• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Država uteruje porez od "stan na dan"

Izvor MONDO/Agencije

Država će pokušati da naplati porez i na kratkoročno iznajmljivanje nekretnina po principu stan na dan". Da bi imali više uspeha nego sa vlasnicima koji rentiraju nekretnine na duže, smišljena je posebna "kopča".

 Porez na iznajmljivanje stana na dan Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Od privatnog izdavanja nekretnina, a to generalno nije mali biznis u Srbiji, posebno u Beogradu, država se dosad nije ovajdila. Iako je to zakonska obaveza, "od kada je sveta i veka", obavezu poreza na izdavanje stanova je u praksi teško i utvrditi i naplatiti.

Čak ni najnovija ideja sa "uterivanjem u red" stanodavaca izokola, putem novog Zakona o stanovanju i upravnicima zgrada, za sada ne daje rezultate.

Za one rentijere, koji su se pridružili brzorastućem trendu iznajmljivanja "stan na dan", spremljena je pak nova "taktika".

Vlasnici stanova koji u Srbiji svoje nekretnine izdaju turistima po principu "stan na dan" uskoro "neće moći više da rade na crno", pišu beogradski mediji.

"Stan na dan" kao dodatni izvor novca

Kako je izjavila pomoćnica ministra trgovine, turizma i telekomunikacija, Renata Pindžo, resorno ministarstvo je iniciralo nacionalni projekat koji bi trebalo da reguliše tu oblast, a u koji će biti uključeno više ministarstava, Poreska uprava i druge institucije.

"Elektronski sistem za prijavu i odjavu turista - "e-Turista" - je jedinstveni onlajn sistem koji omogućava dnevni uvid u stanje turističkog prometa, ažuriranu bazu podataka o smeštajnim objektima i pružaocima usluga smeštaja. Trebalo bi da omogući i bolju kontrolu naplate boravišne takse u cilju ostvarivanja većih prihoda u sektoru turizma, ali i dovede do smanjenja sive ekonomije", kazala je Pindžo.

Ona očekuje da se taj posao završi za dve godine jer je potrebno menjati i zakonski okvir, ali i još niz aktivnosti koje bi promovisale tu kampanju.

Biznis koji cveta: Zarada i do više hiljada evra

Drugi deo plana mogao bi biti "terenski rad" - veća kontrola internet ponude, odnosno vebsajtova i agencija preko kojih se nude stanovi za unajmljivanje. Tu se, međutim, dolazi do uobičajenog problema srpskih poreznika - malo ljudi a ogroman posao.  

Ideja s elektronskim sistemom ne izgleda loše, porez bi ovoga puta možda i mogao da se naplati, ali je pitanje cene. Poreska uprava bi sistemom "e-Turista" unapredila prijavljivanje i odjavljivanje turista ali je pitanje kako bi na imidž Srbije kao turističke destinacije uticala činjenica da se turisti, uz eventualnu obavezu da "pravdaju" svako kratkotrajno boravište informacijom o stanu u kome su boravili, pretvaraju u svojevrsne poreske agente.

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

pele

Pa kako to funkcionoše na zapadu? Kopirajmo, kao i ostalo što kopiramo

Tramvajdzija

@pele voleo bi da mi dodju.pa od toga živim godinama i to bi da mi uzmu..hoće da radim u naciju za 300e.e necu

special image