• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srećan Uskrs!

Izvor mondo.rs Izvor MONDO/Agencije

Hrišćanski vernici koji se pridržavaju Gregorijanskog kalendara danas slave Uskrs.

 Uskrs gregorijanski kalendar 2018 Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Vernici Rimokatoličke crkve i drugih zapadnih crkava slave Uskrs, hrišćanski praznik nad praznicima, za koji se vezuje suština hrišćanske vere.

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar rekao je da je Uskrs odlična prilika da svi jedne druge pozovu na veću odgovornost, da se probude nove snage sinergije svih crkava, verskih zajednica, društva, države i međunarodne zajednice kako bi na Balkanu vladali zajedništvo, mir i razumevanje.

Nadbiskup je u poslanici poručio da se "protiv današnjeg mentaliteta 'uzmi i baci'" mora boriti tako što će se buditi žeđ i glad za pravdom, istinom, ljubavi da bi se što više poštovalo dostojanstvo svake osobe.

"Krajnje je vreme, braćo i sestre, da budemo žedni i da gladujemo za takvim poštovanjem pojedinačnog, crkvenog i društvenog života", naveo je nadbiskup.

Poslanica Hočevara: Današnji ljudi su ograničeni

Hočevar kaže da je Isus u celini pokazao put preobraženja čovečanstva i da se za te uzvišene ciljeve zauzeo čitavim svojim bićem.

Pravoslavne hrišćanske crkve, pa i one koje su prihvatile novi Gregorijanski kalendar, zajedno slave Vaskrs po istom prirodnom kalendaru, ali datum njihovog vaskršenjeg slavlja obavezno se određuje posle jevrejske Pashe, jer se smatra da se ne može slaviti istovremeno sa Jevrejima koji su odgovorni za smrt hrišćanskog Spasitelja.

Pravoslavne crkve ove godine Vaskrs slave nedelju dana kasnije, 8. aprila.

U svakom slučaju, u svim hrišćanskim kalendarima datum obeležavanja Uskrsa je pokretan, kao i svih praznika koji su za njega vezani.

Početak uskršnjeg slavlja je i kraj višenedeljnog uskršnjeg posta i vreme pričesti za vernike koji se u katoličkoj crkvi, na prazničnoj misi, pričešćuju hostijom.

Po zapadnoj hrišćanskoj dogmi, hostija je telo i krv Hristova dok se pravoslavnoj crkvi vernici pričešcuju hlebom u vinom iz jedne čaše, telom i krvlju Hristovom kako je to On ustanovio na veliki četvrtak, na Poslednjoj večeri pričestivši se sa svojim apostolima.

U hrišćanstvu se veruje da je Uskrs pobeda života nad smrću i da je Isus, čija se stradanja, smrt i uskrsnuće pominju na prazničnim službama, prvi koji je pobedio smrt i pokazao čovečanstvu vrednosti novog života i vere u Carstvo nebesko.

Redakcija Monda čestita Uskrs svima koji ga danas slave.

Tagovi

Komentari 12

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Cvrcak

Srecan Uskrs svima koji slave!

Czv Fmp Idea Zagreb

Hristos Vaskrese, srecan Bozic.

Czv Fmp Idea Zagreb

Uskrs je sledece nedelje.

special image