je rekao da "nemamo strah kada je reč o trećoj tački".

"Kada je reč o prvoj tački, i do sada smo sve činili i činićemo i ubufuće na očuvanju stabilnosti i mira. Međutim znamo da je veoma težak zadatak pred nama u rešavanju problema i pronalaženju solucije sa Prištinom", objasnio je on.

Vučić je pohvalio, na početku svog obraćanja, Nemačku i vicekancelara, rekavši da je on veoma angažovan i čovek koji možda najbolje razume prilike na Balkanu, u celom regionu, i prijatelj je regiona i naše zemlje.

Ako budemo dobri: SRBIJA U EU 2025.

"On je često u našoj zemlji. Imamo uvek otvorene i iskrene razgovore, jer Nemačka koju predstavlja je pouzdan partner, i mi najviše očekujemo do Nemačke. Nemačka ima neretko i vrlo čvrst, tvrd i težak stav po nas, ali je svakako poudzan i siguran partner Srbije na njenom evrospkom putu", naglasio je on.

Vučić je preneo da je sa Gabrijelom razgovarao o ekonomskoj saradnji, podsećajući da su Srbija i Nemačka prošle godine ostvarile trgovinsku razmenu u visini od 4,4 milijardi evra, čime je Nemačka postala najznačajniji trgovinski partner Srbije.

Rekao je i da su postignuti rekordni rezultati po pitanju uvoza i izvoza, a dodao da je izvoz iz Srbije dostigao nivo od 1,9 milijardi evra.

Takođe je ukazao da nemačke firme u Srbiji, za koje je rekao da su uvek sigurne, čiste kao apoteka u svakom smislu te reči, zapošljavaju 37. 000 građana Srbije.

EU-Srbija: Odobreno poglavlje 20


Vučić je rekao da je i Gabrijelu preneo da smatra da je poseta Hrvatskoj bila vrlo važna i da će Srbija učiniti sve što je i dogovoreno.

"Rekao sam da je važna poseta Hrvatskoj i da to iskreno mislim", naveo je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa nemačkim vicekancelarom i dodao da preostaje teži deo posla, "posle sve buke i uvreda koje smo tamo doživeli".

Vučić u Hrvatskoj: Takve gadosti davno nisam čuo!

On je ponovio da u narednih 100 dana nijedan funkcioner Srbije nijednu ružnu reč neće reći o Hrvatskoj, bez obzirra na to da li će se i Hrvati tako ponašati.

Srbija će, dodao je, učinti sve za hrvatsku nacionalnu manjinu u Srbiji, a onda je, kaže, na EU i Hrvatskoj da pokažu da to mogu da učine i za srpski narod u toj zemlji.

GABRIJEL: NARAVNO DA JE BITNO KOSOVO



Nemački vicekancelar kaže da Nemačka, kao i EU, želi da se za odnose između Beograda i Prištine pronađe rešenje.

"Naravno da je Nemačka zainteresovana da se nađe rešenje i situacija rastereti", rekao je on odgovarajući na pitanje novinara šta može Srbija od nove nemačke vlade očekivati kao zahtev vezan za normalizaciju odnosa sa Prištinom.

Gabrijel je kazao da se Vučić još kao premijer, a to nastavlja i sada kao predsednik, zalagao za pronalaženje rešenja, i da to nije činio samo zbog EU.

"Svi smo saglasni da ne sme postojati stalni konflikt, jer to nije u interesu građana", ukazao je on.

"Ne može Srbija sama da stabilizuje region, ali bez Srbije nema stabilnosti u regionu i Srbija je za budućnost Zapadnog Balkana i Evrope od izuzetnog značaja", poručio je Gabrijel.

"Poslednjih godina, od kako je Aleksandar Vučić predsednik, ali i ranije kad je bio premijer, gledamo na Srbiju veoma pažljivo i radujemo se uspešnom razvoju Srbije", rekao je Gabrijel.

On je rekao da za članstvo u EU moraju da se ispune standardi Unije, što se posebno odnosi na oblast vladavine prava, nezavisnog pravosuđa, slobode štampe i govora, kao i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Lično, dodao je, smatra da ne sme da se čeka do 2025. godine, a za neke zemlje i kasnije, da se nešto učini, već sada moramo nešto da učinimo i pokažemo da se isplati krenuti ka Evropi.

I BRNABIĆ SA VICEKANCELAROM NEMAČKE

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić zahvalila je ministru spoljnih poslova SR Nemačke Zigmaru Gabrijelu na podršci koju Nemačka pruža Srbiji u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Brnabić je istakla da je posvećenost Nemačke stabilizaciji prilika i integracionim procesima na Zapadnom Balkanu, kao i jasnoj evropskoj perspektivi regiona, potvrđena upravo kroz podršku koju pruža Srbiji i kroz inicijative poput Berlinskog procesa.

Predsednica vlade naglasila je da je punopravno članstvo u Evropskoj uniji strateški cilj Srbije, koja ulaže veliki napor da u regionu Zapadnog Balkana bude prepoznata kao pouzdan, odgovoran i dosledan partner.

Premijerka Brnabić istakla je da je Srbija spremna za nastavak dijaloga sa Prištinom i izrazila očekivanje da će prištinska strana u budućem periodu konstruktivno pristupiti implementaciji Briselskog sporazuma u svim dogovorenim segmentima.

Komentari 32

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

anci

bot...bot,.,bot...bot...bot...bot.........,

Anita

3 po 3, stigosmo u EU mi .

Milan

Nemačka je važan partner i drug Srbiji na putu prema EU.

special image