• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EBRD: Kada će u Srbiji biti životni standard EU

Šest zemalja Zapadnog Balkana ima snažan ekonomski potencijal za rast i konvergenciju sa EU, ali mora da unapredi svoje ekonomske performanse, ocenila je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u danas objavljenom izveštaju.

EBRD je danas u Londonu domaćin trećeg Zapadnobalkanskog investicionog samita na kome učestvuje i premijerka Srbije, Ana Brnabić.

U izveštaju piše da je podsticanje regionalne saradnje u poslednje dve decenije pomoglo Albaniji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Kosovu, Crnoj Gori i Srbiji da napreduju ka eventualnom članstvu u EU.

Prava uloga države

EBRD poziva Balkan za podsticaj privatnom sektoru, uz podršku domaćim i stranim investicijama. Ukazuje se da država mora da ima važnu ulogu u omogućavanju rasta, ali tako što će obezbediti "vladavinu prava, stabilno makroekonomsko okruženje i jasna pravila za biznis".

Međutim, po EBRD, biće potrebne decenije - čak i po optimističkom scenariju, da taj region dostigne prosečan životni standard EU.

Puna konvergencija, kako se navodi, zahtevaće od zemalja Zapadnog Balkana utvrđenu i sveobuhvatnu "reformsku agendu" za unapređenje produktivnosti i investicija.

Slaba produktivnost je osnovni problem koji koči ekonomski razvoj tog regiona posle godina nedovoljnih investicija, slabih institucija i nepovoljnog poslovnog okruženja.

Najveći izazovi su u konkurentnosti i upravljanju.

Slabe institucije i preveliko prisustvo države u nekim industrijama, onemogućavaju privatni sektor koji daje glavni doprinos ekonomskoj proizvodnji, da dostigne pun potencijal.

U izveštaju se navodi da je produktivnost privatnog sektora na Zapadnom Balkanu na samo 60 odsto nivoa u EU, i to kod prerađivačke industrije 55 odsto, a kod usluga 70.

Unapređenje produktivnosti i rasta sprečavaju prezaduženost preduzeća, "slaba inkluzija mladih", nelojalna konkurencija sive ekonomije, korupcija, glomazna poreska administracija, problemi sa isporukama struje i ograničeni pristup finansiranju.

Termovent: Plaćamo strance, a daju minimalce

Sve to, naveo je EBRD, ostavlja Balkan s 20 miliona stanovnika i okružen članicama EU s prosečnim bruto domaćim proizvodom (BDP) po stanovniku od samo četvrt BDP onog s zapada Evrope.

Zamenik direktora za ekonomije i politiku zemalja u EBRD Piter Sanfi (Peter Sanfey) rekao je da njihovo istraživanje ukazuje na probleme koje treba rešiti.

Indeks korupcije: Gde je Srbija?

"Ipak, važno je na njih (probleme) gledati kao na izazove, a ne nepremostive prepreke. Oni ukazuju na potrebu sprovođenja sveobuhvatnog programa reformi", istakao je Sanfi.

Kako se dodaje, da bi se zatvorio jaz u prosperitetu između Zapadnog Balkana i EU moraju se pojačati reforme usmerene na izgradnju održivih tržišnih ekonomija.

EBRD je vodeći institucionalni investitor na Zapadom Balkanu sa više od deset milijardi evra ulaganja kroz 600 projekata.

Komentari 15

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nisam Ja

Pa kad vozis 30km u rikverc a svi ostali napred normalno je da mora da das po gasu i budes strpljiv po pitanju pristizanja!Samo nisam siguran da smo spustili rucnu kad smo prebacili u prvu brzinu!

Doktor

Hm, sad je 2018, am, hm, a.... dakle nikad.

Vladimir

Da budem optimista fala bogu nikad😂😂😂😂😂

special image